Παρασκευή 24.05.2024

Η Google και η Microsoft αδιαφορούν για τον στόχο της Fed για πληθωρισμό στο 2%

Του Conor Sen

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναγνωρίζει τις αναποδιές στη μάχη της κατά του πληθωρισμού, ένα ερώτημα παραμένει μεγάλο: Γιατί η οικονομία δεν έχει επιβραδυνθεί με τον τρόπο που ανέμεναν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής;

Ένας υποτιμημένος παράγοντας είναι η αυξανόμενη πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία και τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την επιδίωξη αυτού του μέλλοντος. Μια επενδυτική “έκρηξη” της τεχνητής νοημοσύνης που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής για τις ΗΠΑ, αλλά η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τη Fed με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμη πάνω από τον στόχο του 2%. Και δυστυχώς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet και η Amazon δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το επίπεδο των επιτοκίων.

Η χρονική συγκυρία των βασικών ορόσημων της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει παρεμποδίσει τον αγώνα της Fed για τον μετριασμό των τιμών. Ήταν τα θερμά στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο του 2022 που οδήγησαν τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, τρομάζοντας τις αγορές για ύφεση και οδηγώντας τις εταιρείες σε επιφυλακτικές δαπάνες. Τα έσοδα της Nvidia – βαρίδι για τη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εξαρτάται από τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της – μειώθηκαν σε ετήσια βάση το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο του 2022.

Η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον επόμενο μήνα, πυροδοτώντας τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να το αντιληφθεί ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά ήταν σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη είχε πάρει ώθηση όταν η έκθεση κερδών της Nvidia τον Μάιο του 2023 περιλάμβανε τριμηνιαίες προβλέψεις εσόδων 50% υψηλότερες από τις προσδοκίες της Wall Street, οδηγώντας τη μετοχή σε άλμα σχεδόν 30% μέσα σε μία ημέρα.

Οι αγορές απόλαυσαν τους καρπούς και από τους δύο κόσμους για ένα διάστημα – την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που συνέχιζαν να επιβραδύνονται λόγω της μετα-πανδημικής οικονομικής εξομάλυνσης και των ενεργειών της Fed, και μια έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που αγκαλιάστηκε από τους επενδυτές, αλλά αντιπροσώπευε μια σχετικά μέτρια πραγματική οικονομική επίπτωση σε όρους δολαρίου.

Εκθέσεις κερδών

Οι εκθέσεις κερδών των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο έδειξαν πώς αυτό έχει αλλάξει. Η Microsoft, αναμφισβήτητα η ηγέτιδα της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε κεφαλαιουχικές δαπάνες – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα προϊόντα της Nvidia – αυξημένες κατά 66% σε ετήσια βάση. Η μητρική εταιρεία Alphabet της Google ανέφερε αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών κατά 91% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η μητρική εταιρεία Meta Platforms του Facebook έκανε λόγο για σχέδια “επιθετικών επενδύσεων” για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Η Amazon ανέφερε από τη μεριά της ότι αναμένει “οι συνολικές κεφαλαιακές δαπάνες να αυξηθούν σημαντικά σε ετήσια βάση το 2024”, καθώς υποστηρίζει τη χρήση των Amazon Web Services με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Υπάρχει η αποδοχή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ότι οι επενδυτές τους δεν θέλουν να ξοδεύουν τόσο ελεύθερα όσο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Αυτό φάνηκε από την έμφαση που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στην εστίαση “στην αποτελεσματική λειτουργία της υπόλοιπης εταιρείας μας”, ή από το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων της Alphabet παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός τα τελευταία τρία τρίμηνα, παρά την τεράστια ώθηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η μετοχή της Meta υποχώρησε πάνω από 10% όταν ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι οι δαπάνες της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αποφέρουν πολλά βραχυπρόθεσμα έσοδα, ενώ η μετοχή της Microsoft απέτυχε να σημειώσει άνοδο παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε τις τριμηνιαίες προσδοκίες όσον αφορά τις πωλήσεις και τα κέρδη. Η μεγάλη νικήτρια της περιόδου κερδών μέχρι στιγμής ήταν η Alphabet, όπου οι επενδυτές φάνηκαν περισσότερο ενθουσιασμένοι με τον έλεγχο του κόστους που ενισχύει τα περιθώρια κέρδους και το πρώτο μέρισμά της, παρά με τις μελλοντικές επενδύσεις.

Δαπάνες

Ανεξάρτητα από αυτά, οι δαπάνες που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα ανέλθουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, δεδομένου του αντίκτυπου των επενδύσεων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις στο χώρο. Τα ισχυρά τσιπ που μπορούν να τρέξουν τα μοντέλα εκπαίδευσης και εξαγωγής συμπερασμάτων τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν επίσης την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων και επενδύσεις στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αλλά τα πλοκάμια της απλώνονται ήδη σε μέρη όπως οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Η Microsoft, η Nvidia, η Alphabet και η Meta αποτελούν σχεδόν το 20% του S&P 500 και έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο του δείκτη κατά 23% από την έκθεση των κερδών της Nvidia τον περασμένο Μάιο. Μια ανοδική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί βαρόμετρο για την υγεία και την κατεύθυνση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και για τη δημιουργία πλούτου για τα εκατομμύρια Αμερικανών που επενδύουν σε μετοχές. Το αποτέλεσμα είναι η τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και η μείωση των ανησυχιών για ύφεση.

Εάν οι δαπάνες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης είναι τουλάχιστον εν μέρει ο λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη δεν ακολούθησαν την πορεία που ανέμενε η Fed, δεν είναι σαφές τι μπορούν ή πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για αυτό.

Ατυχής συγκυρία

Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 επιπλέον μονάδες βάσης θα εμπόδιζε τη Microsoft ή τη Meta να αγωνιστούν για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης; Οι τεχνολογικοί επενδυτικοί κύκλοι είναι αναμφισβήτητα απρόβλεπτοι και δεν είναι πάντα κάτι που μπορεί να ελέγξει μια κεντρική τράπεζα. Η χρονική συγκυρία ήταν ατυχής για τη Fed, αλλά η σωστή πορεία δράσης είναι να περιμένει παρά να συμπιέσει περαιτέρω τα ευαίσθητα στα επιτόκια τμήματα της οικονομίας που ήδη δυσκολεύονται.

 

πηγή: capital

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ