Τρίτη 15.06.2021

Κορωνοϊός: Ύφεση κρουσμάτων, επιτάχυνση εμβολιασμών

Επιπλέον 991 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, με το βρετανικό και το νιγηριανό να αντιπροσωπεύουν το 98,5% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων μεταλλάξεων (9.959).

Τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού μειώνονται, το ίδιο και οι διασωληνωμένοι και οι νέες εισαγωγές. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί, μέσω των οποίων επιχειρείται να μπει τέλος στο ρυθμό παραλλαγών του πανδημικού ιού, επιταχύνονται. Από σήμερα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Eως το βράδυ της Τετάρτης είχαν πραγματοποιηθεί 4.615.746 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Από σήμερα οι πολίτες 40-44 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού και με τα τέσσερα εμβόλια, δυνατότητα που τις επόμενες ημέρες θα δοθεί και για τις ομάδες 35-39 και 30-34 ετών. Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις «Ελευθερία» και «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος, το τρίτο κύμα αποκλιμακώνεται όλο και περισσότερο.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.918 κρούσματα που αντιστοιχούν 56.523 διαγνωστικούς ελέγχους (θετικότητα 3,39%). Εξ αυτών τα 990 εντοπίζονται στην Αττική και 142 στη Θεσσαλονίκη. Οι διασωληνωμένοι έως χθες ανέρχονταν σε 626, ενώ οι νέες εισαγωγές, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έπεσαν την Τετάρτη κάτω από τις 300 και συγκεκριμένα καταγράφηκαν 295.

Συνδυασμός εμβολίων

Η συνεχής έρευνα που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη νόσο Covid-19 και τα εμβόλια φέρνει νεότερα δεδομένα που οδηγούν και σε επικαιροποίηση των συστάσεων. Ο εμβολιασμός με διαφορετικά εμβόλια, όπως αυτά των εταιριών Oxford-AstraZeneca και Pfizer-BioNTech, μπορεί να επάγει ισχυρή ανοσιακή απάντηση έναντι στον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και συνοψίζεται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη ΕΚΠΑ).

Η ισπανική δοκιμή CombivacS συμπεριέλαβε 663 άτομα που είχαν ήδη λάβει μία δόση του εμβολίου της Oxford-AstraZeneca. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Η ομάδα ελέγχου 232 ατόμων δεν είχε λάβει την προηγούμενη «ενίσχυση». Η δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA που χαρακτηρίζεται ως «ενισχυτής» βρέθηκε να αυξάνει σημαντικά την ανοσιακή απάντηση των συμμετεχόντων που είχαν ήδη λάβει μία δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca. Μετά τη δεύτερη δόση, οι συμμετέχοντες άρχισαν να παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με το παρελθόν και αυτά τα αντισώματα ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν το SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές.

Αγωνία για δύο

Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί για την υγεία των δύο γυναικών, 44 και 47 ετών, που εμφάνισαν θρομβωτικά επεισόδια μετά τον εμβολιασμό τους και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Κρήτης. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις, όπως και για εκείνη του 35χρονου, επίσης στην Κρήτη, αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ για το εάν υπάρχει συσχετισμός των επεισοδίων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ακόμη ένα περιστατικό με ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer θα απασχολήσει την αρμόδια Επιτροπή. Η ασθενής εμβολιάστηκε στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ωνασείου και ακολούθως εμφάνισε περικαρδίτιδα, η οποία επίσης διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, επέστρεψε στην οικία της.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ