Κυριακή 25.09.2022

Κύκλος ενημερωτικών δράσεων στον ναυτικό όμιλο Λήμνου

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου με διακριτικό τίτλο «Πολιόχνη», πραγματοποίησε  τέσσερις (4) ενημερωτικές-βιωματικές δράσεις σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Λήμνου (ΝΟΛ) στα πλαίσια των προγραμματισμένων δράσεων για το καλοκαίρι του 2022. Στις ενημερωτικές συναντήσεις συμμετείχαν συνολικά 280  παιδιά όλων των ηλικιών.

Η πρώτη ομάδα απαρτίστηκε από παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών). Η θεματική αφορούσε την εισαγωγή στις έννοιες των εξαρτήσεων, στην φιλοσοφία της πρόληψης αλλά και στις επιβλαβείς συνέπειες του καπνού και του αλκοόλ μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Η δεύτερη ομάδα με παιδιά σχολικής ηλικίας (6-7,5 ετών). Η θεματική αφορούσε την έννοια της πρόληψης των εξαρτήσεων και τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνού. Στο τέλος, τα παιδιά δημιούργησαν τα ίδια αντικαπνιστικές αφίσες.

Η τρίτη ομάδα απαρτίστηκε από παιδιά και εφήβους  ηλικίας 8-12 ετών. Η δράση βασίστηκε στο πρόγραμμα βραχειών παρεμβάσεων «Είμαι κι εγώ στην πρόληψη». Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις εξαρτησιογόνες ουσίες του καπνού και του αλκοόλ αλλά και για την σημασία του αθλητισμού ως προστατευτικού παράγοντα ενάντια στις εξαρτήσεις.

Η τέταρτη και τελευταία ομάδα, απαρτίστηκε από παιδιά εφηβικής ηλικίας και αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Λήμνου. Η δράση περιελάμβανε ενημέρωση γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες (τσιγάρο και αλκοόλ) καθώς και εισαγωγή στο θέμα της φαρμακοδιέγερσης (doping) στον αθλητισμό.

Στόχος των ενημερωτικών συναντήσεων ήταν να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τα αίτια εξάρτησης καθώς και τις συνέπειες της χρήσης τσιγάρου και αλκοόλ στον αθλητισμό καθώς και να ευαισθητοποιηθούν στην ανακάλυψη υγιών τρόπων και στάσεων συμπεριφοράς στην καθημερινότητά τους. Επίσης να κατανοήσουν την έννοια της πρόληψης των εξαρτήσεων και να αναλάβουν ατομική και συλλογική  ευθύνη γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Τέλος αναδείχθηκε η έννοια του αθλητισμού ως έναν από τους βασικούς προστατευτικούς παράγοντες ενάντια στις εξαρτήσεις.

Τις ενημερωτικές δράσεις συντόνισαν η Κα. Μαμαλίκου Μαρία Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. Πολιόχνη, η Κα. Παλαμούτη Μάλαμα κοινωνική λειτουργός και η Κα. Κούτη Θεανώ κοινωνιολόγος, ο υπεύθυνος δραστηριοτήτων του ΝΟΛ Λήμνου o Κος Κωνσταντίνος Δικράνης καθώς και οι ομαδάρχες Κος Ντινενής Χαράλαμπος, Κος Κανταράς Αναστάσιος και η Κα Μπέρμπερη Χρύσα.

 

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.limnosreport.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ