Τρίτη 16.04.2024

«ΛΗΜΝΙΑ ΑΜΠΕΛΟΣ – ΟΙΝΟΣ Ο ΛΗΜΝΙΟΣ» πνευματική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Μεγάλη επιτυχία είχε η πνευματική εκδήλωση «ΛΗΜΝΙΑ ΑΜΠΕΛΟΣ – ΟΙΝΟΣ Ο ΛΗΜΝΙΟΣ» του «Συλλόγου Ατσικιωτών Λήμνου», στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το βράδυ της Πέμπτης, 28-3-2024.

Πλήθος κόσμου, απ’ όλη τη Λήμνο κι από όλα τα μέρη της Ελλάδας, εκπληκτικοί ομιλητές με εμπνευσμένες και υψηλού επιπέδου ομιλίες, μεγάλη συγκίνηση που εναλλασσόταν με ευθυμία και ωραία διάθεση.

Ο ενθουσιασμός ήταν ζωγραφισμένος στα πρόσωπα. Στο τέλος όλοι γεύτηκαν τα εδέσματα και τα οινοποιήματα της λημνιακής γης, που ευγενώς πρόσφεραν οι χορηγοί Ηρακλής Ξύκης και Α/φοι Κουκουλήθρα.

Ο Σύλλογος Ατσικιωτών Λήμνου ευχαριστεί θερμά όλο τον κόσμο που συμμετείχε με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Ο Θύμιος Παλάντζας γράφει σχετικα

Αφιερώνεται στην μνήμη του Γιώργου Μαυρουδή , Παντελή Μαυρουδή , που δεν είναι πια μαζί μας και που έχω τρυγήσει τ αμπέλια τους , καθώς και στον αξέχαστο Τάκη Κριαρή , όπως επίσης και στους αγαπημένους φίλους Χρίστο Κακαρνιά και Παναγιώτη Σφυρή για τα όμορφα καλοκαιρινά φθινόπωρα και τις πάμπολες μέρες για το κρασί και το ρακί που μου πρόσφεραν και ήπιαμε μαζί .

Κυρά των Αμπελιών , Κυρά της Θάλασσας, με πεταλίδες κι

άστρα κολλημένα στις κοτσίδες σου ,

καράβια πάνε κ ‘ έρχουνται μες στο μουγγό ανεμόβροχο ,

τρεις ναύτες , τρεις ομορφονιοί σου φέρνουνε δυό ταμιτζάνες φως απ τους μεγάλους κάβους . Γιάννης Ρίτσος

Χθες βράδι έγινε μια όμορφη εκδήλωση από τον Σύλλογο Ατσικιωτών Λήμνου Αθήνας , που ιδρυτής του και πρόεδρος του είναι ο Σταύρος Τραγάρας .

Ο Σταύρος είναι παιδί του χωριού της Ατσικής και συμμαθητής στο Δημοτικό της συζύγου μου Μαρούλας Μαυρουδή .

Με τον Σταύρο διαφωνώ πλήρως με τις πολιτικές του θέσεις και τις τοποθετήσεις του ( πολιτικές ) εδώ και κάμποσα χρόνια μέχρι και σήμερα που γράφω το κείμενο αυτό .

Οφείλω όμως να ομολογήσω πως διοργανώνει εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις .

Εχω παρακολουθήσει παλιά κανά δυο αν δεν κάνω λάθος .

Η χθεσινή στο πολεμικό μουσείο με τον τίτλο ΛΗΜΝΙΑ ΑΜΠΕΛΟΣ ΟΙΝΟΣ Ο ΛΗΜΝΙΟΣ , ήταν εξαιρετική και πλούσια από όλες τις απόψεις .

Και πως να μην ήταν όταν στο πάνελ των ομιλητών κάθονταν εξαιρετικοί άνθρωποι . Όπως η κ Μαρία Βαγιάκου , ο Θοδωρής Μπελίτσος , ο Μπάμπης Κουρεμέτης και κάποιοι άλλοι που μίλησαν και προσωπικά δεν γνωρίζω , όπως ο κ Δημήτρης Τσουβελεκάκης , ο κ Χρίστος Λεκάνης και ο κ Δημήτρης Γεωργαντής .

Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης της Σταύρος Τραγάρας που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές της εκδήλωσης λέγοντας και ανάμεσα σε πολλά άλλα , πως το κρασάκι ευφραίνει καρδία για βάσανα και χαρές

Χαιρετισμούς έκαναν ο πρώην αξιωματικός του στρατού που υπηρέτησε στη Λήμνο κ Γιάννης Καμνής που μίλησε για την εποχή που ταν στο νησί αναφέροντας επίσης και σε δώρα με Λημνιό κρασί σε ξένες στρατιωτικές αντιπροσωπίες σε διάφορες επισκέψεις στο εξωτερικό η στην χώρα μας , όπως και ότι όσοι παλιά είχανε κρασιά στα κελάρια τους ήταν οι πλούσιοι της εποχής . Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αντώνης Καραγιάννης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων .

Την εκδήλωση των ομιλητών άνοιξε ο Θοδωρής Μπελίτσος που διάβηκε στα μονοπάτια του Ομήρου , περπάτησε ανάμεσα σε αμπελώνες των μετοχιών του νησιού που βρίσκονταν στο κέντρο του , Ατσική , Τρύγη . Γομάτου , που παρήγαγαν το 50 % καθώς και η μονή Μεγίστης Λαύρας και του Βατοπεδίου είχανε πάνω στο νησί αμπελώνες , κι έφτασε ως τον Παπαδιαμάντη και τον καπετάν Κωσταντη τον Λημναραίο και το οινοποιείο του Ζαβαλάκη και τις γούβες του νησιού που ναι σκαμμένες πάνω σε βίνες όπου κι έβαζαν τον μούστο οι κάτοικοι του νησιού .

Ανέφερε στην ομιλία του επίσης πως από τον 16 ο αιώνα οι κάτοικοι του είχαν μικρά σπιτάκια στην πεδιάδα του -κάμπο – και στις πλαγιές του αμπελώνες .

Δεύτερος ομιλητής ο κ Δημήτρης Τσουβελεκάκης που διάβασε κείμενα που έστειλαν ο Γιάννης Κατσώνης – και λεγάμενος και Κατσιαπλιάς όπως τον έλεγε και ο συχωρεμένος φίλος Τάκης Κριαρής – , ο Κώστας Τσουκαλάς , και που έλεγαν για τον κόπο και το βάσανο της καλλιέργειας των αμπελιών τους , καθώς και κείμενο των αδελφών Κουκουλήθρα που έχουν το Οινοποιείο τους στην Ατσική , και μια ιστορία του Νταμπάκη για το κρασί .

Ο κ Χρίστος Λεκάνης κατόπιν αναφέρθηκε στο πως οι κάτοικοι μιλούσαν στην ντόπια λαϊκή διάλεκτο τους για τ ‘αμπέλια και τα κρασιά .

Ο φίλος Μπάμπης Κουρεμέτης προμάζωμα κι αυτός του νησιού — γέλιο – μας διηγήθηκε αναμνήσεις του από το σπιτικό του και του πατέρα του με την παρέα στην Ελευσίνα για το κρασί και για τις κουβέντες εκεί στην όμορφη πλατεία του χωριού με του χωριανούς και φίλους που γίνονται τα καλοκαίρια για τ αμπέλια . Καθώς επίσης και την προσπάθεια του Πέτρου Κωστόπουλου με τα ιλουστρασιόν περιοδικά του από παλιά να μας ξεβλαχέψει κάτι που βρήκε τοίχο θά έλεγα κι εγώ σε ανθρώπους σαν τον Μπάμπη .- γέλιο –

Κι ενώ σκέφτεσαι και λες μέσα σου τι όμορφα τα διηγούνται με τι πλούτο καρδιάς , έρχεται συνέχεια ο κ Δημήτρης Γεωργαντής που μας μίλησε για τα αξέχαστα χρόνια της αιωνιότητας εκεί στο μπακάλικο του Κάσπακα ( των γονιών του ; ) με τα βαρέλια γιομάτα κρασί και για το Κάστρο -σημερινή Μύρινα – όπου έστελναν τρεις ταμιτζάνες 50 ρες κρασί γιομάτες , όπως και λέγοντας μας μια ιστορία του Χρήστου Κολλερού .

Και έκλεισε την εκδήλωση η κ Μαρία Βαγιάκου που ευχόσουν να μην τελειώσει τον λόγο της με την διήγησή της που ξεκίνησε πάνω από τα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας με τον πατέρα της και το ερώτημα για το τι είναι Λήμνος από κάποιον φίλο – στον πατέρα της ; – όπου και πλέκει ένα χρυσοκέντημα κλωστή κλωστή με την απάντηση -του – της ; , που επιτρέψτε με να αναφέρω πως προσωπικά με συνεπήρε . Όπως φαντάζομαι και όλους του παρευρισκόμενους στην αίθουσα .

Νομίζω πως οι ομιλίες της εκδήλωσης πρέπει να δημοσιευθούν στα τοπικά μέσα του νησιού και να γίνουν κτήμα όλων των κατοίκων του .

Γιατί όντως ήταν μια οινο πνευματική πολιτιστική εξαιρετική εκδήλωση .

φωτογραφία : Φίλεμα , μετά το τέλος της εκδήλωσης με κρασί κι εδέσματα του νησιού από το οινοποιείο αδελφών Κουκουλήθρα που βρίσκεται στην Ατσική .

Οι φωτογραφίες μέσα στην εκδήλωση με τους ομιλητές και κάποιες στιγμές τους βιντεοσκοπημένες , μάλλον κακό μάτι έπεσε πάνω στην καρτούλα και την φωτογραφική μηχανή – που δεν το πιστεύω το μάτι ,,, – κι έπαθε έμφραγμα μετά το τέλος της μαζί με τα pixxel η όπως αλλιώς λέγονται , βρίσκεται από σήμερα το πρωί στην εντατική του ηλεκτρονικού χειρουργείου για ανάκτηση των παλμών και των στιγμών των ομιλητών . Ας ελπίσω να επιβιώσει και να τις δημοσιεύσω ,,,

Και πάλι ενα μεγάλο εύγε σε όσους συνέβαλαν στην εξαιρετική ποιοτική βραδιά για το αγαπημένο νησί της ΛΗΜΝΟΥ .

Θύμιος Παλάντζας .

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.limnosfm100.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ