Σάββατο 22.06.2024

Kapa Research για Ευρωεκλογές: Οι προκλήσεις του 2024 που θα καθορίσουν την ατζέντα στην ΕΕ

Τις απόψεις και τις ανησυχίες των πολιτών για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καταγράφει έρευνα της Kapa Research σε 20 χώρες – μέλη της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, σε δείγμα 10,883 άτομα (18 ετών+) με δικαίωμα ψήφου σε 10 κράτη-μέλη της ΕΕ – Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία– μεταξύ 4 και 24 Μαΐου 2024 διαπιστώνεται ότι η αύξηση του κόστους ζωής, το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, ο πόλεμος Ρωσίας -Ουκρανίας είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Παράλληλα, εκφράζουν μεγάλη αγωνία για τον διαβρωτικό ρόλο των fake news, τις οικονομικές ανισότητες, την περιβαλλοντική πολιτική της Ένωσης, αλλά και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται και στο Politico:

Εκφράζουν ισχυρό αίτημα για έλεγχο του κόστους διαβίωσης και της υπερσυγκέντρωσης του πλούτου στους λίγους. Η αλληλουχία των κρίσεων που γνωρίζει η Ένωση τα τελευταία χρόνια (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική) διαμόρφωσε την αίσθηση ότι «στην Ευρώπη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Απευθύνουν έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία και στη Γάζα. Καθώς το αίσθημα κινδύνου από τους πολέμους και την τρομοκρατία εντείνεται, οι σχέσεις ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας συνδέονται άμεσα με το ζήτημα της ασφάλειας: το 56% των ερωτώμενων επιθυμεί επανασύνδεση της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ.

Στηρίζουν την επικράτηση των ευρωπαϊκών αξιών Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα-Κράτος Δικαίου έναντι του τριπτύχου Τάξη-Ασφάλεια-Ισχυρή Ηγεσία. Η αντίφαση ανάμεσα σε αυτά τα δύο αξιακά συστήματα φωτίζει και τη νέα διαίρεση του Κόσμου μεταξύ των κρατών/ηγεσιών που ασπάζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και εκείνων που ρέπουν προς τον αυταρχισμό ανταγωνιζόμενα, συχνά αθέμιτα, την Ένωση.

Η έρευνα σημειώνει ότι μεγαλύτερος και από τον υλικό πλούτο της Ένωσης είναι ο πλούτος της Ιστορίας και των αξιών της. Επάνω σε αυτό το δίπολο (υλικός πλούτος VS πολιτισμικός πλούτος) δομήθηκαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: τεχνοκρατική VS πολιτική Ευρώπη.

Μια διαχειριστική αντίληψη της Ένωσης τροφοδοτεί τη δυσπιστία των Ευρωπαίων για το κατά πόσο η νέα ηγεσία θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες τους. Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεκτημένου (ασφάλεια, ελευθερία, δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή), αντίθετα, είναι ζητούμενο της πλειονότητας των ερωτώμενων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ