Σάββατο 02.12.2023

Κυρανάκης για ψηφιοποίηση αρχείων: Μέσα σε μια μέρα θα γίνεται η ψηφιακή μεταβίβαση/μεταγραφή ακινήτου από Ιανουάριο

Για τα προτερήματα που θα έχουν οι πολίτες με τη δημιουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων μίλησε στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Μιλώντας στον απόηχο της απόφασης των συμβολαιογράφων να απέχουν από τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους επειδή δεν συμφωνούν με τον «Ηλεκτρονικό Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων» ο κ Κυρανάκης ξεκαθάρισε πώς κάπου έπρεπε «να τραβηχτεί μια γραμμή» ώστε να αλλάξει η κατάσταση στα υποθηκοφυλάκια και στα κτηματολόγια.

Τέλος στις ουρές

«Κατά τη γνώμη μου αρκετά έχουμε αργήσει, την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεκινάει ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου. Εγγυόμαστε ότι με το νέο σύστημα θα εξυπηρετείται ο πολίτης και θα παίρνει μεταγραφή/μεταβίβαση ακινήτου μέσα σε μια μέρα για όποιον υποβάλλει ψηφιακά και δεν θα πηγαίνει να στήνεται στην ουρά», τόνισε.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «θα απελευθερώσουμε κόσμο από τα ταμεία, από τις σαρώσεις, από διάφορες άλλες διαδικασίες που αφορούν το χαρτί… Έχουμε μια δεξαμενή με 1.000 δικηγόρους που θα κάνουν νομικό έλεγχο από ψηφιακή πλατφόρμα άλλη, κι αν συμβολαιογράφοι μας στέλνουν το αρχείο του συμβολαίου τους κι αυτοί ψηφιακά, τελειώσαμε. Εμείς δεν θέλουμε άλλο χαρτί στα κτηματολόγια». Στο Κτηματολόγιο δεν θα σας ζητείται χαρτί διαβεβαίωσε.

«Καταργούνται τρία σημαντικά βήματα που έπαιρναν πάρα πολλούς μήνες»

«Καταργούμε το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ. Καταργούμε για όποιον υποβάλει ψηφιακά την προσκόμιση κτηματολογικού διαγράμματος. Καταργούμε και την παρουσία στο Κτηματολόγιο για τη μεταγραφή. Τρία σημαντικά βήματα που έπαιρναν πάρα πολλούς μήνες, επιτέλους καταργούνται» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.

Για τους συμβολαιογράφους, εξήγησε, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί διαμαρτύρονται. Όταν μια κρατική υπηρεσία ζητάει αντίγραφα συμβολαίου τώρα οι συμβολαιογράφοι χρεώνουν 5 ευρώ τη σελίδα. Τους το θέσαμε: ‘’είναι αυτό το πρόβλημα;’’ Μας απαντούν ο πρόεδρός του και το ΔΣ ότι ‘’δεν είναι αυτό το πρόβλημα δεν αποτελεί σημαντικό έσοδο για εμάς’’(…)

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. «Οι πολίτες θέλουν να σταματήσει ο Γολγοθάς της ταλαιπωρίας για τα ακίνητα, δε φταίνε οι συμβολαιογράφοι σε αυτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά θέλουμε να είναι μέρος της λύσης, και πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Να πάρουν πίσω την αποχή».

Ερωτηθείς εξάλλου για καταγγελίες που έχουν γίνει στον ΣΚΑΪ ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού στο Κτηματολόγιο, καθυστερούμε να πάρουμε πιστοποιητικό, και χάνουμε τις προθεσμίες για δάνειο ή αγοραπωλησία» ο κ. Κυρανάκης απάντησε ότι από τον Ιανουάριο λοιπόν ψηφιακή μεταβίβαση/ μεταγραφή θα γίνεται μέσα σε μια ημέρα, πιστοποιητικό θα έρχεται στο email σας, τελειώσαμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ