Πέμπτη 02.12.2021

Κορονοϊός: Πότε πρέπει να γίνει η 3η δόση εμβολίου

της Σοφίας Κωστάρα

Αρχικά, οι ειδικοί μάς μίλησαν για την προαιρετική χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι μέρες που ακολούθησαν όμως, σε όλη την Ευρώπη, άλλαξαν τις οδηγίες.

Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δέκα μέρες παρακολουθούμε ενεοί την κατάρριψη του ενός μαύρου ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο. Υπό αυτό το πρίσμα, η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε αφενός να επεκταθεί η δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών, αφετέρου να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα για 3η δόση, δηλαδή σε μικρότερο διάστημα των έξι μηνών.

Αυτό που ζητήθηκε είναι να ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου 15 ημέρες πριν την συμπλήρωση του εξαμήνου από την 2η δόση, δηλαδή στους 5,5 μήνες, προκειμένου να προγραμματίζεται εγκαίρως ο εμβολιασμός και όχι νωρίτερα. Ωστόσο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Υπήρξαν, βέβαια, και περιπτώσεις ειδικών που ζήτησαν να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος για την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη.

Ο Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ. τις τελευταίες μέρες σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών.

Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους”,ενώ συνεχίζει λέγοντας “καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνεται η τρίτη δόση πριν περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση”.

Για την τρίτη δόσης και το πότε πρέπει να γίνει αυτή ο Ηλίας Μόσιαλος επισήμανε ότι διεθνώς η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι πρέπει να είναι στους έξι μήνες, πλην των ανοσοκατασταλμένων που γίνεται νωρίτερα.

Τι δήλωσε ο γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους

Η χορήγηση τρίτης δόσης θα συνεχίσει να γίνεται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, θα ανοίγει στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου.

Η τρίτη δόση θα γίνεται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://www.capital.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ