Τρίτη 06.06.2023

Η Τουρκία μας θυμίζει γιατί χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση

Οι ελληνικές σημαίες που υψώνονται σε όλες τις συγκεντρώσεις της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη χώρα θυμίζουν – πρέπει να θυμίζουν – σε όλους μας ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της κυβερνητικής αστάθειας και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Άπειρες φορές έχουμε όλοι επαναλάβει πως «η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο» προκειμένου να υπογραμμίσουμε ότι η πατρίδα μας δεν έχει σταματήσει να αντιμετωπίζει διαρκείς εθνικές απειλές.

Ο πρώτος γύρος των τουρκικών εκλογών ολοκληρώθηκε με το γνωστό αποτέλεσμα. Αλλά όποια κι’ αν θα είναι η έκβαση του δεύτερου γύρου, η γενική κατάσταση δεν θα αλλάξει. Η επόμενη μέρα θα βρει την Τουρκία βαθιά διχασμένη, οριζόντια εθνικιστική και με την οικονομική κρίση παρούσα.

Αυτές τις μέρες της ενδιάμεσης μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων περιόδου, η εθνικιστική ρητορική στη γείτονα έχει ανεβάσει στροφές. Και οι δύο αντίπαλοι προσπαθούν να προσελκύσουν το ακροατήριο των εθνικιστών που έχουν συγκεντρώσει το καθόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένων των πολωτικών συνθηκών, 5% των ψήφων.

Ακόμη και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ανεβάσει τους τόνους, φτάνοντας στο σημείο να πει – και αυτός – ότι αν εκλεγεί θα διώξει όλους τους πρόσφυγες από την χώρα.

Καταφεύγει δηλαδή στην ίδια ρητορική με τον Ερντογάν, ο οποίος εδώ και χρόνια διακηρύσσει ότι θα στείλει τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία – κάτι που είχε ξεκινήσει με αποτέλεσμα τόσος πολύς κόσμος να βρεθεί στην εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Ο Κιλιτσντάρογλου κάνει το παν για να χτίσει μια συμμαχία με τον επικεφαλής των εθνικιστών – οι οποίοι δίνουν έμφαση στην αντιμεταναστευτική πολιτική – Σινάν Ογάν. Λένε μάλιστα ότι ο τελευταίος διεκδικεί το υπουργείο των Εσωτερικών ή της Μετανάστευσης, κάτι που φαίνεται ότι του έχουν υποσχεθεί και οι δύο μονομάχοι.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός των Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έφθασε στο σημείο να μιλήσει περί «πληροφοριών», σύμφωνα με τις οποίες οι Κούρδοι φιλοξενούμενοι στο Λαύριο είχαν λάβει εντολή να μπουν στην Τουρκία και να προκαλέσουν χάος, στην περίπτωση που κέρδιζε ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρο!

Και ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκ των εκφραστών του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», μόλις επανήλθε στις «αναλύσεις» του – και μάλιστα μέσα από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Δεν χρειάζονται κι’ άλλα για να καταλάβουμε πως όποιος και αν κερδίσει στην Τουρκία το κλίμα θα ξαναγίνει εκρηκτικό και απειλητικό.

Και θα ήταν λάθος να πιστέψουμε πως όλα αυτά λέγονται προεκλογικά και θα ξεχαστούν μετά. Όχι μόνο επειδή αυτή είναι η επίσημη πολιτική της Άγκυρας, αλλά και επειδή, μετά τις εκλογές, οι εθνικιστές θα παραμείνουν σε ρόλο ρυθμιστή, διότι θα επιμείνουν να λάβουν την ανταμοιβή τους.

Το μεταναστευτικό ζήτημα υπήρξε υπαρξιακό για την χώρα μας καθώς είχε ενταχθεί στο πολεμικό οπλοστάσιο της γειτονικής χώρας, πριν καν μπουν τόσο ενεργά στο παιχνίδι οι εθνικιστές με την αντιμεταναστευτική ρητορική και στάση τους.

Και όλοι γνωρίζουμε πως όταν κάποιος υπόσχεται ότι θα διώξει τους μετανάστες – τους οποίους όλοι πια στην Τουρκία ενοχοποιούν για την οικονομική κρίση προκειμένου να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες – καταλαβαίνουμε πως η «απομάκρυνση» δεν θα γίνει μόνο με προορισμό την Συρία.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο για να γίνει κατανοητό πως απέναντι σε όλες αυτές τις απειλές η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις. Χωρίς συνιστώσες που θα τσακώνονται για την χρησιμότητα του φράχτη στον Έβρο…

*Υποψήφια Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:

https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ