Τετάρτη 27.09.2023

Μαγιορκίνης για Θεσσαλία: Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για ηπατίτιδα στις πλημμυρισμένες περιοχές

Στις ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία, εξαιτίας της επαφής τους με τα λασπόνερα, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Οι κάτοικοι εκεί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί κυρίως φόβος που έχουμε τώρα είναι οι γαστρεντερίτιδες. Επίσης, από κάποια νερά που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με αποχετεύσεις ο φόβος είναι οι ηπατίτιδες. Βέβαια, για τη ηπατίτιδα Α οι περισσότεροι έχουν κάνει το εμβόλιο. Για την ηπατίτιδα Ε δεν υπάρχει εμβόλιο. Δεν υπάρχουν βέβαια κρούσματα προς το παρόν. Τα εξανθήματα μπορεί να οφείλονται σε χημικά που μπορεί να είχε το νερό και σε δερματικά εξανθήματα από μολύνσεις, όπως στρεπτόκοκκο. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι να προσέχουν το νερό. Εάν το νερό μυρίζει δεν θα πρέπει να το καταναλώσουν».

 

Σε σχέση με το εάν υπάρχει πιθανότητα να επιμολυνθεί η τροφική αλυσίδα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί γιατί γίνονται έλεγχοι, εκτός και εάν υπάρχουν επιτήδειοι που θέλουν να διοχετεύσουν επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά, όπως επισήμανε.

Βούλα Πατουλίδου: Έπεσε θύμα κλοπής στη Θεσσαλονίκη – «Ο Θεός μας φύλαξε χθες το βράδυ και απουσιάζαμε όλοι από το σπίτι» [βίντεο]

«Πρέπει να προσέχουμε από πού αγοράζουμε τι. Τα λαχανικά μπορούμε να τα δούμε για παράδειγμα. Τα ζώα θα ελεγχθούν πριν διοχετευτούν στην αγορά. Δεν φοβόμαστε κάποιο εξωτικό μικρόβιο. Εάν τα νερά έχουν τοξικά μέσα, τότε μπορεί να χρειαστεί χρόνια αλλά τα βιολογικά, εάν φύγει το νερό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, νεκρώνεται. Το πρόβλημα μπορεί να υπάρξει σε κάποια πηγάδια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ