Τετάρτη 21.02.2024

Κορονοϊός: Αυξάνεται η διασπορά στα παιδιά – Συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους λόγω πανδημίας

Συνεχόμενη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στους ανηλίκους, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 19,1% των περιστατικών κορονοϊού. Η μετατόπιση της πανδημίας σε μικρότερες ηλικίες είναι αναμενόμενη και λογική μιας και εκεί εντοπίζεται  μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστου πληθυσμού σε σχέση με τους μεγαλύτερους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, σε διάστημα ενός 24ωρου, από την Κυριακή στη Δευτέρα, καταγράφηκαν 6696 κρούσματα σε ανήλικους 0-17 ετών. Πρόκειται για το 35% των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, δηλαδή περισσότερα από ένα στα τρία περιστατικά εντοπίζεται σε παιδιά.

Οι ηλικίες 0-17 ετών αντιπροσωπεύουν το 19,1% του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Πριν από μία εβδομάδα, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 17,9%, ενώ πριν ένα μήνα σε 17,7%. Η κινητικότητα των παιδιών και οι δραστηριότητες είναι λογικό να αυξάνουν τα κρούσματα. Επιπλέον, οι ειδικοί τονίζουν συνεχώς ότι ο ιός όπου βρίσκει .. χώρο “εισχωρεί” και τα παιδιά εντάχθηκαν τελευταία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, επομένως έχουν ακόμη χαμηλότερα εμβολιαστικά ποσοστά σε σχέση με τους ενήλικες που εμβολιάζονται από πέρυσι. Οι επιστήμονες έχουν εξήγησει τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών έναντι της Covid-19 και το ενδιαφέρον των γονέων είναι … ζωηρό, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, 5-11 ετών, που παρουσιάζεται αύξηση στους εμβολιασμούς και στον προγραμματισμό ραντεβού.

Η αύξηση της διασποράς στα παιδιά αυξάνει και την πιθανότητα βαριάς νόσησης και θανάτου. Δυστυχώς, ακόμη ένα ανήλικο, ένα αγοράκι 5,5 μηνών προστέθηκε στη λίστα των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα από την αρχή της πανδημίας είναι επτά βρέφη και παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος από όλους ώστε να προστατευθούν εμμέσως και μέλη των οικογενειών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως είναι τα βρέφη.

Οι πολλαπλοί θάνατοι είναι το βασικό στοιχείο προβληματισμού των επιστημόνων. Ολος ο Ιανουάριος κινήθηκε με σχεδόν 100 θύματα ημερησίως, με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφεται αρνητικό “ρεκόρ” για το 2022 με 111 θανάτους. Τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 2000, αφού έως και χθες από την αρχή του Ιανουαρίου έχουν σημειωθεί 1958 θάνατοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22748 θάνατοι, το 82.6% εκ των οποίων είναι άτομα άνω των 65 ετών. Η διάμεση ηλικία των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 66 έτη και η συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ