Τετάρτη 27.10.2021

Μαθήματα παραδοσιακού χορού από το Λυκειο των Ελληνίδων Λήμνου για παιδιά και ενήλικες

Παραδοσιακοί χοροί για παιδιά

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε χορευτικές/μουσικές δραστηριότητες ενδυναμώνουν το σώμα τους, αναπτύσσουν το συντονισμό, οργανώνουν την κίνησή τους, κοινωνικοποιούνται και έρχονται σε επαφή με νέα ερεθίσματα. Σε συνδυασμό με το τραγούδι και τη μουσική βελτιώνουν την κατανόηση της γλώσσας και του ήχου, ενισχύουν το λεξιλόγιο, την επικοινωνία, τη μνήμη, το συγχρονισμό και τη λειτουργία των πνευμόνων.

 

Στο ΛτΕ Λήμνου λειτουργεί τμήμα μουσικοκινητικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), όπου γίνεται η πρώτη γνωριμία με ήχους, βήματα, ρυθμό και μουσικά όργανα. Συχνά, τα μουσικά όργανα κατασκευάζονται από τα παιδιά αναπτύσσοντας έτσι τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και μαθαίνοντας στην πράξη την έννοια της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποιήσης αντικειμένων.

Στα τμήματα παραδοσιακού χορού συμμετέχουν παιδιά από 6 ετών και άνω. Η προσέγγιση είναι ολοκληρωμένη και η μάθηση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία εκείνα που πλαισιώνουν το χορό, τραγούδια, ήθη, έθιμα, ρούχα, ύφος, ήχους.

Στο τέλος κάθε χορευτικής χρονιάς, όλοι οι μαθητές συμμετέχουν σε μια μουσικοχορευτική παράσταση όπου έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις γνώσεις τους. Έχουν επίσης την χαρά να φορέσουν παραδοσιακές ενδυμασίες από την πλούσια ιματιοθηκη που διαθέτει το ΛτΕ Λήμνου, και έτσι να γνωρίσουν και τις ιδιαιτερότητές τους.

Τα μεγαλύτερα  παιδιά έχουν ακόμα την ευκαιρία να ταξιδέψουν εκτός του νησιού, να παρουσιάσουν του λημνιούς χορούς σε διαφορετικά κοινά, να συμμετέχουν σε φεστιβάλ και να έρθουν σε επαφή με παραδόσεις, χορούς και μουσικές άλλων τόπων.

Παραδοσιακοι χοροί για ενήλικες

Η συμμετοχή των ενηλίκων σε χορευτικές ομάδες έχει οφέλη τόσο στη σωματική υγεία όσο και στην ψυχική. Πέρα από τη γνωριμία με την παράδοση, οι ενήλικες μέσω του χορού γυμνάζονται και κοινωνικοποιούνται. Ο χορός προσφέρει ψυχική ηρεμία, ευχαρίστηση και βοηθά στη μνήμη και το συντονισμό.

Τα μαθήματα, γίνονται στην έδρα του ΛτΕ στη Μύρινα αλλά και στα περιφερειακά τμήματα Κοντοπουλίου και Μούδρου. Διοργανώνονται επίσης συχνά  συναντήσεις μουσικές/χορευτικές και έτσι δίνεται σε όλους τους συμμετέχοντες, χορευτές και φίλους, η ευκαιρία να ζήσουν την ατμόσφαιρα του γλεντιού.  Διοργανώνονται ακόμη διάφορες εκδρομές και εκδηλώσεις λαογραφικού και χορευτικού ενδιαφέροντος. Τέλος, όλοι οι ενήλικες χορευτές συμμετέχουν στα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός είναι μοναδικός και το ΛτΕ Λήμνου πιστό στις αξίες και τα ιδανικά του κι έχοντας έμπειρους συνεργάτες, εργάζεται με υπευθυνότητα, σεβασμό και σεμνότητα για την προστασία και τη διδασκαλία του παραδοσιακού χορού σε όλες τις ηλικίες.

 

Για πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 697 340 1177 και 2254-401011.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://www.limnosreport.gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ