Η φοιτητική ζωή στη Λήμνο κρύβει περισσότερες εκπλήξεις από όσες πάει το μυαλό μας στην αρχή! Στο βορειοανατολικό αιγαίο, η Λήμνος συνδυάζει τη φοιτητική ζωή με διασκέδαση και άνεση.
Στο νησί στεγάζεται το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, το οποίο με τη σειρά του υπάγεται στην σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκ πρώτης όψεως η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κάνεις από την πρωτεύουσα προς το νησί και το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, ίσως αποθαρρύνει τους υποψήφιους φοιτητές να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους την συγκεκριμένη σχολή.
Η Λήμνος ως προορισμός
Ωστόσο η Λήμνος αποτελεί ιδανικό προορισμό όχι μόνο για διακοπές αλλά και για μία ξεχωριστή φοιτητική εμπειρία.
Με πληθυσμό μόλις 16.411 κατοίκους, η οικονομία του νησιού του Ηφαίστου βασίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία, την γεωργία και τον τουρισμό και πολύ λιγότερο στην αλιεία. Εξαιτίας της πληθώρας τοπικών προϊόντων που προσφέρει στην αγορά, κατέχει υψηλή θέση στο εγχώριο εμπόριο. Τυριά, όπως το καλαθάκι και το μελίχλωρο, θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή προϊόντα που παράγει το νησί όπως επίσης και τα κρασιά, τα οποία έχουν ξεχωριστή γεύση λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους τους νησιού.
Φοιτητική Ζωή στη Λήμνο: Σχολές – Τμήματα
Στη Λήμνο λειτουργεί το εξής Πανεπιστημιακό Τμήμα:
Σχολή Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ)
Φοιτητική ζωή στη Λήμνο: Το τμήμα
Το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, είναι ένα ξεχωριστό τετραετές τμήμα, με την ολοκλήρωση του οποίου ο φοιτητής αποκτά πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στην επιστήμη
τροφίμων και διατροφής, σε αντίθεση με άλλα γεωπονικά τμήματα που απαιτούν πέντε ακαδημαϊκά έτη σπουδών. Εστιάζοντας στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, το τμήμα είναι έτσι εξοπλισμένο, ώστε να παρέχει στους φοιτητές τις κατάλληλες δεξιότητες με σκοπό την γρήγορη απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας.
Στόχος του τμήματος είναι η κατανόηση και εκπαίδευση στον τομέα αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και κατανάλωσης τροφίμων, όπως επίσης και η γνωσιακή σύνδεση τροφίμων και ποτών με την διατροφή του ανθρώπου.
Τέλος το τμήμα παρέχει μεγάλο εύρος εξειδικεύσεων, ανοίγοντας πολλές προοπτικές για μετέπειτα ερευνητικές εργασίες, όπως η διατροφογενετική, η νανοτεχνολογία, η ρομποτική και η τεχνική νοημοσύνη στην αγροδιατροφή, η ανάλυση συμπεριφοράς καταναλωτή και οι υγειονομικές πολιτικές.
Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν είτε να εργαστούν σε βιομηχανίες τροφίμων και σε επαγγέλματα που αφορούν τη διατροφή, όπως σύμβουλοι διατροφής ή ως στελέχη εταιρειών σχετικών με θέματα αγροδιατροφής, είτε να συνεχίσουν τα μεταπτυχιακά πρόγραμμα του τμήματος:
Φοιτητική ζωή στη Λήμνο: Η ζωή στην πόλη
Διαμονή / Κόστος Ζωής
Ένα βασικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές στο νησί είναι η εύρεση
κατοικίας προς ενοικίαση. Η Λήμνος όντας νησί, αν και όχι ιδιαίτερα ακριβό σε σύγκριση με άλλα τουριστικά νησιά της χώρας, δεν παρέχει πολλές επιλογές για διαμονή, καθώς οι περισσότερες κατοικίες παρέχονται για τουριστικούς σκοπούς. Το θετικό είναι οι χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές της πρωτεύουσας. Χρήσιμη θα ήταν η επικοινωνία με την γραμματεία της σχολής για πλήρη και σωστή ενημέρωση σχετικά με τις φοιτητικές εστίες.
Φοιτητική ζωή στη Λήμνο: Διασκέδαση
Εφόσον το καλοκαίρι στην Ελλάδα κρατάει τουλάχιστον τέσσερις μήνες, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να απολαύσουν ένα αγαθό όχι τόσο προσβάσιμο στους φοιτητές των μεγαλουπόλεων: τις πεντακάθαρες, ρηχές παραλίες του νησιού που φημίζονται για την αμμουδιά τους, τις δωρεάν ψάθινες ομπρέλες τους και τα ιδανικά για κολύμπι ήπια νερά τους.
Η πρωτεύουσα της Λήμνου, η Μύρινα, είναι μια γραφική κωμόπολη με νεοκλασικά κτίρια δίπλα στην παραλία και το κάστρο στην κορυφή της, προσφέροντας μία ειδυλλιακή καθημερινότητα, μακριά από το τσιμέντο και την βουή των πόλεων. Η νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι είναι έντονη αν και το χειμώνα δεν ενδείκνυται για εκείνους που έχουν συνηθίσει να βγαίνουν σε πολλά και διαφορετικά μαγαζιά. Δύο από τα πιο γνωστά είναι ο Καραγκιόζης, ένα γραφικό μπαρ με θέα το κάστρο και η Σκάλα Beach Bar που λειτουργεί μετά τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
Φοιτητική ζωή στη Λήμνο: Δραστηριότητες
Αρχικά το νησί παρέχει πλήθος αρχαιολογικών χώρων και οι λάτρεις της ιστορίας σίγουρα δεν θα βαρεθούν να τους επισκέπτονται είτε για να τους μελετήσουν είτε για μία απλή βόλτα. Στην δυτική ακτή της πρωτεύουσας βρίσκεται η προϊστορική Μύρινα η οποία χρονολογείται από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι του νησιού είναι η Πολιόχνη στην ανατολική ακτή της Λήμνου, το Ιερό των Καβείρων, η αρχαία Ηφαίστεια και η σπηλιά του Φιλοκτήτη.
Η ιστορία του νησιού μπορεί να μελετηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου στη Μύρινα, όπου τα εκθέματα καλύπτουν την χρονολογική διαδρομή του τόπου από την Χαλκολιθική περίοδο έως την ρωμαιοκρατία. Στο Λαογραφικό Μουσείο μπορεί κανείς να μάθει για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού, από παλαιότερες εποχές έως σήμερα, τα ήθη και έθιμα τους, την εργασία και το νοικοκυριό τους. ‘Αλλά μουσεία που στεγάζονται στο νησί είναι το Εκκλησιαστικό Μουσείο ιερές Μητροπόλεως Λήμνου και το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης.
Φοιτητική ζωή στη Λήμνο: Κοντινοί Προορισμοί
Κάτι που αποθαρρύνει πολλούς υποψήφιους φοιτητές να επιλέξουν την Λήμνο είναι η απομόνωση που βιώνει κάθε κάτοικος νησιού. Παρόλα αυτά πρέπει να τονιστεί η πολύ καλή σύνδεση πης Λήμνου με την υπόλοιπη χώρα.
Ακτοπλοϊκώς το νησί πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς Πειραιά, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Μύκονο και Σύρο, όπως επίσης και Καβάλα έξι φορές την εβδομάδα και Λαύριο τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι κάτοικοι είναι σε θέση να ανακαλύψουν και τα γύρω νησιά σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και την πόλη της Καβάλας που βρίσκεται μόλις τρεις ώρες μακρυά. Οι Ηellenic Seaways εξυπηρετούν δρομολόγια όλο τον χρόνο και οι Blue Star Ferries τους καλοκαιρινούς μήνες.
Την πιο γρήγορη μετάβαση την παρέχει το αεροδρόμιο “Ήφαιστος”, κάτι το οποίο δεν είναι διαθέσιμο σε πολλά νησιά και αυτό καθιστά την Λήμνο ιδιαίτερα προνομιούχο προορισμό. Επίσης το καλό οδικό δίκτυο του νησιού πραγματοποιεί συνεχώς δρομολόγια από και προς τα χωριά του νησιού, καθημερινά εκτός Κυριακής.