Δευτέρα 20.10.2025

Λήμνος: Θέλουμε ποιοτικό τουρισμό…. Έχουμε τρόπους;

top

Η Λήμνος είναι ένα νησί που έχει πολλά να δείξει και να δώσει στον τουρίστα και στον επισκέπτη .

Όμως οι επαγγελματίες του χώρου, είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να προσπαθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση ;  Και επαγγελματίες είναι όλοι. Από τον πράκτορα, τον ξενοδόχο, τον ιδιοκτήτη καταλυμάτων, τον αυτοκινητιστή, τον έμπορο.

Η απάντηση στο παραπάνω είναι ΟΧΙ.

Δυστυχώς η νοοτροπία του επαγγελματία στο νησί δεν είναι «επαγγελματική». Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Όλα όσα θα αναφέρω είναι για μεγάλο αριθμό, αλλά όχι για το σύνολο (ευτυχώς).

Πρώτα απ όλα και το χειρότερο δεν υπάρχει κλίμα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και αλληλοεκτίμησης. Ζηλεύω ένα άλλο νησί, που εμείς οι Λημνιοί το βλέπουμε με στραβό μάτι, στο οποίο οι επαγγελματίες είναι μια γροθιά και μπράβο τους. Τι είδους  συνεργασία μπορεί να υπάρχει μεταξύ δύο επαγγελματιών πχ του ίδιου αντικειμένου, όταν δεν μιλιούνται επειδή ακριβώς έχουν το ίδιο αντικείμενο? Όταν φοβάται ο ένας ότι ο άλλος θα του πάρει τη δουλειά. Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει δουλειά και για τους δύο, αν είναι σωστοί, εξυπηρετικοί και τίμιοι απέναντι στον πελάτη? Αν ο καθένας προσπαθεί για το καλύτερο και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση? (βέβαια σιγά να μην το δει ο δεύτερος)

Πόσοι επαγγελματίες στο νησί έχουν βολευτεί στα προηγούμενα χρόνια ύπαρξής τους και δεν κάνουν ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός και προς στις προσταγές των εποχών μας? Πόσοι από αυτούς ενημερώνονται και  επιμορφώνονται με τις νέες προσταγές marketing? Πόσοι από αυτούς δίνουν πρωτοβουλία και βήμα στα νέα παιδιά που τους ενδιαφέρει η δουλειά? Και εννοείται είναι αρκετοί αυτοί .

Η εσωστρέφεια που έχουν κάποιοι και η ιδέα ότι είναι μόνο αυτοί στον κλάδο, είναι εναντίων κάθε αναπτυξιακής προοπτικής. Σε πολλές περιπτώσεις κάνουν και ζημιά. Πόσοι τουρίστες πρακτορείων χάθηκαν ή ακύρωσαν μετά από κακό χειρισμό ή υπεροψίας,  εδώ πρακτορείου (ων) και ιδιοκτητών δωματίων? Γνωστοί και μη εξαιρετέοι . Και είναι αυτοί που έχουν τη μύτη πολύ ψηλά και δε δέχονται «μύγα στο σπαθί» τους και επιπλέον εκτός τη ζημιά που κάνουν κατηγορούν και συναδέλφους ! Και είναι επίσης αυτοί που σχολιάζουν στα social με το γνωστό ύφος και την απόλυτη υπεροψία. Είναι αυτοί που τους φταίνε πάντα οι υπηρεσίες, οι φορείς κλπ κλπ (α! τους ξέρετε !! Δε βλέπουν κάτω από την υψηλά ιστάμενη μύτη τους …)

Υπάρχουν (ευτυχώς λίγοι) επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους που νομίζουν ότι θα πλουτίσουν σε 1 μήνα και χειρίζονται άσχημα τιμολογιακά τον πελάτη . Και κάποιες ταβέρνες και κάποιοι ξενοδόχοι – δωμάτια και κάποιοι ιδιοκτήτες ταξί κλπ. Ευτυχώς όπως είπα είναι λίγοι και απομονώνονται από τους ίδιους τους πελάτες. Μαθαίνονται οι τακτικές τους και λιγοστεύει η δουλεία τους . (μη μου πείτε πως δε γνωρίζετε κάποιον? Δεν του έχετε δώσει κόκκινη κάρτα? Ακριβώς το ίδιο γίνεται και από τους τουρίστες . Ξέρετε πόσοι έρχονται και από πριν ξέρουν ότι δε θα πάνε εκεί κι εκεί … επειδή έχουν πάρει τις συμβουλές άλλων τουριστών ? Πολλοί. Και μπράβο που συμβουλεύουν και συμβουλεύονται) .

Υπάρχουν και οι επαγγελματίες οι οποίοι με πρόσχημα την covid παρέχουν λιγότερα και χαμηλότερα ποιοτικά. Ε δε θα είναι συνέχει η πανδημία . Και ότι γράφει δύσκολα ξεγράφει.

Στην τελική λοιπόν, για να το κλείσω εδώ (μέχρι να επανέλθω) :

Θέλει τρόπο και αγάπη η ενασχόληση με τον τουρισμό, αγαπητοί επαγγελματίες .

Θέλει να είστε επαγγελματίες με Ε κεφαλαίο και να έχετε συνέχεια focus στη σωστή , στην ποιοτική και στην υπεύθυνη παροχή υπηρεσιών .

Σωστό στήσιμο της επιχείρησης

Επιλογή ανθρώπων που θα δουλέψουν κοντά σας, οι οποίοι έχουν όραμα, ποιότητα εξυπηρέτησης και φινέτσα. Αγαπάνε τη δουλειά τους και νοιάζονται για εσάς , την επιχείρηση και ειδικά για τον τουρίστα .

Διάθεση εξυπηρέτησης απ όλους, πράγμα το οποίο πρέπει να φαίνεται

Επαγγελματισμός και χαμηλά βρισκόμενη μύτη από όλους .

Οι νέοι βάλτε τις ιδέες σας μπροστά και προσπαθήστε να τις υλοποιήσετε. Εκμεταλλευτείτε πρακτικές marketing, ρωτήστε ειδικούς, ενταχθείτε σε  χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσα μπορείτε να κάνετε. Και το βασικότερο μην αφήνεται να σας παρασύρουν και να σας φρενάρουν παλιά και κολλημένα μυαλά. Αφήστε να σχολιάζουν στο face και στο insta. Μόνο για αυτό κάνουν και μέχρι εκεί φτάνουν για να καλύπτουν την ανάγκη επιβεβαίωσης της προσωπικότητάς τους. Μην τους ξυπνάτε!

Οι παλιοί να βλέπετε μπροστά και μην αναλώνεστε στο παρελθόν και στα περασμένα μεγαλεία .  Κοιτάξτε επιτέλους το συνάδελφο με άλλο μάτι. Με διάθεση συνεργασίας και δεκτικότητας . Αν δεν το μπορείτε αυτό  μην τους φρενάρατε τουλάχιστον. (μεγάλος γάιδαρος δε μαθαίνει περπατησιά λέει ο παππούς μου)

Και όλοι να έχετε στο μυαλό σας:

Έχουμε τα όπλα. ‘Έχουμε ένα πανέμορφο τόπο να προωθήσουμε. Προσπαθήστε να αγκαλιάσετε τους συναδέλφους και να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Μην περιμένετε μόνο τους άλλους να ξεκινήσουν και να αναδείξουν. Ξυπνάτε και τραβάτε μπροστά δυνατά, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Καιρός είναι…

 

αρθρογράφος :Άκης Λεονταρίδης

πηγή: https://www.limnosreport.gr/

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ