Παρασκευή 21.06.2024

Λήμνος: Η ακτινογραφία της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου

Πρώτη δύναμη στη  Λήμνο και στις χθεσινές Ευρωεκλογές αναδείχτηκε η ΝΔ, αλλά με μεγάλες απώλειες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019.

Το κυβερνών κόμμα, εχθές συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 29,19 % και 2003 ψήφους.

Το 2019, είχε βρεθεί στο 32,45% και είχε αποσπάσει 3058 ψήφους, δηλαδή στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση κατέγραψε απώλειες της τάξης των 1055 ψήφων ή αλλιώς έχασεπερίπου το 1/3 της δύναμης του.

Το ΠΑΣΟΚ εχθές αναρριχήθηκε στη 2η θέση και ήταν από τους κερδισμένους της χθεσινής βραδιάς αν και με αναιμική αύξηση των δυνάμεων του.

Από την 3η θέση στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, εχθές κατέλαβε τη 2η θέση, φτάνοντας το 17,40 % και σε απόλυτους αριθμούς 1194 ψήφους. 

Στις εκλογές του Μαΐου του 2019 ήταν 3ο στην κατάταξη με 11,25 % και 1060 ψήφους. 

Κερδισμένο στη Λήμνο ήταν και το ΚΚΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 12,55% και 861 ψήφους καταλαμβάνοντας την 3η θέση έναντι της 4ης στις κάλπες του Μαΐου του 2019, όταν βρέθηκε στο 7,54% με 711 ψήφους.

Μεγάλη μείωση στα ποσοστά του γνώρισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης κατέταξε 4ο τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας του ποσοστό 11,12% και 763 ψήφους σε αντίθεση με την 2η θέση που είχε καταλάβει το κόμμα τον Μάιο του 2019  με 20,22% και 1906 ψήφους. 

Αναμφίβολα στους κερδισμένους της χτεσινής κάλπης συμπεριλαμβάνονται η Ελληνική Λύση, η οποία από 278 ψήφους που είχε αποσπάσει το 2019, εχθές βρέθηκε στις 602, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που εχθές κατέγραψε 276 ψήφους και η Πλεύση Ελευθερίας που ενώ το 2019 είχε 100 ψήφους, εχθές είδε το νούμερο να διπλασιάζεται και να φτάνει τις 211 ψήφους.

Και η αποχή, όμως, εχθές κινήθηκε ανοδικά όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Εχθές η συμμετοχή στη Λήμνο, έφτασε στο 30,70% ενώ το 2019, άγγιξε το 40,07%.

 

IMG 1318

IMG 1320

πηγή: limnos fm 100

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.