Παρασκευή 17.09.2021

Και οι εμβολιασμένοι έχουμε ευθύνες

Μετά από μια τουριστική περίοδο με μεγάλη κινητικότητα και με τη σχολική χρονιά να ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες, μπορούμε να περιμένουμε έξαρση της πανδημίας και πίεση στο σύστημα υγείας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει πάλι τα πάντα.

Αποφεύγουμε να αναφερθούμε στον αριθμό κρουσμάτων γιατί το εμβόλιο έχει αλλάξει το σενάριο εξέλιξης της ασθένειας για τους εμβολιασμένους. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται αλλά δεν νοσούν βαριά. Η πορεία της πανδημίας εν πολλοίς θα κρίνεται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις και τους πεθαμένους.

Βέβαια, τα νέα από το εξωτερικό, αναφορικά με τις συνέπειες της μετάλλαξης Δέλτα στους νέους και τα παιδιά δεν είναι καθόλου καλά και αυτή είναι μια ακόμα πραγματικότητα που πρέπει να μπει στην εξίσωση.

Με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό ήρθε η ώρα να μπει στη συζήτηση και η ευθύνη των εμβολιασμένων. Αρκετοί από τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας σκέφτονται ότι άπαξ και ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, τήρησαν το λοκντάουν και τα μέτρα και έκαναν και το εμβόλιο, έχουν τελειώσει με την πανδημία.

Μόνο που αυτό, δυστυχώς, δεν ισχύει. Ο καθένας μπορεί να σκέφτεται ό,τι θέλει και να χαρακτηρίζει όπως θέλει τους συμπολίτες μας που αρνούνται να εμβολιαστούν όμως αυτοί παραμένουν άνθρωποι. Έχουμε την υποχρέωση, στο μέτρο του δυνατού, να αποτρέψουμε τη διάδοση του ιού. Οι εμβολιασμένοι μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα και για τους υπόλοιπους: τηρούμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους διστακτικούς να εμβολιαστούν.

Η έννοια της ατομικής ευθύνης κατασυκοφαντήθηκε σε μια χώρα που έχει θεοποιήσει το κράτος και το βλέπει ως πατέρα που θα αποφασίζει για όλα και για λογαριασμό μας. Στην πραγματικότητα η ατομική ευθύνη μας γεμίζει με το αίσθημα της αυτοπεποίθησης του ελεύθερου ανθρώπου που δεν αναμένει μοιρολατρικά τα γεγονότα αλλά επιχειρεί να τα ορίσει με τη δράση του.

Τηρήσαμε τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, σεβαστήκαμε τα λοκντάουν, εμβολιαστήκαμε. Τώρα πρέπει να «βάλουμε πλάτη» για μια ακόμα φορά. Δεν είναι μόνο όσοι αρνούνται ή διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο. Είναι και τα παιδιά και τους νέους που πρέπει να προστατεύσουμε. Για άλλη μια φορά θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ