Τρίτη 26.09.2023

Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Σύμφωνα με τις διατάξεις  του Π.Δ. 304/2001 «Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ηςΣεπτεμβρίου» (Α 207), έχει οριστεί η 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 περιλαμβάνουν :

ΚΥΡΙΑΚΗ  17  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Τέλεση αρτοκλασίας στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα. Θα εκφωνηθεί πανηγυρικός της ημέρας από εκπρόσωπο του προσφυγικού συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα».

Μετά και περί ώρα 10:45 θα ακολουθήσει η «ευχή των κολύβων»  και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας ( Επάνω Σκάλα), από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους βουλευτές του Νομού Λέσβου, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Δήμαρχο Μυτιλήνης, το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, τους Διοικητές Διοικήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, Εκπροσώπους Προσφυγικών Σωματείων, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων αξιωματικών, εκπροσώπους των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Βραβεύσεις.

Τιμές θα αποδοθούν από στρατιωτικά τμήματα.

Καλούνται οι αρχές , φορείς σώματα ασφαλείας εκπρόσωποι συλλόγων και δη οι σύλλογοι Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών ‘Το Δελφίνι’, η Ένωση Μικρασιατών ΔΕ Καλλονής, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Επάνω Σκάλα’, ο Σύλλογος Κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης το ‘Κιρκινέτσι’ , ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευουσηδών – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης ‘Το Κιόστε’

Να τιμήσουν την εκδήλωση με τη παρουσία τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ