Παρασκευή 21.06.2024

Κασσελάκης: Να ηττηθεί η αλαζονεία του 41% και να ενισχυθεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που φτιάχνουμε

«Στις ευρωεκλογές πρέπει να ηττηθεί η αλαζονεία του 41% και να ενισχυθεί με θετική ψήφο ελπίδας ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που φτιάχνουμε, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση για το κοινό καλό», τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με όπλο τις προτάσεις του θέλει στις 9 Ιουνίου «να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «έκανε την Ελλάδα δεύτερη από το τέλος σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ», ότι «οι Έλληνες πληρώνουν ενοίκια Γερμανίας και αγοράζουν την ελληνική φέτα ακριβότερα απ’ όσο πωλείται στα γερμανικά σουπερμάρκετ» και ότι «τους μισθούς και τις συντάξεις τις ‘τρώει’ ο πληθωρισμός, την ώρα που η στεγαστική κρίση διαλύει κάθε όνειρο των νέων για αυτονομία και μακρόπνοο σχεδιασμό της ζωής τους».

Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δικαίωσε την κοστολόγηση των προτάσεών του για την ακρίβεια, τη φορολογία και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, «στα 2,6-2,7 δισ. (ανάλογα με τον χρόνο έναρξης της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 21%, που το ΓΛΚ τοποθετεί άμεσα, ενώ εμείς τον τοποθετούμε την 1η Ιανουαρίου 2025)». «Εμείς προβλέπουμε έσοδα ύψους 3,2 δισ. από την επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερκέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών κλάδων, όπως αναφέρεται και στην πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει». «Επειδή η ΝΔ έκανε σπέκουλα κινδυνολογίας περί δήθεν κατάρρευσης των τραπεζών αν εφαρμοστεί η πρότασή μας, επαναλαμβάνω ότι αναφερόμαστε στα υπερκέρδη και όχι στα κέρδη», επισημαίνει. Τονίζει ότι το ΓΛΚ κρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων ως ουδέτερη δημοσιονομικά και ότι «συνεπώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί σήμερα να ελαφρύνει 320.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (το 97% του συνόλου) με συντελεστή φόρου 17%», αλλά «δεν το κάνει».

Κατά τον κ. Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει σε κάθε δημοσκόπηση, ανασυγκροτώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και «διαμορφώνοντας βήμα-βήμα μια νέα προοδευτική, κοινωνική συμμαχία στη βάση της κοινωνίας», «ανακτώντας την εμπιστοσύνη στρωμάτων και κοινωνικών ομάδων που πέρυσι μας γύρισαν την πλάτη». Προσθέτει ότι οι προτάσεις του βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή, σχολιάζοντας πως δεν νομίζει ότι οι δημοκρατικοί κεντρώοι πολίτες αισθάνονται πια άνετα με την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, «που υπερφορολογεί τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, μοιράζει το Ταμείο Ανάκαμψης σε 150 φίλους του (που έχουν πάρει ήδη 9,5 δισ.) και κουρελιάζει το Σύνταγμα…».

«Μακάρι τον μισό χρόνο που ξοδεύουν όλοι οι συντελεστές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου να τον αφιέρωναν για να μιλήσουν με τον κόσμο και ειδικά με τους νέους ανθρώπους», σχολιάζει ο κ. Κασσελάκης σχετικά με τις επικρίσεις εις βάρος του από «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» περί αντιπολίτευσης lifestyle και από τη Νέα Αριστερά περί «τραμπισμού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης βάζει και τους μπράβους του να προπηλακίζουν όποιον ‘κοινό θνητό’ διαμαρτυρηθεί μπροστά του για την πολιτική του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει κανονικά στο καταστατικό του συνέδριο, ως η μόνη ανεξάρτητη προοδευτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τον ευρύτερο χώρο και να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας», τονίζει. Αναφέρει ότι στόχος είναι η συγκρότηση μιας μεγάλης, προοδευτικής, κοινωνικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα και να φέρει την πολιτική αλλαγή και προσθέτει ότι «σε αυτή τη μάχη είναι ευπρόσδεκτος κάθε πολίτης που θέλει και μπορεί να συμβάλει, ακόμη κι αν σήμερα είναι μέλος ή στέλεχος άλλου προοδευτικού κόμματος».

Στο ερώτημα αν θα έβρισκε χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που τον προσέγγιζε «ένας ψηφοφόρος της καραμανλικής ΝΔ ή κάποιος που ψήφισε Ελληνική Λύση», ο κ. Κασσελάκης αφού χαρακτήρισε επικίνδυνο τον συμψηφισμό «του κόσμου της καραμανλικής ΝΔ με την Ακροδεξιά του Βελόπουλου», τονίζει ότι «με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ μάς χωρίζουν κεφαλαιώδεις, αξιακές πολιτικές διαφορές, όμως συγκαταλέγεται στο δημοκρατικό τόξο» και πως «με τους τσαρλατάνους όμως ακροδεξιούς είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι». Σημειώνει ότι «επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε στο κόμμα μας όλο τον κόσμο από την Αριστερά ως το Δημοκρατικό Κέντρο» και πως όμως «δεν θα ξεπλύνουμε ποτέ τα ορφανά της Ακροδεξιάς και τις ομιλούσες κεφαλές της μισαλλοδοξίας, όπως κάνει εδώ και χρόνια ο κ. Μητσοτάκης…».

Αναφορικά με την επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι δεν ήταν επίσκεψη με γεωπολιτική ατζέντα ή εθιμοτυπική επίσκεψη, αλλά «μια κραυγή υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, της παροχής όλης της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και – επιτέλους – της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του κράτους του Ισραήλ». Υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης «με τη στάση του ‘καίει’ τις γέφυρες της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, ακυρώνει μια σχέση δεκαετιών που μεταξύ άλλων σφυρηλάτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου». Αναφέρει ότι ενεργητική εξωτερική πολιτική αυτή την ώρα είναι «να συνταχθεί η Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αναγνώρισαν ή σκοπεύουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, ως μοχλός πίεσης προς τον κ. Νετανιάχου, για να σταματήσει την επίθεση και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών». Τονίζει ότι «η Χαμάς και οι άλλες τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις δεν θα αχρηστευτούν μέσω της σφαγής και του εκτοπισμού δεκάδων χιλιάδων αμάχων, ίσα ίσα που έτσι μεγαλώνει η επιρροή τους», ενώ «αντιθέτως, θα περιθωριοποιηθούν από τον παλαιστινιακό λαό, μόλις αυτός αποκτήσει το δικό του κράτος και δει συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ελεύθερη ζωή για όλους».

Σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει εδώ και πέντε χρόνια να δυναμιτίζει τα εθνικά μας συμφέροντα για χάρη της ακροδεξιάς του πτέρυγας». Μιλά για «πινγκ-πονγκ της πατριδοκαπηλίας της ΝΔ και του VMRO» που έχει οδηγήσει στο να έχει κολλήσει σήμερα «η εφαρμογή μιας συμφωνίας που βασίστηκε πλήρως στην εθνική θέση της Ελλάδας». Τονίζει ότι «τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία έπρεπε να έχουν κυρωθεί από το 2019, ώστε να είχε προχωρήσει πολύ περισσότερο η εφαρμογή της συμφωνίας και να ήταν σήμερα δεμένη χειροπόδαρα η νέα κυβέρνηση των εθνολαϊκιστών του VMRO».

πηγή: eleftheros typos

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.