ΕΛΛΑΔΑ - 04/04/2025 - 2:30 μμ
Κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την «αρχηγική» εμφάνιση Πολάκη: Σε τροχιά αποφάσεων για το μέλλον της Νέας Αριστεράς

Νέα δεδομένα έχουν ανακύψει μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς η «αρχηγική» εμφάνιση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, αλλά και η επισημοποίηση της συμμαχίας του με τον πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, έθεσαν αρχικά σε προβληματισμό και κατόπιν σε κίνηση αρκετά από τα κορυφαία στελέχη, τα οποία στοιχηματίζουν τώρα ότι η επόμενη εσωκομματική σύγκρουση δεν θα αργήσει και πως προμηνύεται σκληρή.
Ως οιωνούς προς αυτήν την κατεύθυνση προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκλαμβάνουν αφενός την κατάθεση ενός δομημένου πλαισίου κριτικής απέναντι στην ηγεσία του κόμματος από τον κ. Πολάκη, καθώς στην πολυσέλιδη τοποθέτησή του «δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο», όπως παρατήρησαν έμπειροι σύντροφοί του. Και αφετέρου στο γεγονός ότι στελέχη της επιρροής του Βουλευτή Χανίων τοποθετούν ως ορόσημο το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και αναμένεται να τοποθετηθούν εφ’όλης της ύλης και «στην σκιά των δημοσκοπήσεων».
Την ίδια στιγμή, όμως, αίσθηση στους κομματικούς κύκλους προκάλεσε η αποστροφή του κ. Πολάκη περί κομματικής λειτουργίας, η οποία προκάλεσε και την ανοιχτή σύγκρουσή του με τον Διονύση Τεμπονέρα, με δεδομένο ότι ο βουλευτής Χανίων την αποκάλεσε δημόσια ως «προβληματική», στρεφόμενος ευθέως κατά του Σωκράτη Φάμελλου. «Δεν πάμε καλά» ανέφερε ο κ. Πολάκης αποτιμώντας εμμέσως την πορεία του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ η απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Φάμελλο έγινε ακόμη πιο αισθητή με την κατάθεση πρότασης από το δίδυμο Πολάκη- Παππά για την επιλογή νέας Γραμματείας Οργανωτικού στο κόμμα από την ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), σε μια προσπάθεια να υπερβούν την Πολιτική Γραμματεία και την σύνθεσή τους, όπου ο νέος, εσωκομματικός πόλος δεν έχει την πλειοψηφία.
Άλλωστε, πολύ κοντά στον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Ράνια Σβίγκου, Κώστας Ζαχαριάδης και Ελένη Συμεωνίδου, Χρήστος Γιαννούλης ενώ στήριξη στον Σωκράτη Φάμελλο παρέχει και η ομάδα των «87», ανάμεσα στους οποίους οι: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Βασιλειάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Στέργιος Καλπάκης.
Ωστόσο, η κίνηση του Παύλου Πολάκη να τοποθετηθεί με «πλατφόρμα κριτικής», όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν συνιστά κατά τους ίδιους μόνο δείγμα ισχύος στο εσωκομματικό πεδίο από το Βουλευτή Χανίων, αλλά και μήνυμα απέναντι στις δυνητικές, προοδευτικές συνεργασίες, στις οποίες ποντάρει η Κουμουνδούρου. Ιδίως όταν ο κ. Πολάκης ανέφερε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «αν μιλάμε για συμφωνία κορυφής η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια, ευχαριστώ δεν θα πάρω» με το βλέμμα στραμμένο στην Νέα Αριστερά, η οποία καλείται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του πολιτικού φορέα της.
Στην ίδια κατεύθυνση, «το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού μέσα στο κόμμα, που τόσο μας στοίχισε. Αν μιλάμε για μια ανιδιοτελή και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή μελών, τότε τους συγχωρούμε για το μεγάλο ατόπημα να αποχωρήσουν κρατώντας τις έδρες τους και καλώς να ορίσουν» περιέγραψε για τους πρώην συντρόφους του ο κ. Πολάκης, προκαλώντας, κατά πληροφορίες, μούδιασμα εντός της Νέας Αριστεράς, ακόμη και σε στελέχη της που καλοέβλεπαν το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο επιστροφής τους στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Επιπλέον, η επιλογή της χρονικής συγκυρίας καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη για την ηγεσία της Κουμουνδούρου, με δεδομένο ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να αποφασίσει τελικά αν θα επι(σ)τρέψει την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σε αυτήν την προοπτική, η επιλογή του Παύλου Πολάκη να θέσει όρους και προϋποθέσεις εκλαμβάνεται ως «αχρείαστη» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα οποία θεωρούν πως επιβραδύνονται οι εξελίξεις μιας πιθανής προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων.
Ταυτόχρονα, αποφάσεις καλούνται να λάβουν και μεμονωμένα βουλευτές της Νέας Αριστεράς, σε μια στιγμή που δεν φαίνεται να συναινούν όλοι απέναντι στην πιθανότητα συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εν τέλει θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτούς που θέλουν, μπορούν και συμφωνούν» δήλωσε (στο Dnews) η πρώην Υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, για να συμπληρώσει πως «εμείς μιλάμε για τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου στη βάση προγραμματικού περιεχομένου. Αν συμπορευτούμε ευκαιριακά χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η συμπόρευση στη βάση πολιτικού προγράμματος προϋποθέτει ένα τραπέζι ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, συγκλίσεις σε επιμέρους μείζονα ζητήματα (οικονομία, φορολογία, κοινωνική πολιτική, εξωτερική πολιτική, εξοπλισμοί κλπ) αλλά και κοινή στρατηγική κατεύθυνση. Εμείς έχουμε καταθέσει κάποιους βασικούς προγραμματικούς άξονες. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στην ίδια κατεύθυνση».
Πλην της Έφης Αχτσιόγλου, αρκετοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς τάσσονται υπέρ των προοδευτικών συνεργασιών, τόσο δημόσια, όσο και στα συλλογικά όργανα του κόμματος, ορισμένοι από αυτούς διατηρούν και διαύλους επικοινωνίας με τον Παύλο Πολάκη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Οζγκιουρ Φερχάτ.
πηγή: protothema
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πανεπιστημιακοί γιατροί: Ξεκαθαρίζει οριστικά το θολό τοπίο άσκησης ιδιωτικού έργου
26.04.2025 - 6:30 μμ