Πέμπτη 18.08.2022

Μαρία Κακαλή (Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου) : Απολογισμός των 2 χρόνων της Δημοτικής Αρχής του Αγίου Ευστρατίου

Έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε ξανά τη δραστήρια Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, κα. Μαρία Κακαλή! Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την νέα ανάληψη της Δημοτικής Αρχής και η Δήμαρχος μας κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων!

Της ευχόμαστε καλή δύναμη στους στόχους της!

 

Κυρία Κακαλή καλημέρα σας!

  1. Δύο επιπλέον χρόνια στην ηγεσία του Δήμου Αγίου Ευστρατίου. Κάντε μας έναν απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων σας;

 

Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η τηλεργασία, η απαγόρευση των μετακινήσεων, η παύση εργασιών, το κλείσιμο και το πάγωμα της κανονικότητας όπως τη γνωρίζαμε, δημιούργησαν πολλές καθυστερήσεις. Οπότε αντιλαμβάνεστε πως δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν πολλά έργα. Αυτό βέβαια πού έγινε και είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι πως θέσαμε εκ νέου στόχους. Βάλαμε πάλι στο κέντρο τον άνθρωπο και αυτό το είδαμε να συμβαίνει και κεντρικά και στην αυτοδιοίκηση.

 

 

 

  1. Ποια έργα αναμένονται να έχουν υλοποιηθεί στην τετραετία;

 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί μετά από προσπάθειες πολλών ετών έχει υπογραφεί η σύμβαση για το πρώτο και μεγάλο υποέργο της Πράξης  «Αη Στράτης Πράσινο Νησί» σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί ΥΒΣ, δίκτυο τηλεθέρμανσης, τοποθέτηση μία ανεμογεννήτριας και ενός πάρκου φωτοβολταικών, συγχρόνως, προχωράμε, αρκετά σύντομα, σε υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων Αγίου Ευστρατίου (έργο της Πράξης του Αη Στράτης Πράσινο Νησί),  η αποκάλυψη κοινοχρήστων χώρων παλαιού οικισμού είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από την οποία αναμένουμε την έγκριση των τευχών δημοπράτησης και την προκήρυξη του διαγωνισμού.

 

  1. Ποια έργα αναμένεται να έχουν προκριθεί για να συνεχιστούν μετά την τετραετία;

 

Τα έργα που αφορούν το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα:,

  1. ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με τη ΜΟΔ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου,
  2. προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου που αφορά τη Μαράσλειο Σχολή, με στόχο να γίνει κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης κατοίκων και επισκεπτών.
  3. Η ανάδειξη των οικολογικών μονοπατιών είναι έργο ενταγμένο στο LEADER, εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών, της Αποκεντρωμένης, η πρότασή μας, και ετοιμάζουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες τα υπόλοιπα δικαιολογητικά με σκοπό τη δημοπράτηση.

 

  1. Η καθημερινότητα είναι ένας αέναος αγώνας για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Τί έχετε να ενημερώσετε τον κόσμο για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα σας και ποιες οι άμεσες σκέψεις μέχρι τη λήξη της τετραετίας

 

Η καθημερινότητα είναι ένας συνεχής αγώνας, ειδικά στους μικρούς Δήμους η καθημερινότητα δυσχεραίνει, καθώς δεν διαθέτουν υπηρεσίες για να τη διευκολύνουν. Παρόλα αυτά όμως είμαστε πολύ αισιόδοξοι καθώς βλέπουμε τους στόχους που είχαμε θέσει να υλοποιούνται.

 

 

  1. Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχετε συναντήσει και τα οποία θα αποτελούν εμπόδια για το μέλλον;

 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία αν δεν αλλάξει αυτό θα συνεχιστούν τα εμπόδια για την υλοποίηση έργων. Επίσης, το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι αυτό της ερημοποίησης.  Για να αντιμετωπιστεί όμως αυτό το πρόβλημα απαιτείται η στήριξη των μικρών νησιωτικών δήμων από το κράτος. Όλες οι προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να στηρίζονται κεντρικά και σαφώς, να δοθούν κίνητρα σε νέους ανθρώπους να επενδύσουν στους τόπους αυτούς.

 

  1. Το ακτοπλοϊκό είναι ένα μέγιστο ζήτημα , το οποίο ταλαιπώρησε τους γηγενείς, αλλά και τους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι. Πως σκοπεύετε να κινηθείτε;

 

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας, τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι να αναλάβει η SeaJet, ήταν αρκετά προβληματική. Δυστυχώς, το καλοκαίρι αντιμετωπίσαμε μία ανάλογη κατάσταση,  πράγμα το οποίο μας ανησύχησε ιδιαίτερα, καθώς μας θύμισε περιστατικά και περιόδους απομόνωσης των προηγούμενων ετών, με τις προηγούμενες ναυτιλιακές εταιρείες.

Είμαστε σε συνεχείς επικοινωνίες με το Υπουργείο Ναυτιλίας και όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος ο Υπουργός, κύριος  Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, κύριος Κυριαζόπουλος  και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριος Κουτουλάκης, με τον οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, που αφορά την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των άγονων γραμμών, που στόχο έχει την ανανέωση του στόλου, με πλοία σύγχρονα με πράσινο αποτύπωμα.

Γνωρίζουμε πως όσον αφορά την σύνδεσή μας με την Ηπειρωτική Χώρα αλλά και με τα γύρω νησιά, πρέπει να δούμε το αύριο για αυτό  το λόγο οφείλουμε να είμαστε, και είμαστε, σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για να πετύχουμε το αυτονόητο, την άρση της απομόνωσης των νησιωτών

 

  1. Το φετινό καλοκαίρι ο τουρισμός στον Άγιο Ευστράτιο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τί σκοπεύετε να κάνετε ,ώστε να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά σε μεγαλύτερο ποσοστό η επισκεψιμότητα στο νησί;

 

Η επισκεψιμότητα, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν αρκετά μεγάλη. Παρατηρήσαμε πως πολλοί από τους επισκέπτες μας, ήρθαν για πρώτη φορά στο νησί μας και ανάμεσά τους υπήρχαν οικογένειες με παιδιά. Θεωρούμε πως τα επόμενα καλοκαίρια θα συνεχίσει το νησί μας να επιλέγεται για  θερινές, και όχι μόνο, διακοπές, γιατί βλέπουμε πως χρόνο με το χρόνο ο τόπος μας αλλάζει, αναπτύσσεται και οι νησιώτες πλέον, μπορούν να αναγνωρίσουν ότι ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί στον Άγιο Ευστράτιο.

 

Μαρία Κακάλη

Δήμαρχος Άγιος Ευστράτιος

 

*Οι φωτογραφίες είναι από το Δήμο Αγίου Ευστρατίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ