Δευτέρα 02.12.2024

Λήμνος: Η ήρεμη δύναμη με το φοβερό φαγητό και το καθηλωτικό τοπίο που τώρα δικαιώνεται

Παρότι παραγκωνισμένος και χαμηλών τόνων ο Ήφαιστος κέρδισε με την αξία του την θέση του ανάμεσα στους Ολύμπιους θεούς. Ότι ακριβώς κάνει και το νησί του, η  Λήμνος όπου μετά από χρόνια στην αφάνεια επιτέλους αναδύεται ως ο πιο ενδιαφέρων και πολυσχιδής προορισμός του Αιγαίου. Και πολύ άργησε.

Εκεί που ήταν καταχωνιασμένη στο τραυματικό θυμικό φαντάρων, ή που αφομοιωνόταν ως η value for money καβάτζα των σέρφερ, τα τελευταία χρόνια η  Λήμνος εισέβαλε στις ταξιδιωτικές συνειδήσεις. Και στα αντίστοιχα ποσταρίσματα. Τότε άρχισα να το (προ)βλέπω λίγο αφοριστικά: η Λήμνος θα γίνει η νέα Τήνος…καθώς το νησί της Παναγίας έχει γίνει σήμερα η νέα Πάρος.

Αν αφαιρέσεις το ακριτικό της βάρος που την κρατάει ακόμη μακριά μας, η πολυσχιδής Λήμνος τα έχει όλα, όμορφες παραλίες, απροσποίητα χωριά, γοητευτική αρχιτεκτονική στην  Μύρινα, γαστρονομική εξωστρέφεια και οινοποιητική κλάση. Να προσθέσω στα παραπάνω τρεις μυσταγωγικές σκηνές; Την περιπλάνηση σε μια έρημο που δεν της λείπει τίποτε παρά μόνο οι καμήλες, την πνευματική σύνδεση με την απεραντότητα της φύσης μέσω του γαλαξιακού καμβά της κατάλευκης αλυκής και ασφαλώς τη διάσχιση της ενδοχώρας μέσω του υποδειγματικού οδικού δικτύου ανάμεσα σε τοπία βγαλμένα από γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε. Υιοθετώντας το προφίλ ενός συνειδητού προορισμού και όχι του low budget τερματικού σταθμού του Αιγαίου, η  Λήμνοςθα σας προσφέρει ανάλογες συγκινήσεις για κάθε μία από τις 10 ώρες που διαρκεί το ταξίδι. Πιθανότατα και περισσότερες. 

Ανάμεσα στο Ρωμαίικο και Τούρκικο Γιαλό

Ήδη από την στιγμή που το πλοίο προσεγγίζει το καρτποσταλικό λιμάνι της  Μύρινας, την ματιά καθηλώνει το φράγκικο κάστρο που ρίχνει την σκιά του στην πρωτεύουσα της  Λήμνου. Το κάστρο που χτίστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς, για να επεκταθεί ποικιλοτρόπως από Ενετούς και Τούρκους, είναι δημοφιλές κυρίως για δύο λόγους, Ο πρώτος είναι ότι προσφέρει μια απρόσκοπτη θέα και πανοραμική αντίληψη της  Μύρινας αφού αντιλαμβάνεσαι πως διαχωρίζεται η παραλιακή στον Ρωμαίικο Γιαλό εξ αριστερών και στον Τούρκικο εκ δεξιών. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους μόνιμους κατοίκους του απόκρημνου λόφου, μια χούφτα ελαφάκια που όχι μόνο βολτάρουν ανενόχλητα, αλλά φτάνουν συχνά μέχρι τις αυλές των σπιτιών! 

Η καρδιά του νησιού χτυπάει στην  Μύρινα, το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, είτε για ψώνια, είτε για φαγητό ή βόλτα στα καλντερίμια της. Πάπιες σουλατσάρουν στον Τούρκικο Γιαλό που πλαισιώνεται από το εμπορικό και το βενετσιάνικο λιμάνι, ενώ διασχίζοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν στον Ρωμαίικο γιαλό θα βρεθείτε προ εκπλήξεως. Εδώ δεσπόζουν ψηλοτάβανα επιβλητικά αρχοντικά- στολίδια, που κατασκεύασαν κατά κύριο λόγο οι εύποροι Λημνιοί της Αιγύπτου που δεν έχουν χάσει τίποτα από την παλιά τους αίγλη. Σε ένας αντίστοιχης ομορφιάς νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της  Λήμνου (2254022990) παρουσιάζοντας την ιστορική διαδρομή του νησιού, από τη χαλκολιθική περίοδο ως τη ρωμαιοκρατία.

Το άλας της γης

Όπως κάθε νησί που σέβεται τον εαυτό του, η  Λήμνος εκτός από την ολοζώντανη πρώτευσα έχει αρκετές παραλίες και γραφικά χωριά. Ωστόσο διαθέτει και κάτι ακόμη πρωτόγνωρο στην Ελλάδα. Μια έρημο, τις Αμμοθίνες! Περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη  Μύρινα και αφού περάσετε τις Σαρδές, τη Δάφνη και το Κατάλακκο, θα βρείτε μια μικρογραφία της Σαχάρας, την οποία είδαμε να πρωταγωνιστεί στην ταινία “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”, όταν η Ρένα Βλαχοπούλου και η παρέα της έκαναν αναγκαστική προσγείωση σε μια άγνωστη έρημο. Εντυπωσιακοί αμμόλοφοι καλύπτουν ένα μοναδικό τοπίο 70 στρεμμάτων που ενδείκνυται για απίθανες φωτογραφίες… “βαρελάκια” και surf στην άμμο, αρκεί να φοράτε κλειστά παπούτσια.

Kεντημένη με επιβλητικά ηφαιστειακά τοπία η ενδοχώρα μαρτυρά την πλούσια ιστορία της, αφού δεν έμεινε ποτέ χωρίς τον πολυκατοικημένο χαρακτήρα της. Ένα ζωντανό μουσείο βρίσκουμε στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, την Ηφαιστεία, την πόλη της οποίας οι ρίζες χάνονται στους προϊστορικούς χρόνους, με την παράσταση να κλέβει το προσεκτικά αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο του 5ου αιώνα π.Χ.  Στο Καβείριο, η επιβλητικότητα του τοπίου προηγείται των ερείπιων των δύο ιερών στα οποία κάποτε λατρευόταν η Λήμνια γη. Δυο βήματα παρακάτω και περνώντας μέσα από μια στενή τρύπα θα οδηγηθείτε στην ατμοσφαιρική σπηλιά του Φιλοκτήτη, στην οποία έζησε για πάνω από δέκα χρόνια αφού γιατρεύτηκε με τη βοήθεια της Λημνίας γης, μετά από τσίμπημα φιδιού. Λίγα λεπτά κολύμπι μέσα στο διαμορφωμένο από αρχέγονες δυνάμεις σπήλαιο δεν ξέρω αν αρκούν για να γιατρευτούν τα –όποια– τραύματα, αλλά σίγουρα θα απολαύσετε μια ξεχωριστή βουτιά.

Για τραύματα μυοσκελετικού χαρακτήρα ή απλά για λίγο χαλάρωση, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις ιαματικές πηγές στα Θέρμα, μόλις 6 χιλ. από την  Μύρινα, μία ιαματική όαση μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον. Συνεχίζοντας το αδιάκοπο κυνήγι του ζεν, εξερευνήστε στην ενδοχώρα του Κέρους, τον υδροβιότοπο της Χορταρολίμνης, κατάστικτο από πολύχρωμα μπουλούκια αποδημητικών πουλιών και φλαμίνγκο, αν είστε τυχεροί>

Τέλος όλες οι “λάθος” προτάσεις του GPS, που σίγουρα θα σας βγάλουν μέσα από χρυσαφένιες εκτάσεις με στάχια δίπλα σε αδιάφορες αγελάδες, έχουν τελικό προορισμό το σκηνικό ενός γαλαξία “far far away”.  Το κατάλευκο σεληνιακό τοπίο όπου το μόνο που ακούγεται είναι το πέταγμα κάποιου πουλιού, συνθέτει την ειδυλλιακή Αλυκή των 1.600 στρεμμάτων. Κάποτε αποτελούσε την κύρια πηγή αλατιού στη  Λήμνο, σήμερα προικισμένη με αλλόκοσμη γαλήνη λειτουργεί ως (προσωπικό) ησυχαστήριο.

Παραλίες χωρίς συνωστισμό

Καθοριστικός και ταυτισμένος με τη  Λήμνο, ο βοριάς έφερε τα τελευταία χρόνια στο νησί ένα νεαρότερο και φωτογενές κοινό: τους surfers… ή όσους φιλοδοξούν να γίνουν. Τις ημέρες λοιπόν που ο αγέρας λυσσομανά στην “σερφομάνα” Λήμνο, οι αθλητικοί τύποι κουβαλούν τις σανίδες και τον kite surf εξοπλισμό στο Κέρος, με τις περίφημες σχολές surf. Αν δεν σας ενδιαφέρει (να μάθετε) να καβαλάτε τα κύματα, κατευθυνθείτε στην απάνεμη πλευρά του νησιού. Το σπάνιο προνόμιο του νησιού είναι πως σχεδόν όλες οι παραλίες είναι αμμουδερές, οργανωμένες και μάλιστα με δωρεάν ξαπλώστρες. Πολύ κοντά στην  Μύρινα, το Πλατύ και το Θάνος μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο χάρη στην εύκολη πρόσβαση, τα καθαρά νερά και τα περιποιημένα beach bars. Μόλις 6 χλμ από την πρωτεύουσα συναντάμε και τον Άγιο Ιωάννη μια αμμώδη παραλία με λίγα βότσαλα που όσο την εξερευνάς ανακαλύπτεις μερικούς περίεργους ηφαιστειακούς σχηματισμούς που μπορείς να θαυμάσεις καθώς κολυμπάς.

Τα δίδυμα αδέρφια Μεγάλο και το Μικρό Φαναράκι θεωρούνται από τις ομορφότερες παραλίες με ένα ελαφρώς πιο άγριο τοπίο και βράχους για βουτιές. Το μικρό αδερφάκι είναι σαφώς πιο ήσυχο από το “φασαριόζικο” Μεγάλο Φαναράκι με τα δυνατά ντεσιμπέλ του beach bar. 

Μια τριλογία όμορφων παραλιών στην βόρεια πλευρά του νησιού, λίκνο της χαλαρής beach life, εστιάζει στα κρυστάλλινα νερά και την ακατέργαστη φυσική ομορφιά. Η παραλία Ζεματάς είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της  Λήμνου, καθώς συνδυάζει χαλαρή ατμόσφαιρα, φυσική ομορφιά, δραστηριότητες και – το καλύτερο από όλα – ψιλή, χρυσή άμμο. Κοντά στο πάρκο του Φαρακλού, βρίσκεται μία από τις πιο άγνωστες παραλίες του νησιού, το Πηγαδέλι. Η ηφαιστειογενής σύσταση του εδάφους της περιοχής, δημιούργησε έναν αρκετά μεγάλο όρμο με χρυσοκόκκινη αμμουδιά, ενώ το όμορφο και αμμουδερό Γομάτι συνδυάζεται με το “σαφάρι” στις κοντινές Αμμοθίνες.

Ο μποέμ Κοκκινόβραχος με το φανταστικό “Red rock beach bar” είναι η παραλία όπου μπορούν να οργανωθούν αυτοσχέδια πάρτι, την ώρα που τις ελάχιστες ανοργάνωτες παραλίες η παρθένα Νεφτίνα θα μαζέψει το πολύ δύο παρέες. Ακόμη πιο πριβέ θα χαρείτε την παραλία με τα πιο τυρκουάζ νερά στο νησί, τον Παρθενόμυτο, με τον κακοτράχαλο χωματόδρομο να σας δυσκολέψει, αλλά θα σας αποζημιώσει με την πλήρη απομόνωση. Εκτός από υπονομή, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα από πριν, καθώς η παραλία δεν διαθέτει κανενός είδους οργάνωση.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του “Αθηνόραμα” ΕΔΩ

Πηγή

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ