Παρασκευή 24.05.2024

Κουτσούμπας στο CNN Greece: Θα γίνουμε ο εφιάλτης τους – Το ΚΚΕ δεν θα προδώσει το λαό

Τη δέσμευση προς το λαό πως το ΚΚΕ δεν θα τον προδώσει, ούτε θα ανταλλάξει την ψήφο του με υπουργικά έδρανα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

«Αντίθετα, θα γίνουμε ο εφιάλτης της. Η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός, θα επιστρέψει στον ίδιο. Θα είναι η φωνή του, μέσω των βουλευτών μας στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτή», τόνισε.

Είναι «μούφα» η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση

Επανέλαβε πως η πρόταση μετεκλογικής συνεργασίας που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης είναι «μούφα».

«Τον χαρακτηρισμό μιας κυβέρνησης τον δίνει η πολιτική που ακολουθεί και όχι το… δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό» είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ και διερωτήθηκε μεταξύ άλλων, πόσο προοδευτικοί είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τα funds, η εμπορευματοποίηση του νερού, οι μισθοί πείνας, η δουλειά χωρίς ωράριο.

«Σε όλα τα παραπάνω και σε πολλά ακόμα που ταλαιπωρούν τον λαό μας είναι δεσμευμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα, δηλαδή, που ενδεχομένως να συγκροτήσουν τη λεγόμενη “προοδευτική” κυβέρνηση, όπως φυσικά και η ΝΔ», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

 

Πρόσθεσε πως δεν είναι καθόλου προοδευτικό «να λες στον κόσμο που αισθάνεται προοδευτικός “τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς…” και να του καλλιεργείς τη συνείδηση της υποταγής και της παραίτησης».

«Εκτός από τη “μούφα”, όμως, υπάρχει και η αυθεντική πρόοδος. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ (…)Ο λαός μας έχει την επιλογή να στηρίξει αυτήν την πρόταση και στις εκλογές της 21ης Μαΐου και στους καθημερινούς αγώνες», σημείωσε.

Έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για να γίνει «συμπλήρωμα» – Δεν είναι «άγνωστος Χ» η πολιτική τους

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε πως η πρότασή του για συγκυβέρνηση χωρίς τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στην πρωθυπουργία, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αποτελέσει το απαραίτητο «συμπλήρωμα» του όποιου κόμματος έρθει πρώτο, προκειμένου να συγκροτηθεί η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

«Το σημαντικό για τον λαό είναι ότι η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά “άγνωστο Χ” αποτελεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν χωρίζει καμία «άβυσσος» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά, πως δεν τίθεται θέμα ακυβερνησίας της χώρας, χωρίς μάλιστα να αποκλείει ως ύστατη λύση ακόμα και τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού με τη σύμπραξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Από το 2015 μέχρι σήμερα, το ένα κόμμα ψήφιζε ως αντιπολίτευση τουλάχιστον το 50% των νομοσχεδίων του άλλου, που ήταν στην κυβέρνηση», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, επεσήμανε ακόμη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συγκυβερνήσει με τμήμα της ΝΔ «και μάλιστα της ακροδεξιάς της πτέρυγας που συγκρότησε τους ΑΝΕΛ», έχει στα ψηφοδέλτιά του πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ ανακοίνωσε πρόσφατα και την υποψηφιότητα του κ. Ευάγγελου Αντώναρου, εκπροσώπου των κυβερνήσεων της ΝΔ την περίοδο 2004-2009.

«Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι δεν τους χωρίζει καμία “άβυσσος”, όπως πολλές φορές προσπαθούν να παρουσιάσουν. Επομένως, υπάρχει το κοινό έδαφος ακόμα και για μια τέτοια συγκυβέρνηση όταν το απαιτήσει η σταθερότητα του συστήματος για την οποία όλοι “κόπτονται”» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η «σύγκρουση» μεταξύ των κομμάτων δεν είναι όσο «σκληρή» φαίνεται

Για την οξύτατη προεκλογική αντιπαράθεση σε όλους τους τομείς, ο ΓΓ του ΚΚΕ σχολίασε πως αν πετάξουμε στην άκρη τη «σκόνη» που σηκώνουν με τις «κοκορομαχίες» των κομμάτων και κοιτάξουμε την πολιτική ουσία, «θα διαπιστώσουμε ότι τελικά η “σύγκρουση” δεν είναι και τόσο “σκληρή” όσο φαίνεται».

Προς επίρρωση των λεγόμενων του, σχολίασε τρία σοβαρά ζητήματα που ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο το τελευταίο διάστημα: την τραγωδία των Τεμπών, την ακρίβεια και το κόμμα Κασιδιάρη.

Για τα Τέμπη: «όσο και να τσακωθούν για το αν ήταν ή δεν ήταν ρουσφέτι και ποιου κόμματος ο σταθμάρχης, “βγάζει μάτι” ότι δεν τσακώθηκαν καθόλου για την πολιτική της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κομματιού και της υποχρηματοδότησης των υποδομών που έμειναν στο κράτος. Και πώς να τσακωθούν για αυτά, αφού τα υλοποίησαν εναλλάξ και οι δύο ως κυβερνήσεις και φυσικά το ΠΑΣΟΚ;»

Για την ακρίβεια: «τσακώνονται για τα καλάθια και τα pass της κοροϊδίας, αλλά ούτε η κυβέρνηση υιοθέτησε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων σε ενέργεια και καύσιμα. Δεν το έκαναν γιατί θα έπρεπε να πάνε κόντρα στις οδηγίες της ΕΕ και – κυρίως – την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, πράγματα για τα οποία – επίσης – ποτέ δεν τσακώνονται, αλλά τα έχουν και οι δύο “κορώνα στο κεφάλι” τους».

Για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη: «τσακώθηκαν αρκετά για τη δήθεν “προχειρότητα” της κυβέρνησης και για το ποιος θέλει να προσεταιριστεί ακροδεξιές ψήφους. Καθόλου δεν τους είδαμε να τσακώνονται για την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των “δύο άκρων” που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ, στην οποία “πατάει” η αρχική τροπολογία της κυβέρνησης – που δεν καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους. Ούτε κανένας τους απολογήθηκε γιατί 4 χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλα 4 χρόνια με ΝΔ, δηλαδή σύνολο 8, δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει η απόφαση για τους καταδικασθέντες εγκληματίες ναζί».

Μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό η ενίσχυση των κομμουνιστών σε Ελλάδα και Τουρκία

Σε ερώτημα για τις εκλογές στην Τουρκία και εάν κάποιο αποτέλεσμα της κάλπης στη γείτονα τον ανησυχεί περισσότερο, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως η εξωτερική πολιτική της τουρκικής αστικής τάξης έχει στρατηγικό βάθος και πως οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα, επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ως θα ενισχυθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που κατεβαίνει αυτοτελώς με 600 υποψήφιους σε όλη τη χώρα, «παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συναντά από ένα αντιδραστικό κράτος».

«Η εκλογική ενίσχυση των κομμουνιστών, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα, θα είναι μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό, στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων στις δύο χώρες», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο CNN Greece

Βαδίζουμε προς τις κάλπες με διλήμματα ακυβερνησίας τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ εκτιμά πως δεν υπάρχει περίπτωση ακυβερνησίας και πως τελικά «όλοι μπορούν να συνεργαστούν με όλους». Εκτιμάτε πως αν χρειαστεί μπορεί να συγκυβερνήσει ακόμα και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πρέπει, καταρχάς, να θυμίσουμε κάποια δεδομένα, γιατί δεν βρισκόμαστε στο “σημείο μηδέν” ως προς αυτό: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συγκυβερνήσει με τμήμα της ΝΔ, και μάλιστα της ακροδεξιάς της πτέρυγας, που συγκρότησε τους ΑΝΕΛ. Έχει στα ψηφοδέλτιά του πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που κάθονταν στα υπουργικά έδρανα μαζί με τον κ. Μητσοτάκη. Πρόσφατα ανακοίνωσε και την υποψηφιότητα του εκπροσώπου των κυβερνήσεων της ΝΔ της περιόδου 2004-2009, ο οποίος, μάλιστα, δηλώνει περιχαρής ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με την πολιτική που εφάρμοσε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, χάσαμε το μέτρημα για το πόσες φορές πρότεινε υπουργούς κοινής αποδοχής. Από το 2015 μέχρι σήμερα, το ένα κόμμα ψήφιζε ως αντιπολίτευση τουλάχιστον το 50% των νομοσχεδίων του άλλου, που ήταν στην κυβέρνηση.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι δεν τους χωρίζει καμία “άβυσσος”, όπως πολλές φορές προσπαθούν να παρουσιάσουν. Επομένως, υπάρχει το κοινό έδαφος ακόμα και για μια τέτοια συγκυβέρνηση όταν το απαιτήσει η σταθερότητα του συστήματος για την οποία όλοι “κόπτονται”.

Μπορεί, βέβαια, να μην αποτελεί αυτό το σενάριο την πρώτη τους επιλογή σε αυτή τη φάση. Λογικά θα επιδιώξουν να βρουν άλλες κυβερνητικές λύσεις, που θα εξυπηρετούν και το δικομματικό παιχνίδι περισσότερο από ότι ένας “μεγάλος συνασπισμός”. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενο ακυβερνησίας δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει.

Πάντως η έως τώρα σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα σκληρή για όποιο θέμα και αν είναι στην επικαιρότητα, από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, έως την ακρίβεια και την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη…

Αναφέρατε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη: όσο και να τσακωθούν για το αν ήταν ή δεν ήταν ρουσφέτι και ποιου κόμματος ο σταθμάρχης, “βγάζει μάτι” ότι δεν τσακώθηκαν καθόλου για την πολιτική της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κομματιού και της υποχρηματοδότησης των υποδομών που έμειναν στο κράτος. Και πώς να τσακωθούν για αυτά, αφού τα υλοποίησαν εναλλάξ και οι δύο ως κυβερνήσεις και φυσικά το ΠΑΣΟΚ;

Είπατε για την ακρίβεια: τσακώνονται για τα καλάθια και τα pass της κοροϊδίας, αλλά ούτε η κυβέρνηση υιοθέτησε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων σε ενέργεια και καύσιμα. Δεν το έκαναν γιατί θα έπρεπε να πάνε κόντρα στις οδηγίες της ΕΕ και – κυρίως – την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, πράγματα για τα οποία – επίσης – ποτέ δεν τσακώνονται, αλλά τα έχουν και οι δύο “κορώνα στο κεφάλι” τους.

Είπατε, τέλος, για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη: τσακώθηκαν αρκετά για τη δήθεν “προχειρότητα” της κυβέρνησης και για το ποιος θέλει να προσεταιριστεί ακροδεξιές ψήφους. Καθόλου δεν τους είδαμε να τσακώνονται για την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των “δύο άκρων” που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ, στην οποία “πατάει” η αρχική τροπολογία της κυβέρνησης – που δεν καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους. Ούτε κανένας τους απολογήθηκε γιατί 4 χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλα 4 χρόνια με ΝΔ, δηλαδή σύνολο 8, δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει η απόφαση για τους καταδικασθέντες εγκληματίες ναζί.

Αν, λοιπόν, πετάξουμε στην άκρη τη “σκόνη” που σηκώνουν με τις “κοκορομαχίες” τους και κοιτάξουμε την πολιτική ουσία πίσω από αυτή, θα διαπιστώσουμε ότι τελικά η “σύγκρουση” δεν είναι και τόσο “σκληρή” όσο φαίνεται…

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει πρόταση για συγκρότηση «προοδευτικής διακυβέρνησης». Γιατί τη χαρακτηρίσατε «μούφα»;

Γιατί τον χαρακτηρισμό μιας κυβέρνησης τον δίνει η πολιτική που ακολουθεί και όχι το… δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Πόσο προοδευτικοί είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τα funds; Πόσο προοδευτικό είναι το χρηματιστήριο ενέργειας, η εμπορευματοποίηση του νερού, μέχρι και του αέρα που αναπνέουμε; Πόσο προοδευτικοί είναι οι μισθοί πείνας, η δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς κυριακάτικη αργία και συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Όλα αυτά είτε τα νομοθέτησε είτε τα διατήρησε και τα εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Σε όλα τα παραπάνω και σε πολλά ακόμα που ταλαιπωρούν τον λαό μας είναι δεσμευμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα, δηλαδή, που ενδεχομένως να συγκροτήσουν τη λεγόμενη “προοδευτική” κυβέρνηση, όπως φυσικά και η ΝΔ. Και, βέβαια, καθόλου προοδευτικό δεν είναι να λες στον κόσμο που αισθάνεται προοδευτικός “τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς…” και να του καλλιεργείς τη συνείδηση της υποταγής και της παραίτησης. Γι’ αυτό, και για πολλούς άλλους λόγους, τη χαρακτηρίσαμε “μούφα”.

Εκτός από τη “μούφα”, όμως, υπάρχει και η αυθεντική πρόοδος. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ που μας βγάζει έξω από τα αδιέξοδα του οπισθοδρομικού καπιταλιστικού συστήματος και των σάπιων αξιών που γεννά και αναπαράγει, είναι οι σύγχρονες θέσεις και επεξεργασίες του ΚΚΕ για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον λαό και τη νεολαία. Ο λαός μας έχει την επιλογή να στηρίξει αυτήν την πρόταση και στις εκλογές της 21ης Μαΐου και στους καθημερινούς αγώνες.

Πώς σχολιάζετε την πρόταση Ανδρουλάκη για συνεργασία με πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο που δεν θα είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας;

Αυτό που δείχνει η συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αποτελέσει το απαραίτητο “συμπλήρωμα” του όποιου κόμματος έρθει πρώτο, προκειμένου να συγκροτηθεί η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Αποτελεί, δηλαδή, έναν ακόμα λόγο για τον οποίο δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην πολιτική που εφάρμοσαν οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις και πήρε το “πρόσωπο” των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Το σημαντικό για τον λαό είναι ότι η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά “άγνωστο Χ” αποτελεί. Γιατί είναι δεδομένες οι δεσμεύσεις όλων τους στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή το “υπερμνημόνιο” της ΕΕ, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, στην “ανταγωνιστικότητα” των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που απαιτεί “τσακισμένα” εργασιακά δικαιώματα και τόσα άλλα. Το ίδιο ισχύει και για το νέο “τσουνάμι” χαρατσιών στο λαό για τα κέρδη των “πράσινων” ομίλων που “εκτοξεύει” κι άλλο το κόστος σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε μεταφορές, σε κατοικίες και αυτοκίνητα, που με τις ψήφους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ πέρασαν προχθές στο ευρωκοινοβούλιο.

Επομένως, θα βρεθούν και τα πρόσωπα, ακόμα και αν χρειαστεί να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Σας θυμίζω τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, η οποία έκανε όσους διατηρούσαν ακόμα ελπίδες για την “προοδευτικότητα” του ΠΑΣΟΚ, ότι ήταν κάτι “έστω λίγο καλύτερο” ή “λιγότερο κακό” σε σχέση με τη ΝΔ, να “πέσουν” απότομα από τα σύννεφα…

Ποια είναι τα μηνύματα που φτάνουν στο ΚΚΕ από τις περιοδείες στις διάφορες περιοχές και τους τόπους δουλειάς και ποιες είναι οι δεσμεύσεις και ευθύνες που αναλαμβάνει το ΚΚΕ έναντι των ψηφοφόρων του;

Τα μηνύματα που μας έρχονται από παντού είναι πολύ θετικά. Ορισμένες φράσεις που ακούμε καθημερινά είναι “τους δοκιμάσαμε όλους τους άλλους”, “μόνο εσείς παλεύετε, πάτε κόντρα σε αυτά που κάνουν οι κυβερνήσεις εναντίον μας”. Πολλοί μας λένε ότι θα ψηφίσουν το ΚΚΕ για πρώτη φορά και μας αναφέρουν ότι ξέρουν πολλούς ακόμα που θα κάνουν το ίδιο. Βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνονται ορισμένα τέτοια στοιχεία, όπως για παράδειγμα, σε μια δημοσκόπηση που υπήρχε ερώτηση “ποιο κόμμα θεωρείτε αξιόπιστο” και το ΚΚΕ ήταν πρώτο.

Εμείς, απέναντι στον κόσμο που προσβλέπει σήμερα στο ΚΚΕ και ελπίζουμε ότι θα φτάσει με το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη, αγνοώντας τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα που θα δυναμώσουν τις επόμενες βδομάδες, αναλαμβάνουμε μία δέσμευση: ό,τι λέμε προεκλογικά, αυτό θα κάνουμε και μετεκλογικά. Δεν θα τον προδώσουμε, δεν θα ανταλλάξουμε τη στήριξή του με κυβερνητικές θεσούλες ή με ανοχή σε μια κυβέρνηση που θα του “μαυρίζει” τη ζωή. Αντίθετα, θα γίνουμε ο εφιάλτης της. Η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός, θα επιστρέψει στον ίδιο. Θα είναι η φωνή του, μέσω των βουλευτών μας στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτή. Όπου αγωνίζεται, όπου δοκιμάζεται, όπου ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο ο λαός και η νεολαία μας, το ΚΚΕ θα είναι εκεί, στην πρώτη γραμμή, ακόμα πιο δυναμικά.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εκλογές στην Τουρκία και εάν κάποιο πιθανό αποτέλεσμα στη γείτονα, σας ανησυχεί περισσότερο;

Ευχόμαστε στις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία να υπάρξει μια χαρακτηριστική ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, που κατεβαίνει αυτοτελώς με το πρόγραμμα και με 600 υποψήφιους σε όλη τη χώρα, για πρώτη φορά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συναντά από ένα αντιδραστικό κράτος.

Πιστεύουμε πως η εκλογική ενίσχυση των κομμουνιστών, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα, θα είναι μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό, στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων στις δύο χώρες, στην κατεύθυνση να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, κόντρα στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στα συμφέροντα που σήμερα “ναρκοθετούν” το μέλλον των δύο λαών.

Βεβαίως, γνωρίζουμε πως στις τουρκικές εκλογές θα επικρατήσει τελικά κάποια από τις δύο εκλογικές συμμαχίες των αστικών δυνάμεων. Η ζωή έχει αποδείξει πως η εξωτερική πολιτική που χαράσσει η τουρκική αστική τάξη έχει “στρατηγικό βάθος” και προωθήθηκε έτσι ή αλλιώς με κάθε πολιτικό “διαχειριστή”. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν, συμμετέχει σήμερα στην συμμαχία της αντιπολίτευσης. Έτσι, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συνεχίσουν να καθορίζονται εναλλάξ από τις σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας των δυο αστικών τάξεων, καθώς και από τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τον υπό διαμόρφωση “άξονα” Κίνας-Ρωσίας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα των δύο λαών.

ΠΗΓΗ:

https://www.cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ