Παρασκευή 21.06.2024

Λίμπιντο: Το μπαχαρικό – σύμμαχος που την ανεβάζει στα ύψη

Η τριγωνέλλα ή τριγωνίσκος (fenugreek) αναδεικνύεται σε νούμερο ένα σύμμαχο στην ερωτική ζωή της γυναίκας, βελτιώνοντας τη λίμπιντο και μειώνοντας προβλήματα όπως η ξηρότητα του κόλπου.

Το φυτό, οι καρποί του οποίου αλέθονται και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη μαγειρική της Ινδίας, υπόσχεται λιγότερα προβλήματα και περισσότερη απόλαυση στο σεξ. Και, όχι, δεν χρειάζεται να αγαπήσετε ξαφνικά την ινδική κουζίνα που για πολλές είναι ανυπόφορα καυτερή και πικάντικη. Αρκεί να μετατρέψετε σε ινδικό πιάτο το κρεβάτι σας.

Στο πλαίσιο της μελέτης που ανέδειξε το θαυματουργό μπαχαρικό, δόθηκαν σε 24 γυναίκες ηλικίας 20-48 ετών με εμμηνόρροια 500mg ημερησίως για 42 ημέρες από ένα οργανικό εκχύλισμα τριγωνέλλας, το FenuSMART (FHE), το οποίο πέτυχε αυξημένη λίμπιντο (+41,6%), χαμηλότερη ευερεθιστότητα (-40%) και ενισχυμένα επίπεδα οιστραδιόλης συγκριτικά με την ισάριθμη ομάδα μαρτύρων, στην οποία η χορήγηση ενός ψευδοφαρμάκου (placebo) πέτυχε αλλαγές σε ποσοστά μόλις 18,2% και 20,2% αντίστοιχα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical Phytoscience.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

άντρας

Τρόφιμα «σύμμαχοι» κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

 

20 συμπτώματα προειδοποιούν ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση – Δεν είναι μόνο οι εξάψεις

 

Εξισορρόπηση στα επίπεδα ορμονών

Η οιστραδιόλη, κύρια γυναικεία ορμόνη, είναι ένα οιστρογόνο που διαμορφώνει τη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες και εμπλέκεται στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού αναπαραγωγικού κύκλου.

Στην περίπτωση των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, η τριγωνέλλα μπορεί να ανακουφίσει από διάφορες ενοχλήσεις όπως κολπική ξηρότητα, σεξουαλική δυσλειτουργία, εξάψεις, εφίδρωση, διαταραχές του ύπνου, εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη.

Οι σπόροι της τριγωνέλλας

Το μαγικό συστατικό της τριγωνέλλας ονομάζεται σαπωνίνη. Οι σαπωνίνες είναι βιοδραστικές ενώσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή ορμονών του φύλου, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και των ανδρογόνων.

Σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, χάρη σε αυτές η τριγωνέλλα αναδεικνύεται σε φυσική εναλλακτική θεραπεία για τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες. Το εκχύλισμα FHE βοήθησε την εξισορρόπηση των επιπέδων στις ορμόνες και μείωσε τα σεξουαλικά προβλήματα και την ευερεθιστότητα.

Διαπιστώθηκε επιπλέον θετική επίδραση και στα επίπεδα τεστοστερόνηςστις συμμετέχουσες, του βασικού ανδρογόνου που στις γυναίκες παράγεται στις ωοθήκες και απελευθερώνεται στο αίμα με τη συμβολή και των επινεφριδίων, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή σεξουαλική λειτουργικότητα των γυναικών, ιδίως στη διέγερση και διατήρηση της ερωτικής επιθυμίας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την τριγωνέλλα

Τα φύλλα και οι σπόροι της τριγωνέλλας χρησιμοποιούνται ευρέως ως καρύκευμα στην Ινδική κουζίνα, στα κάρυ και μείγματα μπαχαρικών, ενώ αναδεικνύει μοναδικά τις γεύσεις και σε φαγητά που περιλαμβάνονται συνήθως σε κάθε ελληνικό τραπέζι όπως λεμονάτα, κεφτέδες, πατάτες και λαχανικά.

Μια δημοφιλής μορφή της που απαντάται στην Ινδική υποήπειρο είναι το μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα.

Γκαράμ μασάλα / Photo: Unsplash

Αν και η μελέτη δεν συνοδεύτηκε από ανεπιθύμητες ενέργειες για τις συμμετέχουσες, η κατανάλωση της τριγωνέλλας χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να προξενήσει εντερικές διαταραχές και ναυτία, ενώ δεν συνιστάται σε εγκύους – σε περίπτωση εγκυμοσύνης ενδέχεται να οδηγήσει σε αποβολή λόγω των πρόωρων συσπάσεων που προκαλεί στη μήτρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.