Τρίτη 15.06.2021

Λινού: Πιο συχνά σε γυναίκες κάτω των 40 ετών τα θρομβοεμβολικά επεισόδια

Για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μας και για τις τυχόν παρενέργειες των εμβολίων μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τετάρτης η κυρία Λινού είπε χαρακτηριστικά ότι «λυπάμαι αλλά υπάρχουν κρούσματα. Στην επιστήμη είμαστε επιτυχημένοι όταν καταφέρνουμε να μην υπάρχουν κρούσματα, και όχι να επιβεβαιωνόμαστε αρνητικά. Κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα κρούσματα θρομβώσεων ούτε παγκοσμίως, ούτε στην Ελλάδα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν σαν παρενέργειες θρομβοεμβολικά επεισόδια, που είναι σπάνια στις μεγάλες ηλικίες, αλλά στις ηλικίες κάτω των 40, και μάλιστα στις γυναίκες, είναι πολύ πιο συχνά. Στην Αγγλία από τα 150 τεκμηριωμένα κρούσματα θρομβώσεων το 40% έχασαν τη ζωή τους, τα 2/3 ήταν γυναίκες, και η πλειονότητα ήταν κάτω των 40. Υπολογίζουμε ότι είναι ένα κρούσμα θρόμβωσης στις 50-60.000 εμβολιασμούς».

«Τα εμβόλια που έχουμε που δεν στηρίζονται στο mRNA, δηλαδή της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, αν δεν υπήρχαν άλλα εμβόλια θα έπρεπε να γίνουν. Αλλά έχουμε άλλα. Με μια μεσαία διασπορά, η πιθανότητα να πάθεις κάτι πολύ σοβαρό και να χάσεις τη ζωή σου από τη νόσο ήταν περίπου 2 στο εκατομμύριο. Ενώ η πιθανότητα να πάθεις κάτι σοβαρό από το εμβόλιο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τις συγκεκριμένες ηλικίες», συνέχισε η ίδια.

Απαντώντας στο πώς θα πρέπει να κινηθεί κάποιος που είναι κάτω των 40 ετών και θέλει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του, η κ. Λινού είπε ότι «Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε γενική σύσταση. Αν το εμβόλιο που τους προσφέρεται αύριο είναι το AstraZeneca, και εκτίθενται για κάποιο λόγο σε πολύ κόσμο, ίσως πρέπει να αποφασίσουν να το κάνουν. Αν κάποιος όμως διατρέχει μικρό κίνδυνο, καλύτερα να περιμένει και να κάνει ένα εμβόλιο mRNA. Όταν έχουμε επιλογές, επιλέγουμε την ασφαλέστερη».

Ασφαλή για τα παιδιά 12-16 ετών τα εμβόλια mRNA

Αναφερόμενη, τέλος, στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον εμβολιασμό των παιδιών, η ίδια εξήγησε ότι «Στην Αμερική ήδη εμβολιάζονται τα παιδιά 12-16 ετών και γίνονται και μελέτες για τα παιδιά από 5 ετών και πάνω. Τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι ασφαλή τα mRNA εμβόλια. Για αυτά οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Δεν έχουμε ακόμη δεδομένα για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Βεβαίως και πρέπει να κάνουν και τα παιδιά τα εμβόλια. Και αν υπάρξει και μελέτη που δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και για μικρότερες ηλικίες, τότε και εκείνα θα πρέπει να εμβολιαστούν».

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ