Δευτέρα 26.02.2024

Η τετραήμερη εργασία είναι καλύτερη, αποδεδειγμένα

Εάν προσπαθείτε να πείσετε το αφεντικό σας να υιοθετήσει την τετραήμερη εργασία, μία νέα μελέτη μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον σκοπό σας.

Ο 4 Day Week Global — ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Ζηλανδία — δημοσίευσε δεδομένα από 33 συμμετέχουσες εταιρείες που απασχολούσαν πάνω από 2,000 άτομα με έδρα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, οι οποίες υιοθέτησαν την 4ημερη εργασία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διήρκησε έξι μήνες. Ο οργανισμός συνεργάστηκε με ερευνητές από το Boston College, το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνο και το Cambridge για την έρευνα.

Συνολικά περίπου 2.900 εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων (από τις λιανικές πωλήσεις, τα χρηματοοικονομικά-τραπεζικά, τους συμβούλους επιχειρήσεων, την πληροφορική, το μάρκετινγκ και την παροχή υπηρεσιών υγείας μέχρι τα στούντιο κινούμενων σχεδίων και μικρά καταστήματα φαστ φουντ) δούλεψαν για τέσσερις ημέρες επί ένα εξάμηνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου οι ερευνητές αξιολογούσαν την επιρροή της μιας επιπλέον ημέρας ελεύθερου χρόνου, ενώ συνεντεύξεις έγιναν τόσο με εργαζόμενους όσο και με διευθύνοντες συμβούλους εταιριών πριν, στη διάρκεια και μετά το πείραμα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μια εβδομάδα με λιγότερες ημέρες εργασίας είχε «ηχηρή επιτυχία».

via GIPHY

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνητρία της δοκιμής, είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέφεραν αύξηση στην ένταση της εργασίας τους. «Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και ότι η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω της αύξησης στην ένταση της εργασίας, κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε επιθυμητό». Με λίγα λόγια, η απόδοση στην εργασία ήταν καλύτερη, χωρίς να χρειαστεί να πιεστούν περισσότερο οι εργαζόμενοι.

Ο Jon Leland, επικεφαλής στρατηγικής για το Kickstarter, έναν ιστότοπο crowdfunding που συμμετέχει στη δοκιμή, περιέγραψε το πρόγραμμα ως «πραγματική νίκη και για τις δύο πλευρές».

«Η 4ημερη εβδομάδα ήταν μεταμορφωτική για την επιχείρησή μας και τους ανθρώπους μας. Το προσωπικό είναι πιο συγκεντρωμένο, πιο αφοσιωμένο και πιο αφοσιωμένο, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας καλύτερα από πριν», είπε σε δήλωσή του.

Εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε αντίστοιχη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψαν στο CNN Business πως η επιπλέον ημέρα άδειας άλλαξε τη ζωή τους προς το καλύτερο, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο για να κάνουν δουλειές εκτός επαγγέλματος, να ασχοληθούν με τα χόμπι τους ή απλώς να αποφορτιστούν και να χαλαρώσουν.

Η αναφορά της έκθεσης

«Οι εταιρείες είναι εξαιρετικά ικανοποιημένες με τις επιδόσεις, την παραγωγικότητα και τη συνολική εμπειρία τους, με σχεδόν όλες να έχουν ήδη δεσμευτεί ή να σχεδιάζουν να συνεχίσουν με το πρόγραμμα των 4 ημερών εργασίας της εβδομάδας. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Οι μέρες ασθενείας και οι απουσίες έχουν μειωθεί. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέα άτομα, ενώ οι παραιτήσεις μειώθηκαν ελαφρώς. Οι εργαζόμενοι είναι εξίσου ενθουσιασμένοι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ