Πέμπτη 28.09.2023

Κακοκαιρία Daniel: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το νερό» – Τι λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη» σημείωσε

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά το σφοδρό σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Daniel.

Μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επικινδυνότητα των μολύνσεων μετά την κακοκαιρία.

Ειδικότερα, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσει καθώς αυτή τη στιγμή τα προϊόντα έχουν καταστραφεί ενώ, όπως είπε, υπάρχει δυνατότητα να το αποφύγουμε.

«Ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση  του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη. Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση. Για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση (σ.σ για τις νέες καλλιέργειες). Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της  κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να καλλιεργήσουν ξανά τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους. Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Στη συνέχεια, ο ίδιος εξήγησε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το νερό, με την έννοια της επιμόλυνσης, διότι υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι κατάλληλο το πόσιμο νερό. Στον Βόλο, για παράδειγμα, επειδή είναι μία αστική περιοχή το θέμα είναι να επεξεργαστεί ο όγκος του νερού. Το πρόβλημα είναι στα χωριά, αλλά υπάρχουν τεχνικές για αν το διορθώσουμε. Εγώ πιστεύω πως και σε ένα μήνα θα μπορούσε να αποκατασταθεί» εξήγησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

 

 

πηγή: parapolitika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ