ΚΟΙΝΩΝΙΑ - 06/09/2023 - 11:30 πμ
Η ιστορία της Όλγας που δεν άντεξε τα χτυπήματα του «συντρόφου»
Η 42χρονη Ολγα Δημητροπούλου, μια υγιής γυναίκα και μητέρα και άθελά της «πρωταγωνίστρια» μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, την περασμένη Δευτέρα έφυγε από τη ζωή έπειτα από συνολικά 19 μήνες νοσηλείας. Ο δράστης και σύντροφός της, καθηγητής τζούντο, βρίσκεται στη φυλακή, καθώς τον περασμένο Μάρτιο είχε κριθεί ένοχος για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος της και του είχε επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών. Σήμερα, μετά τον χαμό της 42χρονης, η ποινή που είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο πριν από έξι μήνες και ενώ η Ολγα βρισκόταν ακόμη στη ζωή μοιάζει με «χάδι» και λιγότερο με δικαίωση.
Η άτυχη γυναίκα πέθανε αφήνοντας πίσω της ένα παιδί. Για την οικογένειά της ο χαμός της συνδέεται άρρηκτα με την επίθεση που είχε δεχθεί από τον κατηγορούμενο. Αν εκείνος, όπως λένε, δεν κατέστρεφε το σώμα και τον εγκέφαλό της με τα χτυπήματά του, αν η Ολγα δεν είχε υποστεί τα αλλεπάλληλα χειρουργεία και τη μακροχρόνια νοσηλεία, αν δεν καταρρακωνόταν το ανοσοποιητικό της σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε μια λοίμωξη να τη σκοτώσει, τότε σήμερα θα βρισκόταν στη ζωή.
Πλέον η οικογένεια της άτυχης γυναίκας με μόνο στόχο τη δικαίωση κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο (σ.σ.: η δίκη σε δεύτερο βαθμό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί) ετοιμάζεται να καταθέσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή μηνυτήρια αναφορά.
«Πλέον τα πραγματικά περιστατικά έχουν αλλάξει, δεδομένου ότι όταν είχε δικαστεί ο δράστης το έγκλημα για το οποίο διωκόταν και τελικώς καταδικάστηκε ήταν αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας αφού δεν είχε ως εκείνη τη στιγμή, ήτοι της καταδίκης του, επέλθει το εγκληματικό αποτέλεσμα του θανάτου, το οποίο επήλθε την περασμένη Δευτέρα», σημειώνει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος της οικογένειας της άτυχης γυναίκας Λουκάς Προυσανίδης, και προσθέτει: «Επήλθε τελικώς ο θάνατος της άτυχης Ολγας, ο οποίος υφίσταται σε απόλυτα αιτιώδη σύνδεσμο με τις εγκληματικές πράξεις του δράστη, οι οποίες από τον Ιανουάριο του 2022 είχαν καταστήσει την Ολγα ζωντανή-νεκρή.
Από τότε επί της ουσίας ουδέποτε η υγεία της και το ανοσοποιητικό της σύστημα ανέκαμψαν. Ως εκ τούτου, η συνάφεια των γεγονότων θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη. Θα γνωστοποιήσουμε στον εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά ότι επήλθε το εγκληματικό αποτέλεσμα του θανάτου και θα επιχειρήσουμε στο Εφετείο να μεταβληθεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας για την οποία έχει καταδικαστεί ο δράστης σε τετελεσμένη ανθρωποκτονία, δεδομένου πως έχει επέλθει πλέον το εγκληματικό αποτέλεσμα του θανάτου».
Η μετατροπή ωστόσο της κατηγορίας εις βάρος του 47χρονου από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανθρωποκτονία μάλλον αποτελεί ένα δύσκολο νομικό στοίχημα. Το άρθρο 57 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζει πως «αν κάποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ή αθωωθεί ή έχει πάψει ποινική δίωξη εναντίον του, δεν μπορεί να ασκηθεί και πάλι εις βάρος του δίωξη για την ίδια πράξη, ακόμα και αν δοθεί σ’ αυτή διαφορετικός χαρακτηρισμός». Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο είναι εκείνο που θα κρίνει σταθμίζοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, όταν έρθει η ώρα της δίκης σε δεύτερο βαθμό.
Αγρια επίθεση
Ηταν 14 Ιανουαρίου του 2022. Η άτυχη Ολγα βρισκόταν ξαπλωμένη στο διαμέρισμα του 47χρονου, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό μόλις τριών μηνών. Τότε, για ασήμαντη αφορμή, η γυναίκα δέχθηκε την άγρια επίθεση του δράστη,δασκάλου πολεμικών τεχνών και πατέρα τεσσάρων παιδιών.
Αμέσως μετά την επίθεση ο 47χρονος είχε φύγει από το σπίτι αφήνοντας την άτυχη γυναίκα αναίσθητη. Το μόνο που έκανε ήταν να τηλεφωνήσει στην αδελφή του ζητώντας της να καλέσει εκείνη το ΕΚΑΒ! Εκτοτε ο ίδιος χάθηκε από προσώπου γης και επέλεξε να εμφανιστεί στις αστυνομικές αρχές συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του αφού πια είχε παρέλθει το αυτόφωρο. «Καβγαδίσαμε, θόλωσα, έχασα τον έλεγχο», ήταν ο ισχυρισμός του από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του. Από το σημείο αυτό και μετά άρχισε και ο Γολγοθάς της Ολγας.
Τους δύο πρώτους μήνες νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Στη συνέχεια -και μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους- σε μονάδα αυξημένης φροντίδας του ίδιου νοσοκομείου, ενώ ακολούθησε με τη συνδρομή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Πράξη Αγάπης», με τη στήριξη πολιτών αλλά και του Δήμου Αργυρούπολης η μεταφορά της σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης.
Ωστόσο, η σφοδρότητα των χτυπημάτων που είχε υποστεί είχε αποδυναμώσει πλήρως το ανοσοποιητικό της σύστημα. Αλλωστε η άτυχη γυναίκα ακόμη και μετά τη δίμηνη νοσηλεία της στη ΜΕΘ δεν είχε καν τη δυνατότητα της αυτοεξυπηρέτησης, καθώς δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, ούτε να κινηθεί, ούτε να μιλήσει. Κινούσε μόνο τα χέρια της και είχε μια στοιχειώδη αντίληψη των εξωτερικών γεγονότων.
«Το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό της σύστημα ελλόχευε επαυξημένους κινδύνους για τη ζωή της. Δυστυχώς μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετή για να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την υγεία της και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο “Λαϊκό”, όπου και κατέληξε», επισημαίνει ο κ. Προυσανίδης. Είχαν βεβαίως προηγηθεί αλλεπάλληλα χειρουργεία τα οποία κράτησαν την άτυχη γυναίκα στη ζωή όλους αυτούς τους μήνες, πλην όμως με σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Η Ολγα ανέπνεε με τη βοήθεια μηχανημάτων και τρεφόταν με τραχειοτομή και τραχειοστομία.
Η δίκη στο ΜΟΔ
Τον περασμένο Μάρτιο και ενώ η 42χρονη έδινε μάχη για τη ζωή της στα νοσοκομεία, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας άνοιξε η αυλαία της πρωτόδικης δίκης του άλλοτε συντρόφου της, η οποία και κατέληξε στην ομόφωνη καταδίκη του σε 10ετή κάθειρξη χωρίς αναστολή για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Μάλιστα με την απόφασή του το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη με το σκεπτικό ότι μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της άτυχης γυναίκας ειδοποίησε τηλεφωνικά την αδελφή του και εκείνη με τη σειρά της το ΕΚΑΒ, γεγονός που, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας, συνέβαλε στο να παραμείνει στη ζωή το θύμα.
Συγκλονιστικές ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων που κλήθηκαν στο ακροατήριο, ανάμεσά τους ένας διασώστης του ΕΚΑΒ ο οποίος είχε σπεύσει στο διαμέρισμα και είχε βρει την άτυχη γυναίκα «χωρίς συνείδηση», ο αδελφός του θύματος, όπως και η αδελφή του κατηγορουμένου, η οποία πρώτη είχε αντικρίσει την άτυχη Ολγα αμέσως μετά τα ανηλεή χτυπήματα που είχε δεχθεί. «Είχε δύο μελανιές κάτω από τα μάτια, δεν φαινόταν κάτι άλλο. Δεν την ταρακούνησα. Πήρα κατευθείαν το ασθενοφόρο και είπα ότι είναι ένα περιστατικό ξυλοδαρμού γιατί είχε τις μελανιές στα μάτια, αυτό μπορούσα να υποθέσω», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της η αδελφή του κατηγορουμένου.
«Εμπαινε σε τσακωμούς»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική όμως για το παρελθόν του δράστη ήταν η κατάθεση του αδελφού της Ολγας, ο οποίος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο ακροατήριο: «Μου είχε πει για τη σχέση της στο περίπου. Είχα ενδοιασμούς γιατί ήξερα τον κατηγορούμενο, τον ήξερα από τα παιδικά μου χρόνια. Ηταν βίαιος, έμπαινε σε τσακωμούς από την παιδική ηλικία, γυμνάσιο, λύκειο. Δημιουργούσε προβλήματα σε πλατείες, σε πάρκα, έμπαινε σε καβγάδες. Ηταν ο πρώτος που θα έμπαινε να χτυπήσει τον άλλον».
Επικαλούμενος προβλήματα ψυχικής υγείας και αφήνοντας υπονοούμενα ότι η Ολγα του πει αναφέρει πως είχε συνάψει δεσμό με κάποιον άλλον άνδρα, ο κατηγορούμενος είχε προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της απολογίας του να πείσει το δικαστήριο ότι εκείνο το βράδυ… έχασε τον έλεγχο ευρισκόμενος, όπως είπε, υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. «Ημουν χάλια ψυχολογικά γιατί είχα πιστέψει σ’ αυτή τη σχέση. Μου είχε πει ότι υπήρχε κάποιος άλλος άνθρωπος στη ζωή της. Οσο υπάρχει κάποιος άλλος δεύτερος άνθρωπος πάει να πει ότι εσένα όλο αυτό το διάστημα σε κοροϊδεύει.
Από το απόγευμα ξεκίνησα μόνος μου να πίνω ρακί μέχρι τα ξημερώματα. Κάποια στιγμή έκανα και χασίς», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, και δίνοντας τη δική του περιγραφή για τη βάναυση επίθεση που εξαπέλυσε στη σύντροφό του υποστήριξε: «Γύρισα καταπάνω της και τη χαστούκισα τρεις φορές. Ξαναγύρισα και την είδα γυρισμένη στο πλάι και έπαθα σοκ. Στην αρχή νόμιζα ότι το έκανε στα ψέματα. Φώναζα Ολγα, Ολγα, δεν είχε πουθενά αίματα.Τέντωνε τα χέρια της και τα πόδια της, δεν ανταποκρίνονταν. Πήρα το 166, βγαίνει τηλεφωνητής, το έκλεισα και πήρα την αδελφή μου να ειδοποιήσει ασθενοφόρο».
Μόνιμος μάλιστα υπερασπιστικός ισχυρισμός του κατηγορουμένου ήταν ότι αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και έβλεπε «οράματα», αλλά ήταν αρνητικός να επισκεφθεί ψυχίατρο για να λάβει φαρμακευτική αγωγή, κάτι που -όπως ανέφερε- έκανε μέσα στη φυλακή το διάστημα που βρισκόταν προσωρινά κρατούμενος. «Εχω μετανιώσει. Ζητώ συγγνώμη από εκείνη και την οικογένειά της. Μακάρι να γίνει καλά και πιστεύω ότι θα γίνει», είπε ολοκληρώνοντας την απολογία του ο 47χρονος. Μόνο που η Ολγα δεν έγινε ποτέ καλά.