Πέμπτη 11.08.2022

Κορονοϊός: Εξαρση κρουσμάτων και προειδοποιήσεις για μέτρα

Σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά σημαντική αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας. Με μέσο όρο 21.205 κρούσματα και 28,5 θανάτους την ημέρα, ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται μολύνοντας και επαναμολύνοντας.

 

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητώντας από τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα αμέσως, προκειμένου να αποφευχθούν πιο αυστηροί περιορισμοί το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία πλέον επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε χθες ο ΕΟΔΥ, από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου καταγράφηκαν 148.435 νέα κρούσματα, από τα οποία το 18% αφορά σε επαναλοιμώξεις. Επιπλέον, καταγράφηκαν 200 θάνατοι έναντι περίπου 170 την προηγούμενη εβδομάδα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν έως και την τελευταία εβδομάδα αναφοράς 115 ασθενείς, παρουσιάζοντας ελαφρά αύξηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα (109). Οπως λένε οι ειδικοί, ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων είναι δυσανάλογος και δεν υπάρχουν τόσο βαριές νοσηλείες που να εξηγούν τους πολλαπλούς θανάτους. Μια εξήγηση που έχουν δώσει και οι κλινικοί γιατροί είναι ότι αρκετοί ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους με ξεκάθαρη αιτία θανάτου κάποιο νόσημα που τους ταλαιπωρεί. Απλά επειδή τυχαίνει να είναι θετικοί και στην Covid-19 καταγράφονται στη λίστα των θανάτων από την πανδημία.

Η έξαρση των κρουσμάτων αποτυπώνεται πλέον σαφώς στα νοσοκομεία, όπου παρατηρείται αύξηση των απλών κλινών. Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα 11-17 Ιουλίου, ήταν 2.540 ασθενείς, με τον επταήμερο μέσο όρο να είναι 363 εισαγωγές και να καταγράφεται αύξηση κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς.

Κορονοϊός (11-17/7) : 59.786 κρούσματα στην Αττική, 14.245 στην Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ομολογία

Την πίεση στο ΕΣΥ παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του (Σκάι). «Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες είναι πάρα πολλές. Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή μια αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες, οφείλω όμως να σας πω ότι το 30% με 35% είναι περιπτώσεις που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό. Δηλαδή, δεν νοσηλεύονται λόγω ανάγκης νοσηλείας από κορονοϊό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι νοσηλείες τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος.
Οσον αφορά στις προβλέψεις από εδώ και στο εξής, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Τα μοντέλα τα οποία έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι σταθεροποιείται το κύμα, οπότε στη σταθεροποίηση του κύματος θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα παραμείνει μία πίεση και σιγά σιγά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Από τη στιγμή που σταθεροποιείται το κύμα και έχουμε μείωση, ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος. Βέβαια, ο Αύγουστος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές. Η Αθήνα, να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να πιεστεί, έχει πολύ μεγάλες μονάδες». Εάν υπάρξει ανάγκη, το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο ένα σχέδιο διακομιδών από όπου χρειαστεί.

Λύματα

Η έντονη κυκλοφορία του πανδημικού ιού στην Ελλάδα είναι εμφανής από τα λύματα. Την εβδομάδα 11 έως 17 Ιουλίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 4 έως 10 Ιουλίου 2022 στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δώδεκα (8/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα καταγράφηκαν στα Χανιά (+245%), στην Πάτρα (+49%) και στον Βόλο (+44%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Λάρισα (+30%), στη Θεσσαλονίκη (+28%), στην Αλεξανδρούπολη (+22%), στον Αγιο Νικόλαο (+20%) και στην Ξάνθη (+17%).

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ