Παρασκευή 27.01.2023

Μαρμαρίτες: Μοσχομύρισαν το ΚΗΦΗ Λήμνου όσοι δεν ξεχνούν τις παραδόσεις

Οι τρόφιμοι του ΚΗΦΗ στα Καμίνια δεν ξεχνούν τις παραδόσεις του τόπου και αν βρισκόσασταν σήμερα στα Καμίνια, πέρα από τη ζεστασιά που αποπνέουν οι άνθρωποι θα γευόσασταν τις παραδοσιακές μαρμαρίτες, ένα είδος λαλαγγίτας που έψηναν και ψήνουν οι νοικοκυρές στη Λήμνο την παραμονή των Φώτων πάνω σε πέτρα για να τις πάρουν τα καλικατζαράκια και να μη μπουν στο υπόλοιπο σπίτι, όπως λέει η παράδοση.

Η κ. Μυρσίνη, έφτιαξε τις παραδοσιακές Μαρμαρίτες και μοσχομύρισε ο τόπος στο  ΚΗΦΗ Καμινίων. 

Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου για τα Φώτα

Οι νοικοκυρές λοιπόν, φτιάχνουν χυλό από αλεύρι, νερό και προζύμι, και το αφήνουν να φουσκώσει όλη νύχτα. Το πρωί μετά την εκκλησία ανάβουν το τζάκι και βάζουν πάνω στην πυροστιά ένα πλακί (βαριά πέτρα που αντέχει στη θερμοκρασία) να κάψει. Παίρνουν ένα κουτάλι και ρίχνουν λίγο λίγο το χυλό, δημιουργώντας μικρά πιτάκια, τις μαρμαρίτες.

Τις αφήνουν όσο να στεγνώσει καλά η ζύμη κι όπως οι καλικάντζαροι τρέχουν να σωθούν από τον Αγιασμό ανοίγουν τις τρύπες πάνω στις μαρμαρίτες . Όταν είναι έτοιμες τις τοποθετούν σε πιάτα και τις ραντίζουν με μούστο.

Κάποια πιάτα τα μοιράζουν σε σπίτια στο χωριό τα υπόλοιπα τα κρατούν για την οικογένεια η για να κεράσουν τις μπαντατσούδες, που το βράδυ θα περάσουν από τα σπίτια να πουν το τραγούδι.

Η λαϊκή παράδοση λέει πως :

“Oι καλικάντζαροι έρχονται στη γη και ενοχλούν τους ανθρώπους τις νύχτες από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια. Ανεβαίνουν στη γη και τα Θεοφάνεια, που επιστρέφουν, βλέπουν το δέντρο που προσπαθούσαν να κόψουν όλο τον χρόνο ακέραιο, άκοπο. Και πάλι από την αρχή ,κόβουν, έρχονται τα Χριστούγεννα κλπ.

Συχνάζουν συνήθως στους μύλους, στις γέφυρες, στα ποτάμια και στα τρίστρατα (μεγάλα μονοπάτια) όπου παραμονεύουν τη νύχτα και φεύγουν με το τρίτο λάλημα του πετεινού.

Τις νύχτες του δωδεκαήμερου μπαίνουν στα σπίτια από τις καπνοδόχους, αρπάζουν ρούχα, σκορπούν το αλεύρι ή την τέφρα από το τζάκι . Γι’ αυτό τα τζάκια εκείνες τις μέρες είναι αναμμένα με πολύ φωτιά, γιατί οι καλικάντζαροι φοβούνται τη φωτιά”

Μαρμαρίτες

Προετοιμασία 1 ώρα

Υλικά

  • Αλεύρι σταρένιο
  • Σόδα ή μπέικιν
  • Νερό
  • Πετιμέζι ή ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το νερό για να γίνει ζύμη. Η ζύμη να είναι μάλλον αραιή. Ψήνουμε τις μαρμαρίτες πάνω σε πέτρα που έχει ζεσταθεί από τα αναμμένα κάρβουνα.
  • Σερβίρουμε περιχύνοντας τες με μούστο ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη.

Σημειώσεις

Μπορούμε να τις ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μιας και είναι δύσκολο στις πόλεις να ψηθούν με τον παραδοσιακό τρόπο.

21DA1863 E303 4463 A013 959E2B9991AD 

  • Click to enlarge image 12E34509-1EA3-4106-B7C5-C4CDD9C71112.jpeg
  • Click to enlarge image 6C332C4C-731B-4269-BB69-DECDD347CBE7.jpeg
  • Click to enlarge image EE0562D9-9E46-46BA-99C2-696A0FD9506C.jpeg


Πηγή : Συνταγές Λημνιακής Κουζίνας, otoposmas.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ