Δευτέρα 17.06.2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Φανταστείτε να τα είχαμε κάνει εμείς αυτά σε γυναίκα δημοσιογράφο, όπως ο Κασσελάκης

τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στέλνουμε μήνυμα στήριξης στην παράταξη της Ευρώπης, τη Νέα Δημοκρατία! Μαζί συνεχίζουμε για να έρθει η Ελλάδα σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το πρωί στο Ηράκλειο όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και απηύθυνε ομιλία στους κατοίκους της πόλης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη μαντινάδα με την οποία τον υποδέχθηκε λυράρης πριν ανέβει στο βήμα.

«Ψηφίζω ευρωπαϊκά, Νέα Δημοκρατία,
για να ‘χει η Ελλάδα μας φωνή, σ’ αυτή τη συμμαχία.
Κυριάκο βάδιζε μπροστά και πίσω μη γυρίσεις,
και τουτες εδώ τις εκλογές, εσύ θα τις κερδίσεις», με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει πως «η μαντινάδα τα λέει όλα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα, τονίζοντας πως «Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο το 2027. Το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας έχει πια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα, όπως είχα δεσμευτεί. Μεγάλα αρδευτικά έργα ολοκληρώνονται σε όλη την Κρήτη».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επεισοδιακή συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη με δημοσιογράφο στη Ρόδο, τονίζοντας πως «Ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά και φέτος, όλοι το ξέρουν αυτό, μόνο κάποιοι στην αντιπολίτευση δεν το βλέπουν. Και όταν τους το επισημαίνουν κάποιοι δημοσιογράφοι, σηκώνονται οργισμένοι και φεύγουν. Φανταστείτε να το είχαμε κάνει εμείς αυτά απέναντι σε μια γυναίκα δημοσιογράφο».

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού σε συγκέντρωση πολιτών στο Ηράκλειο

«Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, συντοπίτες μου,

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή. Καλό μήνα, ο Ιούνιος και πάλι θα είναι μήνας μιας ακόμη μεγάλης εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

«Ψηφίζω ευρωπαϊκά Νέα Δημοκρατία, για να είναι η Ελλάδα ισχυρή σ’ αυτή τη συμμαχία». Η μαντινάδα τα είπε όλα.

Τα είπε όλα, φίλες και φίλοι, για τη σημασία αυτών των ευρωεκλογών που θα λάβουν χώρα σε μια εβδομάδα από σήμερα. Γιατί ναι, μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Κρητικοί, Έλληνες πατριώτες και Ευρωπαίοι, διότι η ιστορία της πατρίδας μας είναι ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πριν, όμως, σας πω δύο σκέψεις για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θέλω να ξεκινήσω λέγοντάς σας από καρδιάς ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Όταν κοιτάζαμε τα εκλογικά αποτελέσματα στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, προφανώς κοίταζα πάντα όλη την επικράτεια. Το μάτι μου, όμως, ήταν πάντα στραμμένο στο νησί μας, την Κρήτη, διότι για πρώτη φορά πετύχαμε αυτό το οποίο έμοιαζε ακατόρθωτο: βάψαμε την Κρήτη γαλάζια. Και θα ξαναείναι γαλάζια και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Και η Κρήτη είναι σήμερα γαλάζια, όχι γιατί εγώ είμαι Κρητικός, αλλά γιατί οι Κρητικοί εκτίμησαν την σκληρή δουλειά την οποία κάναμε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το πώς προχωρήσαμε σημαντικά έργα υποδομής για τα οποία άλλοι μιλούσαν και άλλοι τα υλοποιούν. Για το πώς στηρίξαμε την ανάπτυξη, την τοπική οικονομία, με περισσότερες θέσεις εργασίας. Για το πώς στηρίξαμε τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από τους Κρητικούς.

Και βέβαια, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε ισχυροί την 9η Ιουνίου, για να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο προκοπής, τον οποίο ήδη βαδίζουμε με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση.

Μου έλεγαν στο αεροδρόμιο ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό, μόνο το μήνα Μάιο, είναι αυξημένες κατά 16%. Ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλά και θα πάει πολύ καλά και φέτος. Μόνο κάποιοι, φαίνεται, στην αντιπολίτευση δεν το βλέπουν και όταν τους το επισημαίνουν κάποιοι δημοσιογράφοι, σηκώνονται οργισμένοι και φεύγουν από τις συνεντεύξεις. Για σκεφτείτε να τα είχαμε κάνει εμείς αυτά απέναντι σε μία γυναίκα δημοσιογράφο.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι αυτή την οποία βλέπετε εσείς και την οποία βιώνετε κάθε μέρα: ότι παρά τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, παρά την ακρίβεια, η χώρα προοδεύει, η Κρήτη προοδεύει, το Ηράκλειο προοδεύει. Οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται, σημαντικά έργα υποδομής δρομολογούνται.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έργα αυτά υποδομής τα οποία δρομολογούνται, έχουν πάντα και τη σφραγίδα της Ευρώπης. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο το 2027. Το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας έχει πια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προχωρά με μεγάλη ταχύτητα, όπως είχα δεσμευτεί. Μεγάλα αρδευτικά έργα ολοκληρώνονται και δρομολογούνται σε όλη την Κρήτη. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ολοκληρώνεται και αυτή.

Και με το Δήμαρχο είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την πόλη του Ηρακλείου, από την ανάδειξη των ενετικών τειχών μέχρι την αξιοποίηση της έκτασης του Αεροδρομίου «Καζαντζάκης». Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία, για να βαδίσουμε όλοι μαζί μπροστά στο δρόμο της προκοπής και της ανάπτυξης.

Η Ευρώπη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην πατρίδα μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Θυμηθείτε πού ήμασταν στο 2019, όταν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύθηκαν. Μία χώρα η οποία ήταν «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, το «προβληματικό παιδί» της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μέσα σε πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε μία χώρα η οποία σε πολλούς τομείς είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ξανακερδίσαμε τη χαμένη μας αξιοπιστία στην Ευρώπη και η φωνή μας ακούγεται ισχυρή.

Και πετύχαμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη πολιτικές προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Δεν αναφέρομαι μόνο στα αγροτικά και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο πώς στηρίξαμε τους κτηνοτρόφους μας, τους γεωργούς μας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ, προσωπικά το διαπραγματεύτηκα. Και την επόμενη πενταετία θα διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως θα διεκδικήσουμε ένα ταμείο αμυντικών δαπανών για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις αμυντικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην επιβαρύνουμε μόνο τον Έλληνα φορολογούμενο. Να μπορεί και η Ευρώπη να συνεισφέρει σε αυτή την κοινή αμυντική προσπάθεια.

Θα στηρίξουμε ακόμα περισσότερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία ενεργή μεταναστευτική πολιτική. Εμείς ήμασταν αυτοί που προστατεύσαμε τα σύνορα της Ελλάδας και τα μετατρέψαμε στην πράξη σε σύνορα της Ευρώπης. Και αυτή  η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσα πολλά θα κριθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Και γιατί οι εκλογές αυτές τελικά έχουν μεγάλη εθνική αλλά και ευρωπαϊκή σημασία. Διότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποκρούσουμε τις φωνές του λαϊκισμού. Λαϊκισμός ο οποίος μας απειλεί και από τα δεξιά μας και από τα αριστερά μας.

Από τα δεξιά, με το περίβλημα των δήθεν πατριωτών ή αυτών που υποτίθεται ότι έχουν προνομιακές σχέσεις με την Εκκλησία, λες και η πίστη μπορεί να εργαλειοποιηθεί πολιτικά. Και από τα αριστερά μας, αυτοί οι οποίοι, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη του παρελθόντος, εξακολουθούν να τάζουν «λεφτόδεντρα» και παροχές με χρήματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.

Γι’ αυτό και η απάντηση στην κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να είναι μια απάντηση ηχηρή. Απέναντι σε όσους θέλουν να βγάλουν την χώρα από αυτόν τον δρόμο προκοπής και όσους -και θέλω να το τονίσω αυτό- χρησιμοποίησαν την Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια όχι για να προωθήσουν τις κομματικές τους θέσεις, αλλά για να υπονομεύσουν ουσιαστικά την ίδια την χώρα.

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα εκλεγούν, θα προσέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φορώντας, πρώτα και πάνω από όλα, τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, όχι τη φανέλα των κομμάτων τους.

Όμως, ήταν Έλληνες Ευρωβουλευτές αυτοί οι οποίοι ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περικοπούν πόροι από την πατρίδα μας, μόνο και μόνο γιατί θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα έκαναν ζημιά στην κυβέρνηση.

Δεν χρειαζόμαστε τέτοιους ευρωβουλευτές. Χρειαζόμαστε ευρωβουλευτές πατριώτες που θα αγωνίζονται να προωθήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλω να σας ζητήσω να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να αυξήσουμε την συμμετοχή στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Απέναντι στους πολίτες οι οποίοι μας ψήφισαν και τον Μάιο και τον Ιούνιο και μπορεί σήμερα να είναι λίγο επιφυλακτικοί να το ξανακάνουν, τους ζητάμε να δουν τη μεγάλη εικόνα: την πρόοδο που έχει πετύχει συνολικά η χώρα, την αξιοπιστία την οποία έχει κερδίσει στην Ευρώπη. Να αφήσουν στην άκρη τις όποιες δυσαρέσκειες τους και σίγουρα να ξορκίσουμε την αποχή.

Αυτή την αίσθηση ότι οι εκλογές δεν έχουν μεγάλη σημασία, καθώς η κυβέρνηση κρίθηκε το περασμένο Ιούνιο. Ναι, η κυβέρνηση κρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο και οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν να κυβερνήσουμε την χώρα για μια τετραετία. Αυτό δεν αμφισβητείται.

Όμως, έχει μεγάλη σημασία αυτόν τον δρόμο, αυτά τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν το 2027, να τον βαδίσουμε έχοντας ακόμα καταγράψει μια μεγάλη εκλογική νίκη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Για να απαντήσουμε με αυτόν τον τρόπο και σε αυτούς οι οποίοι επιμένουν να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μια χώρα στην οποία περίπου όλα πηγαίνουν στραβά.

Πάρτε, για παράδειγμα, τον πληθωρισμό. Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ ότι η χώρα έχει πρόβλημα ακρίβειας. Σταθήκαμε, όμως, δίπλα στους πολίτες, με έκτακτες ενισχύσεις, με παρεμβάσεις στην αγορά και κυρίως με διατηρήσιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Και είδατε τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό: η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Είχαμε πληθωρισμό τροφίμων πολύ χαμηλότερο από την Ισπανία, την οποία κάποιοι φέρνουν ως παράδειγμα.

Προσέξτε, δεν λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα. Λέω, όμως, ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία. Και ότι πιθανώς να είμαστε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου του πληθωρισμού. Αλλά όταν οι τιμές υποχωρήσουν, να θυμάστε ένα πράγμα: οι μισθοί θα παραμείνουν υψηλότεροι από αυτό το οποίο ήταν πριν από τέσσερα χρόνια και θα εξακολουθούν να αυξάνονται με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης.

Θέλω, λοιπόν, και πάλι να σας ευχαριστήσω που αψηφήσατε τη ζέστη και τον ήλιο και βρεθήκατε σήμερα, ντάλα μεσημέρι, εδώ να με υποδεχθείτε.

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να περιοδεύω την τελευταία εβδομάδα στον τόπο μου, στην Κρήτη, και να βλέπω τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Πάμε μαζί, λοιπόν, για μια μεγάλη ακόμα εκλογική νίκη, για να ξαναείναι γαλάζια η Κρήτη, για να ξαναείναι γαλάζιο το Ηράκλειο, σταθερά και η Κρήτη πιο κοντά στην Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και με τη νίκη».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΟΛΗ Ιωάννη Βαρδάβα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μηνά Παπαδάκη για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο λιμάνι, το οποίο εντάσσεται στους λιμένες του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και συγκεκριμένα στο κεντρικό δίκτυο, όπως και για την επικείμενη μεγάλη επένδυση για την περαιτέρω δυναμική αξιοποίησή του.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Καταρχάς θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση που επισκέπτομαι ως Πρωθυπουργός τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Και να ξεκινήσω συγχαίροντας θερμά τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα και ειδικά τον Μηνά Παπαδάκη για την εξαιρετική δουλειά την οποία έχετε κάνει αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όπως το λιμάνι του Ηρακλείου, μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω.

Και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο και ένα πολύ καλύτερο τίμημα στη διαδικασία της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, απομένει η κύρωσή της από τη Βουλή, και η ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας του λιμανιού, αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που θα γίνουν από έναν πολύ σημαντικό ξένο επενδυτή έναντι ενός επίσης πολύ σημαντικού τιμήματος.

Είναι ένα μόνο βήμα σε μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης των λιμένων μας. Ξεκίνησε επί της Υπουργίας του Γιάννη Πλακιωτάκη. Ξεχωριστή μνεία θέλω να κάνω στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος έχει πραγματικά κάνει μια θαυμάσια δουλειά στο να μας βοηθήσει να αναδείξουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Και θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στο γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τελικά της τοπικής κοινωνίας. Ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιδράσεις. Και νομίζω ότι είναι ένδειξη ωριμότητας ότι πια αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να γίνουν με όρους που να είναι ωφέλιμοι και για το κράτος, τον τελικό ιδιοκτήτη των περιουσιακών στοιχείων, και για τον επενδυτή αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Σημαντικές επενδύσεις θα δρομολογηθούν στο λιμάνι, θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή διάσταση της Κρήτης, θα υποδεχθούμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, πύλη εισόδου και εξόδου για την εμπορική δραστηριότητα του νησιού μας.

Και βέβαια, επενδύσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ως προς τη μετάβαση του λιμανιού σε ένα νέο πράσινο μέλλον. Εκεί θα έλεγα ότι συνολικά ως χώρα είμαστε στην πρώτη γραμμή τέτοιων δράσεων.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι οι οποίοι θα προέλθουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών μας, θα αξιοποιηθούν για να κάνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε άλλα λιμάνια, τις οποίες τόσο τα λιμάνια μας χρειάζονται. Διότι και η ανάδειξη των βασικών μας υποδομών αποτέλεσε μια κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.

Είμαστε μια χώρα, η οποία είναι ταυτισμένη με τη θάλασσα. Τα λιμάνια μας χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, είτε δημόσιες επενδύσεις, είτε ιδιωτικές επενδύσεις και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίζουμε να προχωράμε.

Οπότε, με το καλό και η επίσημη ανάληψη της διοίκησης από τον όμιλο Grimaldi, με τον οποίο έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, καθώς ήδη έχει αναλάβει και τη διαχείριση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Θα συνεχίσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων μας, αξιοποιώντας διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διαφορετικά σχήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά και πάλι, θέλω να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα, μας εκπλήξατε ευχάριστα ως διοίκηση του λιμανιού και ως Διοικητικό Συμβούλιο και πραγματικά και τις προσωπικές μου ευχαριστίες για τη δουλειά η οποία έχει γίνει στο λιμάνι».

Η Κοινοπραξία Grimaldi/Minoan Lines απέκτησε το 2023 το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μετάβαση του λιμένα Ηρακλείου σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η αξιοποίησή του λιμένα Ηρακλείου εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αλλά και του νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι.

Το λιμάνι του Ηρακλείου που συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, συγκαταλέγεται και σε ένα από τα κορυφαία λιμάνια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο καταγράφοντας κάθε χρόνο σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας. Το 2022 επισκέφθηκαν το λιμάνι 275.536 επιβάτες με 226 κρουαζιερόπλοια, το 2023 αυξήθηκαν στους 368.485 με 253 κρουαζιερόπλοια και μόνο το 5μηνο του 2024 επισκέφθηκαν το λιμάνι του Ηρακλείου 85.518 επιβάτες με 60 κρουαζιερόπλοια.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Δημαρχείο Ηρακλείου και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο.

«Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι αυτό το ιστορικό κτίριο, το Δημαρχείο του Ηρακλείου, για να επανεπιβεβαιώσω την εξαιρετική συνεργασία την οποία ήδη έχουμε δρομολογήσει.

Χρέος της κυβέρνησης είναι να συνεργάζεται άψογα με τις τοπικές αρχές, πόσω μάλλον σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο, η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις αλλά και πολλές ευκαιρίες.

Πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη με απίστευτο δυναμισμό, πρέπει όμως να οργανώσει σωστά αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική. Και εκεί προφανώς η συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, με πολλά επιμέρους Υπουργεία, είναι απολύτως απαραίτητη. Έχουμε μια πλούσια ατζέντα θεμάτων τα οποία ήδη συζητούμε, για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τον Δήμο στους σημαντικούς στόχους που έχει θέσει.

Μια καλή ένδειξη αυτής της συνεργασίας είναι και η επίσκεψη την οποία μόλις έκανα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, όπου έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Στο παρελθόν ήταν πάντα η εντύπωσή μου ότι το λιμάνι ήταν λίγο αποκομμένο από την πόλη.

Σκοπός μας είναι να έρθουμε πιο κοντά, το λιμάνι και η πόλη. Και βέβαια ο νέος επενδυτής, σε συνεννόηση πάντα με την τοπική κοινωνία και με τον Δήμο, να δρομολογήσει τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες θα χτίσουν πάνω στην εξαιρετική δουλειά η οποία έχει γίνει ήδη για να αναπτύξει και το λιμάνι του Ηρακλείου από τη μια τη μεγάλη οικονομική του δυναμική και από την άλλη, να αναδειχθεί ως ένας πολύ σπουδαίος ιστορικός λιμένας, τοπόσημο της πόλης και σημείο αναφοράς για την τουριστική κίνηση.

Επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ καλά. Λέγαμε στο αεροδρόμιο ότι έχουμε σχεδόν 16% αύξηση στις αφίξεις από πτήσεις του εξωτερικού.

Και βέβαια, και η οργάνωση του τουρισμού στην πόλη: από τη μια φέρνει πολλά χρήματα ο τουρισμός, είναι αιμοδότης της οικονομίας, από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι η εμπειρία των επισκεπτών θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον, χωρίς επιβάρυνση στη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Και αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε από κοινού.

Δεν θα πω περισσότερα, παρά μόνο να επαναλάβω ότι και με τον Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη προφανώς έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και ότι η δέσμευσή μου για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που θα αλλάξουν την όψη της Κρήτης ισχύει στο ακέραιο.

Είτε μιλάμε για το αεροδρόμιο το οποίο προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχουμε θέσει ως στόχο να παραδοθεί εντός του 2027, είτε μιλάμε για τον ΒΟΑΚ, όπου έχουμε πια ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και έχουμε απόλυτη βεβαιότητα πια για την χρηματοδότηση του έργου.

Οπότε πολλά πράγματα γίνονται στην Κρήτη, σημαντικά και σπουδαία, και αυτό προφανώς μου δίνει μεγάλη χαρά και ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Κρητικός», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με μεγάλο δυναμισμό, αλλά πρέπει να οργανώσει την δυναμική της. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση σήμερα. Ήδη, και μιλώ ως ένας νέος Δήμαρχος, έχουμε μια πάρα πολύ παραγωγική συνεργασία με την κυβέρνηση. Η αποτελεσματική συνεργασία νομίζω ότι δηλώνει και μια προοπτική η οποία ανοίγεται και την οποία βεβαίως θέλουμε να αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο Δήμαρχος από την πλευρά του.

 

πηγή: liberal

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ