Σάββατο 22.01.2022

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα πατάει γκάζι στους εμβολιασμούς – Γίνονται 16.000 κατά μέσο όρο την ημέρα

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς έχει… πατήσει η κυβέρνηση και πλέον γίνονται κατά μέσο όρο 16.000 εμβολιασμοί την ημέρα, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη 10η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί τις παραδόσεις των δόσεων και εξαρτάται μόνο από αυτές. Μάλιστα, αποκαταστάθηκε η ροή από την εταιρία Pfizer, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε παραδώσει μειωμένο αριθμό δόσεων στην Ελλάδα. Ο στόχος, ο οποίος θεωρείται εφικτός, είναι μέχρι την αρχή του καλοκαιριού να έχουν «θωρακιστεί» οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που νοσήσουν με την Covid-19.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εμβολιαστικής κάλυψης, Μάριο Θεμιστοκλέους, τη χθεσινή ημέρα έως τις 5 το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 16.271 εμβολιασμοί και προβλεπόταν ότι μέχρι το τέλος της ημέρας οι εμβολιασμοί θα ξεπερνούσαν τις 17.000. Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί παραμένουν τις τελευταίες ημέρες σε υψηλό επίπεδο, τη στιγμή που μόλις μία εβδομάδα πριν πραγματοποιούνταν 5.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Συνολικά, από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν και ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, έως και χθες το απόγευμα είχαν διενεργηθεί 176.689 εμβολιασμοί, με τους 168.809 να αφορούν σε άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Ειδικότερα, η κατανομή στις ομάδες για τις οποίες έχει εκκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού έχει ως εξής: Περίπου 69.000 εμβολιασμοί αφορούν σε πολίτες άνω των 85 ετών, 88.000 σε υγειονομικούς και 10.700 σε οίκους ευγηρίας.

Τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ανέρχονται σε 649.000, από τα οποία τα 245.000 είναι για την πρώτη δόση. Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες άνω των 80 ετών και με δεδομένο ότι το νωρίτερο που μπορεί να κλειστεί ραντεβού είναι πέντε ημέρες μετά, όπως έχει αποσαφηνίσει ο κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένονται τα πρώτα «τσιμπήματα» για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών. Από τον παραπάνω συνολικό αριθμό ραντεβού, τα 115.000 έχουν κλειστεί από πολίτες άνω των 80 ετών, τα 105.000 από ηλικιωμένους άνω των 85 ετών και τα 25.000 από υγειονομικούς. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση τη «συγκινητική», όπως είπε, προσέλευση των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα. «Κάποιοι δήλωσαν ότι αυτή ήταν η μόνη τους έξοδος ένα χρόνο τώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση στους ηλικιωμένους είναι πολλές φορές καλύτερη ακόμη και σε σχέση με την ανταπόκριση των νεότερων ατόμων.

Η Ελλάδα έλαβε χθες από τη φαρμακευτική εταιρία Pfizer 100.000 δόσεις του εμβολίου, με τον κ. Θεμιστοκλέους να διαβεβαιώνει ότι αποκαταστάθηκε η ροή παραδόσεων-παραλαβών και τηρείται το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία προχωρά σε μειωμένες έως και κατά 50% δόσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τις κυβερνήσεις να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια. Συνολικά έως το τέλος Μαρτίου, η χώρα μας αναμένεται να έχει λάβει από την Pfizer 1.415.000 δόσεις του εμβολίου, ενώ σε επικοινωνία που είχε το υπουργείο Υγείας με την AstraZeneca έως τέλος Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα λάβει 410.000 δόσεις και επιπλέον 330.000 έως το τέλος Μαρτίου. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, που είναι ο εμπορικός εταίρος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναμένεται να λάβει έγκριση στις 29 Ιανουαρίου.

Η στρατηγική της Ελλάδας από την αρχή του σχεδιασμού της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19 υπαγορεύει ότι για κάθε έναν πολίτη που εμβολιάζεται έχει προβλεφθεί η κάλυψή του και με τη δεύτερη δόση. Πρόκειται για τακτική που παραμένει αμετάβλητη, παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες προσαρμόζουν τα χρονοδιαγράμματά τους υπό το φόβο καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι και χθες η Ελλάδα είχε «χάσει» λιγότερες από 500 δόσεις, με τη μοναδική χώρα που τη… συναγωνίζεται να είναι ο Καναδάς, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Στη «μάχη» του εμβολιασμού βρίσκονται ήδη 390 εμβολιαστικά κέντρα, με τα 143 εξ αυτών να βρίσκονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Από τις 8 Φεβρουαρίου θα ενταχθούν ακόμη 70 εμβολιαστικά κέντρα δομών ΠΦΥ στο σύστημα, ενώ 100 κινητές μονάδες έχουν επιφορτιστεί με τον εμβολιασμό μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστών δομών.

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τη δυνατότητα, η οποία θα υπάρξει σε επόμενο χρονικό διάστημα με ένα πιο εύκολα διαχειρίσιμο εμβόλιο, να εμπλακούν οι ιδιώτες ιατροί στον εμβολιασμό των πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΟΣΕΩΝ

Pfizer

τέλος Φεβρουαρίου: 815.000 δόσεις

τέλος Μαρτίου: 1.415.000 δόσεις

Moderna

τέλος Ιανουαρίου: 20.000 δόσεις

τέλος Φεβρουαρίου: επιπλέον 115.000 δόσεις

τέλος Μαρτίου: επιπλέον 105.000 δόσεις

AstraΖeneca

τέλος Φεβρουαρίου: 410.000 δόσεις

τέλος Μαρτίου: επιπλέον 330.000 δόσεις

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

  • 271 εμβολιασμοί χθες έως τις 5 το απόγευμα
  • 689 εμβολιασμοί συνολικά έως χθες το απόγευμα
  • 809 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση
  • 000 ραντεβού έχουν προγραμματιστεί
  • 390 εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν
  • 70 εμβολιαστικά κέντρα θα προστεθούν στις 8/2
  • 500 δόσεις έχουν απορριφθεί έως τώρα στην Ελλάδα

 

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ