Δευτέρα 20.04.2026

Μαρία Κακαλή (Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου) στο Lesvos Pen “Από τον Πρωθυπουργό θα ζητούσα αρχικά να επισκεφθεί το νησί μας και να παραμείνει εδώ τουλάχιστον δύο ημέρες”

Το Lesvos Pen φιλοξενεί σήμερα τη Μαρία Κακαλή, στη δεύτερη θητεία  Δήμαρχο του Αγίου Ευστρατίου, η οποία με τη μαχητικότητά της αποδεικνύει ότι εάν αγαπάς τον τόπο σου , μπορείς να κάνεις τα πάντα για αυτόν. Από τις 2 εκλεγμένες γυναίκες στη ΚΕΔΕ, με ποσοστό 100% από την 1η Κυριακή, μας αναλύει το όραμά της και προσκαλεί τον Πρωθυπουργό στον Άγιο Ευστράτιο για 2 ημέρες , για να δει τα πραγματικά προβλήματα του Αγίου Ευστρατίου.

Εμείς τις ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο της και το portal μας θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας του νησιού!

Καλούμε τον κόσμο της Λέσβου, τους ομογενείς Λέσβιους ,αλλά και όλους τους Έλληνες φέτος να επιλέξουν Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές!

 

  1. Μετά από 2 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου και συνολικά 7 εάν προσθέσουμε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πείτε μας ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή που βιώσατε στα δρώμενα του Δήμου;

Ο καθημερινός αγώνας που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια για να πετύχουμε τους στόχους μας έχει μικρές και μεγάλες νίκες αλλά και μικρές και μεγάλες ήττες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω την καλύτερη και την χειρότερη των τελευταίων εφτά ετών, και αυτό γιατί το αίσθημα της επιτυχίας ή της αποτυχίας δε διαρκεί πολύ. Προσωπικά και οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικά κίνητρα να συνεχίσω να προσπαθώ. Μία ιδιαίτερη στιγμή ήταν η υπογραφή της σύμβασης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία είναι η ανάδοχος εταιρεία για το «Πράσινο Νησί – Αη Στράτης», την Τετάρτη 31/03/2021. Η υπογραφή της σύμβασης, πέρα από το αίσθημα της ικανοποίησης, γιατί μία προσπάθεια πολλών ετών, με πολλές αλλαγές τόσο στη δημοτική αρχή, στη διοίκηση του ΚΑΠΕ, ακόμη και  των κυβερνήσεων, οι οποίες αλλαγές θα μπορούσαν να σταθούν αφορμή να μην προχωρήσει το έργο, δημιούργησε νέα αισθήματα, ανυπομονησία, προσμονή και αγωνία. Άλλη μία πολύ σημαντική επιτυχία ήταν πως καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του πληθυσμού των ακριδών με οικολογικά σκευάσματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υποχρέωση της οποίας ήταν η χρηματοδότηση και η επίβλεψη του έργου και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που ανέλαβε τη δράση διαθέτοντας τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Καμία όμως από τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας δεν μπορεί να καταταχθεί σε κάποια κλίμακα, κάθε δράση μικρή και μεγάλη έχουν έναν κοινό στόχο  τον μόνιμο κάτοικο, τον επισκέπτη και το νησί μας. Οπότε όλες ανεξαιρέτως είναι πολύ σημαντικές.

  1. Η ζωή στον Άγιο Ευστράτιο φανταζόμαστε έχει πολλές δυσκολίες. Θα συμβουλεύατε οικογένειες και νέους ανθρώπους να ερχόντουσαν μόνιμα στον Άγιο Ευστράτιο; Τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν;

Η ζωή στα νησιά, κυρίως στα μικρά, όπως ο Άγιος Ευστράτιος, κρύβει πολλές προκλήσεις, οι δυσκολίες έχουν σχέση αρχικά με την ανασφάλεια που μπορεί να προκύψει για το θέμα της υγείας, της παιδείας – εκπαίδευσης των παιδιών μας, των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Βέβαια για όλα υπάρχει λύση, αυτή τη στιγμή στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο υπηρετούν δύο ιατροί και δύο νοσηλεύτριες, στο σχολείο μας φροντίζουμε να υπάρχει με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, προσπαθούμε να πραγματοποιούμε δράσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα με σκοπό να ψυχαγωγούνται και να αθλούνται μικροί και μεγάλοι. Το βασικό βέβαια που χρειάζεται κάποιος για να επιστρέψει στο νησί μας είναι η επαγγελματική αποκατάσταση και αυτό δεν είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα δική μας.  Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει κεντρικά προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε νέους ανθρώπους να λάβουν μία τέτοια απόφαση. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις προσπάθειες όλων.

  1. Πείτε μας λίγα λόγια το «Πράσινο νησί». Πως ξεκίνησε η ιδέα και σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα;

Το πρόγραμμα Πράσινο Νησί Αη Στράτης ήταν μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με πρωτοπόρο τον Μακρή Χαράλαμπο Πρόεδρο της Κοινότητας Αγίου Ευστρατίου και αργότερα Δήμαρχο. Την πρόταση αυτή τη στήριξε και η δική μας δημοτική αρχή καθώς όλοι είδαμε τα οφέλη που θα έχει για την κοινωνία του νησιού. Με κάποιες αλλαγές στην πρόταση καταφέραμε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να έχουμε φτάσει πια στην υπογραφή με την ανάδοχο εταιρεία, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στόχος είναι η ενεργειακή αυτονομία του νησιού με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αρχικά στο 85%. Το έργο αφορά τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία: α) ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από μία ανεμογεννήτρια, ένα φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και  β) ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης, τη λειτουργία και συντήρησή του για 12 έτη.

 

 

  1. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σήμερα στο νησί; Αν μπορούσατε να μας απαριθμήσετε τα τρία βασικότερα.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η ερημοποίηση του νησιού, φεύγουν οι νέοι για σπουδές και δύσκολα αποφασίζουν να επιστρέψουν. Όπως ανέφερα και πριν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κεντρικά πια, να δοθεί λύση στην ερημοποίηση των νησιών μας και να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή των νέων μας στους τόπους καταγωγής τους.

  1. Για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος τις καλοκαιρινές του διακοπές στον Άγιο Ευστράτιο; Τι θα μπορέσει να βρει στο νησί

Το νησί του Αγίου Ευστρατίου είναι ένας ιδιαίτερος τόπος με άγρια ομορφιά. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών μας και έχει παραταθεί κατά πολύ η τουριστική περίοδο, με εξαίρεση το περσινό καλοκαίρι λόγω της πανδημίας. Όποιος θέλει να έρθει σε επαφή με τη φύση, αγαπάει το περπάτημα και το κολύμπι θα απολαύσει λίγες μέρες στο νησί μας. Φροντίζουμε να πραγματοποιούνται δράσεις για τους μικρούς μας φίλους, με το πρόγραμμα Αθλητικά Μονοπάτια, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Αναγέννηση και Πρόοδο με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στα πλαίσια του οποίου οι συμμετέχοντες κάνουν μαθήματα ασφαλούς κολύμβησης με έμπειρους εκπαιδευτές και διάφορες αθλοπαιδιές.

 

  1. Τι θα ζητούσατε άμεσα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη; Πείτε μας 3 προτάσεις που θεωρείτε ότι θα είναι κομβικές για το μέλλον του νησιού;

Από τον Πρωθυπουργό θα ζητούσα αρχικά να επισκεφθεί το νησί μας και να παραμείνει εδώ τουλάχιστον δύο ημέρες, και κατά προτίμηση στην καρδιά του χειμώνα. Αρχικά για να δει και ο ίδιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, να πραγματοποιήσει αυτοψία των έργων που έχουμε δρομολογήσει και να καταλάβει τι θέλουμε να πετύχουμε. Γιατί, δυστυχώς, κανένας δεν μπορεί να νοιώσει τις εμπειρίες μας, αν δεν τις βιώσει και ο ίδιος.  Μόνο έτσι οι κυβερνόντες θα κατανοήσουν πως δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για τα νησιά χωρίς να έχουν εικόνα των ιδιαιτεροτήτων τους.

  1. Σε 2 χρόνια ολοκληρώνεται η 2η θητεία σας. Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει και αν σκέφτεστε να συνεχίσετε να ηγείστε του Δήμου και για 3η θητεία;

Να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση όλων των προτάσεων και των ενταγμένων έργων σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς όλα αυτά θα λειτουργήσουν θετικά στους μόνιμους κατοίκους και επίσης θα είναι κίνητρα για την επιστροφή νέων ανθρώπων στο νησί μας, ως μόνιμη κατοικία. Η τρίτη θητεία δεν είναι κάτι που σκέφτομαι ακόμη και αυτό γιατί η καθημερινότητα και η τριβή με την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν δεν επιτρέπουν, ακόμη, την ωρίμανση της απόφασης αυτής.

 

Μαρία Κακάλη

Δήμαρχος Άγιος Ευστράτιος

 

*Οι φωτογραφίες είναι από το Δήμο Αγίου Ευστρατίου

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ