Τετάρτη 27.10.2021

Ιταλία: Επιδότηση αγοράς μεταχειρισμένου έως 2.000 ευρώ

Με έως 2.000 ευρώ επιδοτείται η αγορά ενός «καθαρού» μεταχειρισμένου αυτοκινήτου στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της γειτονικής χώρας.

Σε μια πρωτοποριακή, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κίνηση προχώρησε η ιταλική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους για την επιδότηση αγοράς μεταχειρισμένων οχημάτων.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα αγοράς «πράσινων» μεταχειρισμένων θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου και προβλέπει την ενίσχυση των υποψήφιων αγοραστών με έως 2.000 ευρώ.

Η κλίμακα της επιδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με τους εκλυόμενους ρύπους του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν υπερβαίνουν τα 60 γραμμάρια ανά χιλιόμετρα, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι εκπομπές CO2 κυμαίνονται μεταξύ 61 και 90 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο το ποσό της επιδότησης μειώνεται στα 1.000 ευρώ, ενώ για την τρίτη και τελευταία κατηγορία αυτοκινήτων που εκλύουν από 91 έως 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται επιδότηση 750 ευρώ.

Προϋπόθεση αποτελεί η απόσυρση ενός παλαιότερης τεχνολογίας οχήματος με ηλικία μεγαλύτερη των 10 ετών, το επιδοτούμενο αυτοκίνητο να πληροί τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων Euro 6 και η τιμή του να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που πρόκειται να διατεθεί για την επιδότηση αγοράς μεταχειρισμένου οχήματος φτάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και είναι πολύ πιθανόν να εξαντληθεί πιο σύντομα από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης του προγράμματος επιδότησης. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης αφαιρείται από την τιμή αγοράς του αυτοκινήτου και δεν καταβάλλεται εκ των υστέρων στον αγοραστή όπως συμβαίνει στην περίπτωση της επιδότησης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος που τρέχει στη χώρα μας τους τελευταίους 13 μήνες.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ