Συνεχίζοντας τις αποκλειστικές μας συνεντεύξεις, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου.
Την ευχαριστούμε καθώς μας τιμάει με την παραχώρηση της συνέντευξης και από την πλευρά μας της ευχόμαστε καλή επιτυχία στους στόχους τους οποίους έχει θέσει στο Υπουργείο
- Το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες μίας δικής σας καταγγελίας στον Εισαγγελέα για συγκεκριμένη δομή, στην οποία υπήρχε κακοποίηση παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και σεξουαλικές επαφές μεταξύ των παιδιών. Θεωρείτε ότι μετά τη δική σας παρέμβαση, θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλες περιπτώσεις να χυθεί άπλετο φως, εφ όσον υπάρχουν βέβαια;
Αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξή μας! Όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά ένα αποτρόπαιο περιστατικό, αλλά να ενθαρρύνουμε με το δικό μας παράδειγμα τους πολίτες να ξεπεράσουν το φόβο και τις αναστολές τους και να λύσουν τη σιωπή τους. Γνωρίζετε ότι η καταγγελία του περιστατικού στο οποίο αναφέρεστε είχε κατατεθεί στο Διοικητική Συμβούλιο της δομής από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να γίνει το παραμικρό; Γιατί άραγε; Δεν θεωρήθηκε αξιόπιστη ή μήπως ακολουθήθηκε η πρακτική του λεγόμενου «κουκουλώματος», αφήνοντας ανυπεράσπιστα τα θύματα και ατιμώρητους τους θύτες;
Για το εν λόγω περιστατικό, συνειδητά επέλεξα να καταθέσω χωρίς χρονοτριβή την μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα με την θεσμική μου ιδιότητα. Με τον τρόπο αυτό θέλησα να υπογραμμίσω την μηδενική ανοχή της πολιτείας σε κακοποιητικές συμπεριφορές και να ενισχύσω την εμπιστοσύνη των πολιτών στους εκπροσώπους και στους θεσμούς της.
Γι αυτό ενισχύσαμε με ουσιαστικές αρμοδιότητες το ρόλο των Κοινωνικών Συμβούλων που ελέγχουν σε περιφερειακό επίπεδο τις δομές φιλοξενίας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Κάναμε όμως κι ένα επιπλέον σημαντικό βήμα: Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας – ΕΑΔ, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συστήσαμε μεικτά κλιμάκια από ειδικούς εμπειρογνώμονες, τα οποία αναλαμβάνουν την διενέργεια αιφνίδιων ελέγχων σε όλες τις δομές φιλοξενίας ευάλωτων συμπολιτών μας. Εμπιστοσύνη σημαίνει αξιόπιστους θεσμούς κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη τους.
- Δύσκολα έχουμε δει στο παρελθόν Υπουργό να στέλνει στον Εισαγγελέα μία καταγγελία. Αυτό σας κατατάσσει σε μία νέα γενιά πολιτικών με διαφορετική νοοτροπία. Θεωρείτε ότι ο κόσμος «φοβάται» να καταγγείλει ένα συμβάν, δεν έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς ή δεν υπάρχει στη χώρα μας ακόμη η κατάλληλη «νοοτροπία» για να πραγματοποιήσει ο καθένας μία καταγγελία;
Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων! Ο φόβος του θύματος απέναντι στο θύτη, η αδράνεια μιας φοβικής και εσωστρεφούς κοινωνίας που αρνείται να αντιδράσει και μια διάχυτη σε πολύ κόσμο αίσθηση ότι οι θεσμοί δεν είναι αμερόληπτοι, δημιουργούν αναστολές ακόμη και σε ευσυνείδητους πολίτες να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης. Θέλω να πιστεύω ότι η άμεση και πολύπλευρη αντίδρασή μας έναντι της εν λόγω καταγγελίας αλλά και κάθε καταγγελίας στο μέλλον, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την προστασία των θυμάτων και η παρέμβαση της δικαιοσύνης, στέλνει με τον πιο θεσμικό και επίσημο τρόπο το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στη βία.
Ωστόσο θεωρώ ότι δεν κάναμε παρά μόνο το καθήκον μας και με το τεκμήριο της συνέπειας, καλούμε κάθε πολίτη να πράξει το ίδιο: να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για να καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης που είδε, άκουσε, ή ο ίδιος βίωσε. Η δικαίωση των θυμάτων θα είναι ο καταλύτης για την αλλαγή της νοοτροπίας.
- Θα θέλαμε να μας πείτε κάποια πράγματα για το νέο πρόγραμμα των προσωπικών βοηθών για άτομα με αναπηρία.
Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό, που η θεσμοθέτησή του ήταν διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Αφορά όλα τα άτομα με αναπηρία ανεξάρτητα από το είδος αναπηρίας και από άλλες παροχές ή υπηρεσίας που ήδη λαμβάνουν.
Ο Προσωπικός Βοηθός είναι το φυσικό πρόσωπο, που αναλαμβάνει να διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να ανταπεξέρθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, επαγγελματικές, κοινωνικές ή πολιτιστικές. Οι υπηρεσίες που παρέχει αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας για ανεξάρτητη διαβίωση των ανάπηρων συμπολιτών μας και για ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στόχος είναι τα άτομα με αναπηρία να παραμείνουν ενεργοί πολίτες και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο της δυνατότητές τους. Και μπορούν και το δικαιούνται.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα συμπεριλάβει 2000 άτομα συνολικά. Για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 42 εκατομμυρίων €, ενώ το Υπουργείο έχει διασφαλίσει μέσω της νέα προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-27, χρηματοδότηση, με προτεινόμενο προϋπολογισμό ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ.
- Μολονότι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα λόγω της πανδημίας, εν τούτοις το Υπουργείο ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό όσον αφορά τα σχολικά γεύματα. Θα θέλατε να μας πείτε τις κινήσεις που κάνατε το 2021 και πως ετοιμάζεστε για το επόμενο έτος. Θα μπορέσουν να υπάρξουν περισσότερα γεύματα σε σχολεία που το έχουν ανάγκη;
Το 2021 αυξήσαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια τα γεύματα στα σχολεία της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το 2021 αυξήσαμε κατά 15%, τον αριθμό των σχολικών γευμάτων που παρέχονται στους μαθητές του δημοτικού. Εντάξαμε 18 νέα γεωγραφικά τμήματα στο πρόγραμμα και παράλληλα, αυξήσαμε τον αριθμό των γευμάτων στα γεωγραφικά τμήματα που ήδη διανέμονται.
Ειδικότερα, το 2021 προκηρύξαμε διαγωνισμό που αφορά στην καθημερινή διανομή 210.350 σχολικών γευμάτων σε πάνω από από 1.530 σχολεία 76 Δήμων της χώρας μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ευάλωτων παιδιών. Γι’ αυτό, αρχικά έγινε έρευνα, ώστε να γνωρίζουμε τις περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικά αδύναμων οικογενειών, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την υποστήριξή τους για δύο τουλάχιστον σχολικά έτη (2021-2022 και 2022-2023) με δυνατότητα διανομής και για το σχολικό έτος 2023-2024, δηλαδή συνολικά τρία έτη. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή σχολικών γευμάτων σε 33 δήμους της χώρας ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη διανομή σχολικών γευμάτων και στα υπόλοιπα τμήματα του προγράμματος. Παράλληλα, για το κενό που διαμορφώθηκε ως την περαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας έχουμε λάβει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να εξυπηρετηθούν πράγματι όλα τα παιδιά που φοιτούν στις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και να λάβουν το γεύμα τους, ενώ επίσης μεριμνούμε για την ασφαλή ένταξη επιπλέον σχολικών μονάδων στο Πρόγραμμα αυτό.
- To 2021 το ορίσατε ως έτος αναδοχής παιδιών και μάλιστα κινηθήκατε δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Θα θέλατε να μας πείτε τις βασικότερες ενέργειες που πραγματοποιήσατε ως Υπουργός, ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί δυναμικά το πλαίσιο της αναδοχής ενός παιδιού;
Μια ματιά μόνο στα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των Αναδοχών και Υιοθεσιών που δημοσιεύονται κάθε τρίμηνο στην ιστοσελίδα paidi.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρκεί για να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία της αναδοχής στην προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε 8 παιδιά που διαβιούν στις δομές, τα 7 είναι κατάλληλα μόνο για αναδοχή και μόλις 1 για υιοθεσία. Η αναλογία αντιστρέφεται για τους υποψήφιους γονείς. Για κάθε 9 υποψήφιους οι 8 αναζητούν παιδί για υιοθεσία και μόλις 1 για αναδοχή.
Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι η Αναδοχή αποτελεί σήμερα τον κύριο μοχλό αποϊδρυματοποίησης. Γι αυτό και στρέψαμε την προσοχή μας στην ενίσχυση της Αναδοχής. Διευρύναμε τα ηλικιακά όρια αναδοχής και τώρα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 έως και 75 ετών (από 30-60 που ήταν μέχρι πρόσφατα). Θεσπίσαμε μηνιαία οικονομική ενίσχυση για τις ανάδοχες οικογένειες που ξεκινά από 325 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1200 ευρώ για παιδιά με προβλήματα υγείας. Όλα τα επιδόματα καταβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του anynet.gr. Η πολιτεία αναλαμβάνει να παρέχει κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη στις ανάδοχες οικογένειες . Ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ομόφυλο ή ετερόφυλο ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης. Τέλος, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση διορθώσαμε μια αδικία: δώσαμε τη δυνατότητα της αναδοχής αλλά και της υιοθεσίας σε συμπολίτες μας οροθετικούς και φορείς ηπατίτιδας Β.
- Αναφερθήκατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας σχετικά με τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και το θεωρείτε αδικία να μην μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί. Πείτε μας την άποψή σας πάνω σε αυτό το θέμα. Θεωρείτε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο;
Πράγματι στη χώρα μας τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχουν το δικαίωμα να υιοθετήσουν ένα παιδί διότι η χώρα μας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (εξαίρεση αποτελούν οι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ), δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει το γάμο μεταξύ ομόφυλων ατόμων.
Προσωπικά, θεωρώ ότι ο περιορισμός που υφίστανται τα ομόφυλα ζευγάρια ναι είναι άδικος . Για εμένα, η καταλληλότητα των γονέων δεν έχει να κάνει ούτε με το φύλο ούτε με τη θρησκευτική ή σεξουαλικη ταυτότητα του καθενός μας. Καλοί γονείς είναι αυτοί που μπορούν να αγαπούν, να φροντίζουν και να βοηθούν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τα συναισθήματά τους.
- Είσαστε μία νέα πολιτικός και ήδη ακούγονται πολλά σχετικά με την υποψηφιότητά σας στις ερχόμενες εκλογές , όποτε και αν γίνουν αυτές. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους με ιδέες, όραμα και απεγκλωβισμό από τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Βλέπετε στο μέλλον να μπορείτε να εκπροσωπείτε τον πολίτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα κινηθείτε σε τεχνοκρατικό επίπεδο όταν τελειώσετε τη θητεία σας, επιστρέφοντας στον επαγγελματικό σας τομέα;
Εφόσον το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός ναι! θα ήθελα να είμαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Δεν κρύβω ότι τα 2,5 χρόνια στο Υπουργείο ήταν για μένα από τα πιο δημιουργικά και συναρπαστικά χρόνια. Από το να συλλάβεις μια ιδέα, να σταθμίσεις τα οφέλη της, να σχεδιάσεις την υλοποίησή της, να διαβουλευτείς με τους συναρμόδιους φορείς, να πείσεις για την αναγκαιότητά της και τους πιο δύσπιστους, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των δυνάμει ωφελούμενων μέχρι να εφαρμόσεις και να δρέψεις του καρπούς της προσπάθειας, είναι μια μακρά διαδικασία γεμάτη από μικρές και μεγάλες απογοητεύσεις! Όμως το αίσθημα της δικαίωσης για κάθε βήμα που κάνεις είναι τόσο ισχυρό που σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις.
Ναι μ’ ενδιαφέρει η πολιτική, όμως για να συνεχίσω πρέπει εκτός από την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού να έχω και την εμπιστοσύνη του λαού.
Ποια είναι η Δόμνα Μιχαηλίδου
Social Media
https://www.facebook.com/MichailidouDomna
https://twitter.com/domnamich
https://instagram.com/domna_michailidou?utm_medium=copy_link