Τετάρτη 29.03.2023

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μυτιληνιάς Συγγραφέως Μπρίμπου-Σταυράκη Ι. Ευστρατίας.

Και στα δυο βιβλία, κύριο πρόσωπο είναι ο Τριαδικός Θεός. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Λόγος του Θεού και προϋπήρχε μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, πριν τη γέννησή του, από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος: «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν» (Γέννεσις 1,26-30). Δεν αναγράφεται στο ανωτέρω κεφάλαιο της Παλαιάς Διαθήκης «ποιήσω άνθρωπον…», αλλά ο Θεός χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό για να δηλώσει όλα τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας.

Κατόπιν μελέτης της Αγίας Γραφής, έχει παρατηρηθεί ότι τα σύμβολα της Καινής Διαθήκης αναγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη, η οποία είναι η προετοιμασία μας για το τι θα μελετήσουμε στην Καινή και εάν κανείς δεν έχει μελετήσει και κατανοήσει την Παλαιά, δεν θα μπορέσει εύκολα να κατανοήσει την Καινή.

Η έντονη Παρουσία του Τριαδικού Θεού και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, καθώς η Παλαιά είναι τρόπον τινά η προετοιμασία για την Καινή και συνεπώς όλα τα Σύμβολα της Καινής είναι αναγραμμένα σε αυτήν. Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι «ούκ ήλθον καταλύσαι τον Μωσαϊκόν Νόμον, αλλά πληρώσαι…».

Παρακάτω υπάρχει ένας αναλυτικός Πίνακας αναφορικά με τα σύμβολα-συσχέτιση μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, μαζί με ξεχωριστούς πίνακες των γεγονότων-συμβόλων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Επίσης έντονη είναι η Παρουσία των Αγγέλων και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, όπως η παρουσία Αγγέλων στον Αδάμ και στην Εύα, στον Αβραάμ, στην Άγαρ και στον Ισμαήλ, στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιωσήφ, κ.λπ., καθώς και η αναφορά του Αγίου Πνεύματος ή Πνεύματος του Θεού.

Οι Άγγελοι του Θεού βοηθούν τους πιστούς ή μεταφέρουν κάποιο μήνυμα του Θεού.

Τονίζεται ακόμη η μεγάλη απέχθεια του Θεού προς τον αλαζόνα και τον υπερήφανο άνθρωπο, ενώ αντίθετα ο Θεός αποκαλύπτει τα μυστικά των ισχυρών και αλαζόνων στους ταπεινούς, «ο υψωθείς ταπεινωθείς, ενώ ο ταπεινωθείς υψωθείς».

Ο Θεός συγχωρεί τους μετανοούντες και βοηθάει τους προσεύχοντες και πιστεύοντες σε Αυτόν.

Η πίστη στον Τριαδικό Θεό, τον Τρισυπόστατο και Αδιαίρετο, είναι Ζωντανή και Θαυματουργή, μετά από τόσο αίμα των σφαγιασθέντων σε θυσίες ζώων και των Μαρτυρισάντων Αγίων της Εκκλησίας Αυτού, καθώς και των πολλών Θαυμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Οι συμβολικοί αριθμοί που επικρατούν στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη είναι οι εξής, μαζί με τα πολλαπλάσια αυτών:

3, 4, 10, 12, 40, 70. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα επ’ αυτών:

3=Η Αγία Τριάδα

4=4 Ευαγγελιστές

7=7 θαύματα του κόσμου

10=Η Δεκάτη (το 1/10) η προσφορά προς τον Κύριο

12= 12 Φυλές του Ισραήλ, 12 Μαθητές του Ιησού Χριστού

40=Σαράντα ημέρες παραμονή του Χριστού στην έρημο

70=70 Εβδομήκοντα Μαθητές του Χριστού

7 Κύριες Προτάσεις στο «Πάτερ ημών»

12 Κύριες Προτάσεις στο Σύμβολο της Πίστεως «Πι-στεύω»

4 Εποχές

7 Ημέρες της Εβδομάδας

12 Μήνες του χρόνου

Στις προφητείες των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρονται και οι δύο Παρουσίες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και η Πρώτη, η Ταπεινή Παρουσία του Ιησού Χριστού στη Γη, ο οποίος Εγεννήθη δια της Παναγίας εκ του Θεού Πατρός και περπάτησε Κηρύττοντας, κάνοντας Θαύματα, ανάμεσα στους ανθρώπους. Και στη συνέχεια αφού Ταπεινώθηκε, Μαρτύρησε, Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε εκ των νεκρών, Ανελήφθη εις Ουρανούς, καθήμενος εκ Δεξιών του Πατρός. Αναφέρονται οι προφητείες εκτενώς και στην ένδοξη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού, ως Μεγαλόπρεπου Κριτή, ο οποίος θα Κρίνει τον Κόσμο, ‘Ιδού έρχομαι ταχέως… (Αποκ.γ’11, κβ,20)».

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

 

Η Ευστρατία Ι. Σταυράκη-Μπρίμπου γεννήθηκε στο Καγιάνι της Λέσβου στις 17 Νοεμβρίου 1971. Το έτος 1997 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΗ ΖΩΗ». Δύο χρόνια αργότερα, εξέδωσε το δεύτερο, με τίτλο «ΤΡΥΦΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ». Και το 2003 εξέδωσε το τρίτο της βιβλίο με τίτλο «ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ ΜΑΖΙ».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία: Θεολογία, Ορθοδοξία

Σελίδες: 180

Διαστάσεις: 15,8×24 cm

ISBN: 978-618-5597-45-0

Τιμή: 13,78 ευρώ

Εκδότης: Εκδόσεις Κέφαλος

Το βιβλίο: «Τα κοινά σημεία μεταξύ Παλαιάς & Καινής Διαθήκης», μπορείτε να το προμηθευτείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Κέφαλος: www.ekdoseiskefalos.gr για αποστολές σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Βιβλία που γράφουν ιστορία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ