Πέμπτη 28.09.2023

ΗΠΑ: Διατηρούσε οπλοστάσιο στο σπίτι του ο στρατιωτικός που κατηγορείται για διαρροή απόρρητων εγγράφων

Ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη 27/04 ο 21χρονος στρατιωτικός που συνελήφθη πρόσφατα για τηδιαρροή στρατιωτικών απορρήτων στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι διατηρούσε οπλοστάσιο στο υπνοδωμάτιό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν ότι πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση, διότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Οι κατηγορίες

Ο Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα, μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης, συνελήφθη από το FBI στις 13 Απριλίου στο σπίτι του στην πολιτεία αυτή και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Προγραμματίζεται να παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Γούστερ της Μασαχουσέτης για να αποφασιστεί αν θα παραμείνει υπό κράτηση πριν από τη δίκη του.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον 21χρονο για τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, μεταξύ των οποίων ορισμένα που σχετίζονταν με τις μετακινήσεις στρατευμάτων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε ιδιωτική ομάδα παικτών βιντεοπαιχνιδιών στην εφαρμογή μηνυμάτων Discord.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Τεσέιρα, ο οποίος έμενε με τη μητέρα του και τον πατριό του, διατηρούσε ντουλάπι με όπλα, το οποίο βρίσκονταν σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από το κρεβάτι του και περιείχε περίστροφα, επαναληπτικά τουφέκια και ένα τουφέκι στρατιωτικού τύπου με γεμιστήρα μεγάλης χωρητικότητας.

Πράκτορες του FBI βρήκαν επίσης μάσκα αερίων, πυρομαχικά και αντικείμενο που μοιάζει να είναι «σιγαστήρας στο συρτάρι του γραφείου του», σύμφωνα με το επιχείρημα που επικαλούνται οι εισαγγελείς για να στηρίξουν τη θέση τους ότι ο Τεσέιρα θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση πριν από τη δίκη του.

«Ο κατηγορούμενος συνιστά αναμφιβόλως κίνδυνο για τις ΗΠΑ γενικά λόγω της ικανότητάς του να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε από το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Μασαχουσέτης, Ρέιτσελ Ρόλινς. «Ωστόσο, υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να θέτει επίσης κίνδυνο όσον αφορά τη σωματική ακεραιότητα για την κοινότητα».

Το 2018 απεβλήθη από το σχολείο, καθώς ακούστηκε να εξαπολύει ρατσιστικές απειλές και να κάνει σχόλια για όπλα. Ο Τεσέιρα απέδωσε τα σχόλια αυτά σε αναφορά του σε βιντεοπαιχνίδι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2022, ο Τεσέιρα είπε ότι αν είχε τον τρόπο, θα ήθελε «να σκοτώσει έναν τόνο ανθρώπους», καθώς θα επρόκειτο για «σφαγή των ηλιθίων», αναφέρουν οι εισαγγελείς στα έγγραφα με τα οποία υποστηρίζουν την πρότασή τους να παραμείνει υπό κράτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ