Τετάρτη 27.09.2023

Λούλης: Φρέσκο προϊόν που πουλάει ο Κασσελάκης, αλλά να χτίσει πολιτική σπονδυλική στήλη

«Φρέσκο προϊόν» που πουλάει χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ο επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης, σημειώνοντας πάντως ότι ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δρόμο μπροστά του.

«Μέχρι τώρα τα έχει πάει πολύ καλά, αλλά μέχρι τώρα ήταν αυτό το φρέσκο προϊόν. Το βγάλαμε στην αγορά και μια χαρά είναι το προϊόν και δεν το λέω ούτε σκωπτικά ούτε ειρωνικά. Είναι μεγάλη επιτυχία του, αυτή την ώρα που το πέτυχε αυτό το οποίο πέτυχε και το πέτυχε με αξιοπρέπεια. Έχει όμως δρόμο ακόμα» δήλωσε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

Ωστόσο, ο κ. Λούλης σημείωσε ότι «θα ήταν λάθος του να μην το χτίσει πιο συγκροτημένα και θα έλεγα, πιο ώριμα στη διάρκεια της εξέλιξης. Αλλά αυτό θα το έλεγα σε οποιονδήποτε αρχηγό, ο οποίος πετυχαίνει κάτι καλό».

«Θα πρέπει να χτίσει πολιτική σπονδυλική στήλη»

Ο κ. Λούλης αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει ο κ. Κασσελάκης, εφόσον εκλεγεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.


«Εν πάση περιπτώσει, λες, βλέπω δυο, τρία πραγματάκια, ωραία ρούχα, μοντέρνα φαίνονται, κάτι καινούργιο, να τα αγοράσω, αλλά όταν θα έρθει η ώρα των εκπτώσεων και θα πρέπει να αγοράσεις πολλά, θα πρέπει να έχεις χτίσεις δύναμη και πολιτική σπονδυλική στήλη» είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν πρέπει να «βάλει τελεία», αλλά να φτιάξει ένα καλό επιτελείο γύρω του, «το οποίο και να τον αμφισβητεί, με την καλή έννοια του όρου και ο ίδιος να αισθάνεται μια άνεση με ανθρώπους που θα του κάνουν και κριτική, θα του λένε γνώμες».

«Η αριστερά και την εποχή του Τσίπρα δεν ήταν μόνο αριστερά. Κάλυπτε και κάποιο χώρο της Κεντροαριστεράς. Και νομίζω ότι σήμερα πια το συνειδητοποιούν στο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιοι το συνειδητοποιούν εν πάση περιπτώσει, ότι πρέπει να γίνει μια στροφή στην Κεντροαριστερά. Διότι από την άλλη πλευρά και η Νέα Δημοκρατία, μέσα σε δύσκολες συνθήκες που φάνηκε να περνάει και τις έχει ξεπεράσει και είναι κυρίαρχος αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης, έχει αντιτάξει την κεντροδεξιά. Λοιπόν, πλέον η μάχη για τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, που είχαμε μιλήσει κάποτε είναι ξεκάθαρη. Δηλαδή όποιος δεν το δεν το κατανοήσει αυτό είναι χαμένος από χέρι» σχολίασε ο κ. Λούλης ως προς τις δυναμικές των δύο πρώτων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Μητοτάκης είναι «κυρίαρχος, δεν σημαίνει ότι είναι παντοδύναμος»


Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον κ. Λούλη, «έχει κάνει το μέγιστο δυνατό αυτή τη στιγμή, επωφελούμενος από τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει μία μεγάλη μερίδα, η οποία του επιτρέπει να είναι κυρίαρχος, δεν σημαίνει ότι είναι παντοδύναμος». «Όσο δεν έχει αντίπαλο θα είναι κυρίαρχος. Από την ώρα που θα έχει έναν αντίπαλο ο οποίος θα είναι αξιόπιστος, είναι πράγματι ευάλωτος» υποστήριξε ο κ. Λούλης.

Ερωτηθείς, αν ο πρωθυπουργός έχει πολιτικό καύσιμο αρκετό για να εξαντλήσει την τετραετία, ο κ. Λούλης απάντησε «θα έλεγα ότι έχει καύσιμο, με την έννοια, όπως επικράτησε και στις τελευταίες εκλογές, ότι κατά βάσιν αυτό συνέβη, επικράτησε όμως το μη χείρον».

«Πέρασε και αυτός την κρίση του, αλλά ο ανταγωνιστής του πέρασε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Τώρα, εξαρτάται από την εικόνα του ανταγωνιστή του, τι σύγκριση θα γίνει, ο οποίος λογικά θα έχει έναν αρχηγό πολύ φρέσκο και καινούργιο, που θα τον δούμε πια σαν αρχηγό και από την άλλη πλευρά η ίδια η Νέα Δημοκρατία πώς θα είναι. Έχουμε ακόμα δρόμο. Ότι ο Μητσοτάκης έχει πλέον εδραιώσει κάποιας μορφής ηγετική μορφή είναι αναντίλεκτο. Ότι η μορφή αυτή δεν τον διασφαλίζει 100% εάν υπάρξουν αδυναμίες και αν ο ανταγωνιστής του συνέλθει και αυτό ισχύει, γιατί αρχίζει και μία κόπωση» συμπλήρωσε καταλήγοντας, ο κ. Λούλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ