Κυριακή 05.12.2021

Ίλον Μασκ: Πώς έχασε 50 δισ. σε δύο ημέρες

Τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην ιστορία του δείκτη Bloomberg Billionaires Index υπέστη η περιουσία του Ίλον Μασκ.

Ο ιδρυτής της Tesla είδε τη Δευτέρα και την Τρίτη τις μετοχές της εταιρείας του να κάνουν «βουτιά», μετά το ερώτημα που έθεσε ο ίδιος στους ακολούθους του στο Twitter για το εάν πρέπει να πουλήσει 10% από το μερίδιό του. Οι χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης απάντησαν θετικά και ο Μασκ πιθανότατα πουλήσει μετοχές αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων – για τις οποίες θα πληρώσει φόρο περί τα 4 δισ. δολάρια.

Το αποτέλεσμα ήταν ο πλούτος του να συρρικνωθεί κατά 50 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg είναι το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί περιουσία δισεκατομμυριούχου σε τόσο σύντομο διάστημα, μετά τις απώλειες των 36 δισ. δολαρίων που είχε ο Τζεφ Μπέζος το 2019, όταν ανακοίνωσε το διαζύγιό του.

Ο Μασκ εξακολουθεί πάντως να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, αν και το προβάδισμά του έναντι του Μπέζος έχει περιοριστεί στα 83 δισ. δολάρια. Ο επιχειρηματίας, που έχει ιδρύσει και την SpaceX, φιλοδοξώντας μία ημέρα να εποικίσει στον Άρη, υποσκέλισε τον επικεφαλής της Amazon στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα η διαφορά μεταξύ των δύο έφτασε έως και τα 143 δισ. δολάρια – ποσό που υπερβαίνει τον πλούτο του Μπιλ Γκέιτς, τέταρτου πιο εύπορου ανθρώπου στον πλανήτη. Από τις αρχές του έτους η περιουσία του Μασκ (ακόμη και μετά την πτώση) είναι αυξημένη κατά 70 δισ. δολάρια.

Δεν είναι μόνο ο ιδρυτής της Tesla πάντως που χάνει από τη βουτιά της μετοχής της. H Κάθι Γουντ της ARK Investment Management έχασε περισσότερα από 750 εκατ. δολάρια χθες Τρίτη, ενώ ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Πέιτζ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, έχασε 2,1 δισ. δολάρια.

naftemporiki.gr 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ