Παρασκευή 21.06.2024

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Το Σάββατο 18 Μαΐου, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα των Μουσείων ICOM 2024, το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη Tériade, διοργάνωσε με επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης και της έρευνας, η περίπτωση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης  Tériade». Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Δ.Σ. του Mουσείου και Προέδρου της  Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων (World Federation of Friends of Museums-WFFM),  κας Λίλας ντε Τσάβες-Χρονοπούλου,  του Διευθυντή του Μουσείου, Εικαστικού- Ιστορικού Τέχνης, κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την ημερίδα τίμησαν και απεύθυναν χαιρετισμό, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπούμενη από την Eπιμελήτρια, Επιστημονική Συνεργάτη σε θέματα Σύγχρονης Τέχνης, κα Κατερίνα Τσέλου, η οποία μεταξύ  άλλων, ανέφερε ότι το Υπουργείο, εκτιμώντας την αξία αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης πολιτισμού, μοναδική για την Ελλάδα, το 2010, προσπάθησε και πέτυχε, να την στηρίξει  εκσυγχρονίζοντάς την, με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα του δωρητή, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητά της. Η Πρόεδρος του ICOM-EUROPE Dr Giuliana Ericani, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα της σύνδεσης και της συνεργασίας, στον χώρο του πολιτισμού και της έρευνας. Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,  κ. Δημήτρης Καπετανάς, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Περιφερειάρχη.

Η κα Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέπτυξε τα σημαντικά σημεία που άπτονται της Πολιτιστικής Διπλωματίας και αφορούν στην σχέση του κοινού με τα μουσεία, τονίζοντας την σημασία των δύο πυλώνων του μουσειακού χώρου παγκοσμίως, που  είναι από την μια πλευρά οι διεθνείς φορείς, το ICOM, οι επαγγελματίες των μουσείων και από την άλλη πλευρά το WFFM, δηλαδή οι Φίλοι των μουσείων. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολλαπλές δράσεις εξωστρέφειας που πραγματοποιεί το Μουσείο Teriade, προαναγγέλλοντας την οργάνωση εκθέσεων του Μουσείου σε Ιταλία και Γαλλία.

Ακολούθησαν με ομιλίες τους, ο κ. Pascal Fulacher, επίτιμος Διευθυντής του l’Atelier du Livre d’art et de l’Estampe et du patrimoine de l’Imprimerie Nationale. Ο κ.  Patrice Deparpe, Διευθυντής του Μουσείου Matisse στο Cateau Cambrésis.  Η κα Eurydice Trichon-Milsane, Ιστορικός Τέχνης, Συγγραφέας και  Chef  de  Projets, Beaubourg. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχαν ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και ο κ. Πάνος Γρηγορίου, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας και κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet. Συμμετείχε επίσης η Δρ. Ασπασία Δεστούνη, από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ κι Επιστημονική Υπεύθυνη του NESTOR Επιχειρηματική Ανάπτυξη στις Κάτω Χώρες, Εσθονία κι Ελλάδα και η κα Αγγελική Χατζή, Θεατροπαιδαγωγός – Μουσειοπαιδαγωγός.   Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου, Διευθυντή του Μουσείου Tériade. Την ημερίδα συντόνισε η κα Ίρις Κρητικού, Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης.

Με την εκδήλωση «Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης και της έρευνας, η περίπτωση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade», δόθηκε η ευκαιρία ενός επιστημονικού και γόνιμου διαλόγου σχετικά με την αναγκαιότητα της επιστημονικής έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, ερευνητικών ιδρυμάτων και κρατικών φορέων, ώστε μέσα σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο περιβάλλον, να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος και η προσφορά των μουσείων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.