Παρασκευή 01.03.2024

Κατάσκοπος της ΜΙ6 βρέθηκε νεκρός σε βαλίτσα με λουκέτο απ’ έξω -Η απίστευτη εκδοχή ότι το έκανε μόνος του

O μυστηριώδης θάνατος ενός Bρετανού κατασκόπου της διαβόητης ΜΙ6, ο οποίος βρέθηκε σε αποσύνθεση μέσα σε μια κλειδωμένη βαλίτσα πριν 14 χρόνια, παραμένει μυστήριο μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, ενώ οι έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Γκάρεθ Γουίλιαμ πέθανε συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα μέχρι αυτή την εβδομάδα, ένα νέο πόρισμα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Το παιδί-θαύμα των μαθηματικών βρέθηκε γυμνός και σε αποσύνθεση μέσα σε μια κλειδωμένη με λουκέτο κόκκινη βαλίτσα North Face στο μπάνιο του διαμερίσματός του στο κεντρικό Λονδίνο τον Αύγουστο του 2010, οκτώ ημέρες αφότου εθεάθη για τελευταία φορά να αγοράζει κέικ από το Harrods και μπριζόλες από το Waitrose.

Βρισκόταν με τα χέρια του πάνω στο στήθος του σε μια σχεδόν θρησκευτική στάση, με το κλειδί του λουκέτου να βρίσκεται κάτω από τον δεξιό του γλουτό.

Η αστυνομία δεν βρήκε αποτυπώματα του Γκάρεθ

Η αστυνομία δεν βρήκε αποτυπώματα του Γκάρεθ στο λουκέτο της τσάντας ή ακόμη και στο χείλος της μπανιέρας στην οποία βρέθηκε η τσάντα. Η πόρτα του μπάνιου ήταν κλειστή, η σήτα του ντους κλειστή και τα φώτα σβηστά.

Η ιατροδικαστής Φιόνα Γουίλκοξ κατέληξε το 2012 στο συμπέρασμα ότι η πληθώρα των αναπάντητων ερωτημάτων, η έλλειψη πάλης και οι ακροβατικές ικανότητες που χρειαζόταν για να μπει κανείς μόνος του μέσα στην τσάντα και να την κλειδώσει, χωρίς να αφήσει αποτυπώματα, όλα έδειχναν «εμπλοκή τρίτου», χαρακτηρίζοντας τον θάνατο του Γκάρεθ «δολοφονία».

Όμως το 2013, ύστερα από τριετή έρευνα της Scotland Yard, οι ντετέκτιβ της κατέληξαν στο αντίθετο συμπέρασμα και δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την παρουσία κανενός άλλου στο διαμέρισμα και ότι ο Γκάρεθ πέθανε πιθανότατα μόνος του ως αποτέλεσμα του ότι κλείστηκε με κάποιον τρόπο κατά λάθος μέσα στην τσάντα.

Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου το 2021 για να επιτραπεί μια νέα ιατροδικαστική έρευνα με τη χρήση πιο σύγχρονης τεχνολογίας σε αντικείμενα «σημαντικού» ενδιαφέροντος, όπως μια πετσέτα. Όμως, παρά την αδιανόητη έλλειψη απαντήσεων για το τι συνέβη στην αποκαλούμενη υπόθεση του «κατασκόπου στην τσάντα», η Αστυνομία έκλεισε και πάλι την έρευνά της, αφού δεν βρήκε «κανένα στοιχείο» που να διαψεύδει την κύρια θεωρία της, δηλαδή ότι πέθανε μόνος του.

«Δολοφονήθηκε, δεν κλειδώθηκε μόνος του»

Η απόφαση, που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, έχει χαρακτηριστεί «ξέπλυμα», και ο Πίτερ Φόλντινγκ, ένας παγκοσμίως κορυφαίος ειδικός στη διάσωση σε κλειστούς χώρους και στην εγκληματολογική έρευνα, ο οποίος προσπάθησε 300 φορές να μπει στην ίδια μεγέθους τσάντα και βοήθησε τις Αρχές με την αρχική έρευνα του 2010, είναι ξεκάθαρος στην πεποίθησή του: Ο κατάσκοπος δολοφονήθηκε.

Πιστεύει ότι ο 31χρονος Γκάρεθ Γουίλιαμς, ειδικός τεχνολογίας για την MI6, μαθηματικό μυαλό, πιθανότατα δολοφονήθηκε από πράκτορες άλλου κράτους.

Ο ντετέκτιβ Νιλ Τζον, ο ανώτερος αξιωματικός που διενεργεί την έρευνα, επιβεβαίωσε ότι ολοκληρώθηκε ιατροδικαστική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων νέων εξετάσεων σε αντικείμενα από το διαμέρισμά του, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν βρέθηκε «κανένα νέο DNA» και «δεν υπάρχουν περαιτέρω γραμμές έρευνας».

Αλλά ο Φόλντινγκ, ο οποίος προσπάθησε 300 φορές να μπει στην ίδια μεγέθους τσάντα, είναι ξεκάθαρος: «Η πεποίθησή μου είναι ότι η σακούλα τοποθετήθηκε στο μπάνιο με τον Γκάρεθ ήδη νεκρό. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι ήταν μόνος του. Είναι φυσικά αδύνατο».

Είπε: «Ακόμη και αν μπορούσε να μπει στην τσάντα, και ακόμη και αν στη συνέχεια την κλείδωνε με λουκέτο από μέσα, θα υπήρχαν αποτυπώματα ποδιών και δακτύλων παντού στο μπάνιο και στην τσάντα. Θα υπήρχε επίσης DNA στο φερμουάρ και στην τσάντα».

«Αλλά η μπανιέρα και η τσάντα ήταν καθαρές. Το διαμέρισμα ήταν καθαρό, πήγα εκεί μέσα. Είναι αδύνατο. Οι αναγνώστες πρέπει να το ξέρουν αυτό. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι ήταν μόνος του» πρόσθεσε.

Οι θεωρίες γύρω από τον θάνατο του κατασκόπου

Οι θεωρίες περιλαμβάνουν ένα σεξουαλικό παιχνίδι που πήγε στραβά, δολοφονία από Ρώσους κατασκόπους ή άλλο κράτος.

Ο Φόλντινγκ, βέβαια, πρόσθεσε: «Το στοιχείο του σεξ είναι μια συκοφαντία. Νομίζω ότι εργαζόταν σε μια ξένη επιχείρηση και ένα εχθρικό κράτος τον σκότωσε. Ήταν κατάσκοπος, δεν θα μάθουμε ποτέ τι του συνέβη, αλλά υπηρέτησε τη χώρα του για να μας προστατεύσει και αξίζει τον σεβασμό μας».

Οι νέες τεχνικές σήμαιναν ότι μια πράσινη πετσέτα που βρέθηκε σε ένα ντουλάπι κουζίνας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές «σημαντικό εύρημα», μπορούσε να αναλυθεί.

Αλλά μια έκθεση, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά λέγεται ότι ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, διαπίστωσε ότι η πετσέτα είχε μόνο το DNA του θύματος.

Η Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε πως έχει πλέον ενημερώσει την οικογένειά του ότι δεν υπάρχουν άλλες γραμμές έρευνας για να ακολουθηθούν και ότι η υπόθεση τίθεται στο αρχείο, εκτός εάν προκύψουν νέα στοιχεία.

Τον Ουαλό, που ήταν παιδί θαύμα, τον ανακάλυψε το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών (GCHQ) ενώ έκανε διδακτορικό στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ σε πολύ μικρή ηλικία και τον προσέλαβε ως αποκωδικοποιητή.

Εργάστηκε στα κεντρικά γραφεία στο Gloucestershire, πριν από την απόσπασή του στην MI6 στο Λονδίνο για να εργαστεί ως τεχνική υποστήριξη σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη επιχείρηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ