Πέμπτη 28.09.2023

Καθηγητής Δαναλάτος για Θεσσαλία: Η λάσπη θα γίνει πέτρα -Μείωση της παραγωγικότητας κατά 10%-30%

Έως και πέντε χρόνια θα απαιτηθούν ώστε τα εδάφη του θεσσαλικού κάμπου, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, να φτάσουν στην πρότερη κατάσταση τους, όπως διαμηνύει μέσω του iefimerida.gr o Δρ. Νικόλαος Δαναλάτος, Κοσμήτορας και Καθηγητής Γεωργίας & Οικολογίας Φυτών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Πραγματικά θα απαιτηθούν τέσσερα με πέντε χρόνια για να γίνουν έδαφος όλα αυτά τα φερτά υλικά. Όλη αυτή η μάζα, που δεν είναι δυνατόν τουλάχιστον τα πρώτα ένα με δυο χρόνια να καλλιεργηθεί, θα γίνει «πέτρα» και δε θα αποδίδει. Θα προσπαθούν οι άνθρωποι αλλά η παραγωγή τους θα είναι κατά πολύ μειωμένη καθώς και το κέρδος και οι προστιθέμενες αξίες», αναφέρει ο κ. Δαναλάτος.

Μείωση της παραγωγικότητας κατά 10%-30% στις πληγείσες περιοχές

Ο ίδιος εξηγεί πως σε περιοχές όπου το βάθος των φερτών υλικών είναι πάχους μεγαλύτερο των 50-60 εκ., ανάλογα και με τα φερτά υλικά, θα είναι δύσκολη η καλλιέργεια. «Το σχηματισθέν νέο εδαφικό υπόστρωμα θα είναι στρωσιγενές (stratified), θα έχει μικρό πορώδες, θα συμπιέζεται εύκολα, θα ταρατσώνει (λόγω της ιλύος) και γενικά θα έχει για μερικά χρόνια υποβαθμισμένες φυσικές ιδιότητες έτσι ώστε αναμένεται μείωση της παραγωγικότητας που σύμφωνα με προηγούμενες παρατηρήσεις πεδίου θα κυμαίνεται από 10-30% ίσως και παραπάνω».

Όσον αφορά στα εδάφη που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο κ. Δαναλάτος τονίζει πως αυτά αφορούν κυρίως στις περιοχές σε ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου από τις κοίτες του ποταμού και κατά μήκος αυτού και των παραποτάμων και χειμάρρων. «Σε καμία περίπτωση όμως η πλημμύρα, εξηγεί, δεν θα ακυρώσει ή θα κάνει ανενεργά τα εδάφη, πέρα από μια προσωρινή υποβάθμιση κάποιου βαθμού της παραγωγικότητας», επιθυμεί να προσθέσει ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Κυρίως θα επηρεαστούν οι ετήσιες αροτραίες καλλιέργειες (βαμβάκι, αραβόσιτος, σιτηρά, λαχανικά, κλπ) και σε πολύ μικρότερο βαθμό οι βαθύριζες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Στο 1 δις θα φτάσει η αποτίμηση της ζημιάς στον αγροτικό τομέα

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως παραμένει τι θα γίνει με τη φετινή παραγωγή. Πρόκειται για 730.000 στρέμματα που επλήγησαν, μια τεράστια έκταση και χωράφια πρώτης ποιότητας. «Οι ελλείψεις θα ανεβάσσυν τις τιμές και θα χάσουμε μεγάλη προστιθέμενη αξία. Γιατί δεν είναι μόνο η τιμή του παραγωγού που νομίζουμε όλοι, αυτά τα 250 εκατ. που θα χάσουν από τις τσέπες τους. Το ποσό αυτό είναι επί 3 και επί 4 σύμφωνα με τον Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο γεωργικό ακαθάριστο εισόδημα. Η όλη ζημιά από την πρόσφατη κακοκαιρία θα φτάσει στο 1 δις και δεν ξέρω πόσο άμεσα θα μπορέσουν να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι με δεδομένο ότι η δεύτερη δόση από το φαινόμενο του «Ιανού» πληρώνεται τώρα μετά από τρία περίπου χρόνια», σημειώνει.

«Χρειαζόμαστε έργα με βάση τον χρόνο επιστροφής του κάθε φαινομένου»

Σε ότι αφορά στα έργα υποδομής και στα αντιπλημμυρικά έργα που θα πρέπει άμεσα να λάβουν χώρα, ο κ. Δαναλάτος ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν με βάση το χρόνο επιστροφής του κάθε φαινομένου. «Η στατιστική μας λέει ότι το φαινόμενο Daniel λαμβάνει χώρα μία φορά στα 200 χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για παραλείψεις. Στην Ολλανδία για παράδειγμα που είναι 30 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, το μεγαλύτερο κομμάτι, το φράγμα που προστατεύει τη χώρα έχει επιστροφή ένα προς 10.000 χρόνια. Επομένως όλα είναι θέμα κόστους -απόδοσης και καλό θα είναι πλέον τα όποια έργα να γίνουν με δεδομένη την κλιματική αλλαγή».

Δεν αποκλείονται πλημμύρες με τις πρώτες βροχές- Το έδαφος είναι κορεσμένο

Τέλος, και σχολιάζοντας το τι μας περιμένει στην επόμενη βροχή ο Καθηγητής αναφέρει: «στην επόμενη βροχή, έστω και αν πέσουν 50 με 100 κυβικά, δηλαδή φυσιολογικές ποσότητες νερού, η γη δεν θα μπορεί να το απορροφήσει. Δεν αποκλείεται να έχουμε και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση τέτοιων ακραίων φαινομένων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ