Παρασκευή 21.06.2024

Κασσελάκης: Κύμα αντιδράσεων για το γράφημα της περιουσίας του – Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και ο «πόλεμος» με την ΝΔ

Με ένα μονοσέλιδο γράφημα, αποτυπωμένο σε μια γιγαντοοθόνη στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε χθες να υπερβεί τον σκόπελο της σφοδρής κριτικής που δέχεται για το Πόθεν Έσχες του, από πλευράς της ΝΔ και όχι μόνο. O κ. Κασσελάκης απαρίθμησε δημόσια το συνολικό εισόδημα, τις δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και το ύψος των επενδυτικών προϊόντων που είχε στην κατοχή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, παρότι τα περισσότερα στοιχεία είχαν γίνει γνωστά ως μέρος της δημοσιογραφικής έρευνας, όχι όμως τα επίπεδα της οικονομικής του ευμάρειας, η οποία δεν φαίνεται ανεξάντλητη, όπως ο ίδιος την είχε αρχικά περιγράψει.

Σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει στον Σταύρο Θεοδωράκη τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή ότι «είμαι πολύ ευκατάστατος, έχω μια ευχέρεια και ουσιαστικά δεν χρειάζεται να δουλέψω στη ζωή μου. Έχω ανεξαρτησία δεν έχω καμία εξάρτηση από κανέναν», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε χθες ως εισοδηματίας μεν και με υπολογίσιμη προσωπική περιουσία, αλλά όχι σε επίπεδα που να μπορούν να του εξασφαλίσουν τα προς το ζην και μαζί ένα άνετο lifestyle, χωρίς να εργαστεί ποτέ ξανά στη ζωή του.

Συγκεκριμένα, στο γράφημα, όπου αποτύπωσε την περιουσιακή του κατάσταση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάνει λόγο:· Για εισόδημα 2,067 εκατομμύρια δολάρια,

· για οφειλές 1,831 εκατ. Δολάρια και

· για επενδυτικά προϊόντα 3,040 εκατ. δολάρια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ακόμη:

· την εταιρεία Osios LLC, μέσω της οποίας δανειοδότησε τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2023, αλλά και

· ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρία Pura Vita E.E., που έχει στην ιδιοκτησία της ένα κατάστημα με χυμούς στις Σπέτσες.

· τη συμμετοχή του μέσω της Osios στην Tiptree Marine, την οποία διηύθυνε και από την οποία απολύθηκε λίγες ημέρες πριν από την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης:

kasselakis-pinakas

Στη διάρκεια της ομιλίας του μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά «την εταιρεία της αλλοδαπής» – δηλαδή την Osios LLC, η οποία έχει έδρα την πολιτεία του Ντέλαγουερ και υπάγεται στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς της – πως ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή της στις αρχές του 2024, καθώς ο ίδιος δεν ήταν γνώστης μέχρι τότε, όπως δήλωσε, του νομοθετικού πλαισίου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα οριζόμενα από τον νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται υπόλογος για την συμμετοχή του σε εταιρία της αλλοδαπής, καθώς ο κ. Κασσελάκης «παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία, αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει», όπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Απευθυνόμενος στο θυμικό των ακροατών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέμεινε στο αφήγημα που ο ίδιος είχε παρουσιάσει στις 29 Αυγούστου του 2023 όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε τα περί «παραδικαστικού» που χτύπησε την οικογένειά του, όπως και ότι εξ αυτού υποχρεώθηκε να φύγει στις ΗΠΑ έχοντας λάβει μία υποτροφία. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφερθεί στην πώληση της πολυτελούς οικίας της οικογένειάς του, στην Εκάλη, που είχε αγοραστεί από οικογενειακή offshore και στην πώλησή της, λίγους μήνες πριν από την αναχώρησή του για τη συνέχιση των σπουδών του, η οποία είχε αποφέρει περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ στην οικογένεια, σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ.

«Θεατές με κομμένη την ανάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την αυτοκριτική, στην οποία προχώρησε για πρώτη φορά χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διαισθανόμενος την ένταση στο εσωτερικό του κόμματός του, τόσο η επιλογή προβολής της περιουσιακής του κατάστασης σε γιγαντοοθόνη, όσο και η αγνόηση του τρόπου δήλωσης της κατά τον νόμο, έχουν εντείνει τα επίπεδα νευρικότητας στα ενδότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη, που όντας και τα ίδια υπόχρεα Πόθεν Έσχες, ενώ ακολουθούν τη θεσμική οδό κατά γράμμα, είδαν χθες τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παραβλέπει τη διαδικασία, επιλέγοντας στον αντίποδα υψηλούς τόνους και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσα ακούστηκαν για «Αλ Καπόνε» και «πόθεν αίσχος» σόκαραν αρκετούς, ακόμη και αν η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες τους κρατά σε… αφωνία. Δηλώνοντας «θεατές με κομμένη την ανάσα», πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτίμησαν τη χθεσινή στάση του κ. Κασσελάκη ως προσπάθεια οικοδόμησης της γραμμής άμυνάς του απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, ιδίως όταν ο ίδιος δήλωσε ότι αναθεώρησε σχετικά με την υπερπροβολή του, επιχειρώντας να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του, αυτή του bon viveur, την οποία είχε επιμεληθεί όλους αυτούς τους μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ερμηνεύεται και η επίθεση φιλίας που απηύθυνε στον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έντιμο άνθρωπο», ενώ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την παρουσία του κοντά στον προκάτοχό του στις εθνικές εκλογές του 2023, προβάλλοντας τον εαυτό του ως η επιλογή του κ. Τσίπρα για την συνέχεια του κόμματος.

Ωστόσο, η επιλογή του κ. Κασσελάκη να «αναμετρηθεί» με το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία, εξελήφθη εκ ορισμένων συντρόφων του ως «κίνηση άγχους και αμηχανίας», με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται από τις Αρχές επί μια εικοσαετία και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το Άρθρο 21

Ειδικότερα και παρά το γράφημα Κασσελάκη, το Άρθρο 21 περιγράφει τον τρόπο υποβολής της αρχικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια Πόθεν Έσχες για κάποιον που μπαίνει για πρώτη φορά, στην πολιτική. Όπως προβλέπεται, «στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, οι οποίες ελέγχονται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά τα αναγκαία έγγραφα, εφόσον αυτά δεν έχουν επισυναφθεί αυτόματα, σύμφωνα με την παρ. 7. Η επισύναψη γίνεται άπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και όποτε υπάρχουν μεταβολές κατά την υποβολή κάθε ετήσιας δήλωσης, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση και ειδικότερα:

α. Συμβόλαια των ακινήτων, όταν πρόκειται για ακίνητα που είτε δεν περιλαμβάνονται στη μεταφορά κατά την παρ. 6 είτε δεν επιλέχθηκε να μεταφερθούν κατά την παρ. 6,

β. βεβαιώσεις επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά περιγράφονται στην περ. γ` της παρ. 1 του άρθρου 20, που κατ` ελάχιστον περιλαμβάνουν το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα των προϊόντων, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών,

γ. βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστευμάτων (trusts),

δ. παραστατικά των ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων ή εταιρειών μίσθωσης θυρίδων από τα οποία αποδεικνύεται η μίσθωση θυρίδων,

ε. άδειες κυκλοφορίας οχημάτων οποιασδήποτε χρήσης, καθώς και πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων, και, σε περίπτωση απόκτησης ή εκποίησης των πιο πάνω μέσων κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφορά η δήλωση, επιπλέον παραστατικά αγοράς ή πώλησης,

στ. παραστατικά για συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση,

ζ. παραστατικά από τα οποία προκύπτουν οι δανειακές υποχρεώσεις της παρ. 2 του άρθρου 20, μόνο για τις δηλώσεις των υπόχρεων του άρθρου 4, της περ. α` του άρθρου 6 και της περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 8,

η. παραστατικά αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών από τα οποία προκύπτουν τα υπόλοιπα κάθε είδους καταθέσεων που τηρούνται στην αλλοδαπή.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τις σχετικές διατάξεις.

Περιμένοντας το IRS

Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε ορισμένους στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν συνόδεψε τη χθεσινή παρουσίασή του με αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών του, παραπέμποντας στο μέλλον την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων από το IRS, την υπηρεσία εσόδων των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το κατεξοχήν ζήτημα κριτικής που του ασκείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Σε μια μελλοντική προοπτική, «δεσμεύομαι ενώπιόν σας για δύο πράγματα: Πρώτον, δεν θα καταθέσω μόνο το πόθεν έσχες αυτού του κατάπτυστου νόμου, που δηλώνεις δεκάδες σπίτια αλλά όχι πώς τα απέκτησες, και θεωρείσαι νόμιμος. Θα παρουσιάσω δημόσια -όταν θα έχω όλα τα έγγραφα από το IRS, διότι τα έχω ζητήσει ήδη- κάθε μου περιουσιακό στοιχείο και πώς απέκτησα τα εισοδήματα μου από το πρώτο μου μέχρι το τελευταίο μου δολάριο» ισχυρίστηκε, για να καταλήξει πως «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος για το πόθεν έσχες θα αλλάξει. Όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ΠΟΘΕΝ της περιουσίας του, δε θα έχει θέση στην πολιτική. Τελεία και παύλα», αναμένοντας μέχρι τότε οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και μέρος των συντρόφων του τα απαραίτητα παραστατικά από το IRS.

πηγή: protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.