Τρίτη 28.03.2023

Μαζικές απολύσεις στη Meta – Κύμα παραιτήσεων στην Apple

Νέα κρίση περνάει ο τεχνολογικός κλάδος με την Meta να προετοιμάζει μαζικές πωλήσεις και την Apple να βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα παραιτήσεων.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε σε ανάρτηση στο ιστολόγιο την Τρίτη ότι η εταιρεία θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους, καθώς η Meta συνεχίζει να χάνει τη δυναμική της και να περιορίζει τα έξοδα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Οι μετοχές της Meta σημείωσαν άνοδο περίπου 4%, σύμφωνα με το CNBC.

Ο νέος γύρος απολύσεων ακολουθεί έναν προηγούμενο γύρο περικοπών, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο και αφορούσε πάνω από 11.000 εργαζομένους, που αντιστοιχούσε περίπου στο 13% του συνολικού προσωπικού της Meta.

«Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να περιμένετε: μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι ηγέτες των οργανισμών θα ανακοινώσουν σχέδια αναδιάρθρωσης που επικεντρώνονται στην ισοπέδωση των οργανισμών μας, την ακύρωση έργων χαμηλότερης προτεραιότητας και τη μείωση των ποσοστών πρόσληψης», ανέφερε ο Zuckerberg στην ανάρτηση.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να κλείσει 5.000 επιπλέον ανοιχτούς ρόλους που δεν έχει ακόμη καλύψει.

Ο Ζούκερμπεργκ έχει χαρακτηρίσει το 2023 ως το «έτος αποτελεσματικότητας» της εταιρείας, κατά το οποίο η εταιρεία στοχεύει να γίνει «ένας ισχυρότερος και πιο ευέλικτος οργανισμός».

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε στους αναλυτές τον Φεβρουάριο ότι η Meta σχεδιάζει «να περικόψει έργα που δεν αποδίδουν ή μπορεί να μην είναι πλέον ζωτικής σημασίας», ενώ ταυτόχρονα «να αφαιρέσει στρώματα μεσαίας διοίκησης για να λαμβάνει αποφάσεις ταχύτερα».

Παρόλα αυτά, η Meta συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που απαιτούνται για την οικοδόμηση του ψηφιακού σύμπαντος που ονομάστηκε metaverse.

Το τμήμα Reality Labs της εταιρείας που είναι επιφορτισμένο με τη δημιουργία του metaverse έχασε περίπου 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε έσοδα 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νέο «κύμα» παραιτήσεων σημαντικών στελεχών πλήττει την εταιρεία

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση βρίσκεται η Apple, ένα άνευ προηγουμένου κύμα αποχωρήσεων των υψηλόβαθμων στελεχών της, σύμφωνα με τους Economic Times.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ο τεχνολογικός κολοσσός έχασε περίπου δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των αποχωρήσεων που έχει δει η Apple τα τελευταία χρόνια.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Apple μπορεί να έχανε ένα ή δύο σημαντικά στελέχη ανά έτος.

Εσωτερικές αναβαθμίσεις

Φυσικά, αυτές οι αποχωρήσεις οδηγούν την Apple στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων ή στην προαγωγή ανθρώπων εκ των έσω.

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν διάδοχοι εντός της Apple που μπορούν να αναβαθμιστούν, ή τουλάχιστον κάποια στελέχη που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη των αποχωρούντων υπαλλήλων.

Ωστόσο, η Apple δεν μπόρεσε να βρει κατάλληλους αντικαταστάτες σε κρίσιμες θέσεις.

Οι παραιτήσεις εξαπλώνονται

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών της Apple ήταν βετεράνοι που εργάζονταν στην εταιρεία για περισσότερα από 15 χρόνια.

Όσον αφορά όμως ανθρώπους όπως ο αντιπρόεδρος σχεδιασμού και υπηρεσιών, τα στελέχη που έχασε η Apple βρίσκονταν στην ακμή της καριέρας τους και θα μπορούσαν να είχαν φτάσει κάποια στιγμή στον βαθμό του ανώτερου αντιπροέδρου.

Γηρασμένα στελέχη

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί αντιπρόεδροι της Apple που είναι εκεί για δεκαετίες και θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

10 από τα 12 κορυφαία στελέχη της έχουν περίπου την ίδια ηλικία και οι μισοί από αυτούς εντάχθηκαν πριν από το 2000.

Σύμφωνα με πηγές της Apple, ορισμένα στελέχη σε επίπεδο διευθυντών και ανώτερων διευθυντών σκέφτονται επίσης να αποχωρήσουν στο κοντινό μέλλον.

«Γραφειoκρατική» Apple

Η εταιρεία έχει γίνει πιο γραφειοκρατική με τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη προϊόντων. Είναι μια τεράστια εταιρεία και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι δύσκολο για κάποιον να κάνει την ατομική διαφορά. Ο ανταγωνισμός και η διαμάχη μεταξύ τμημάτων μπορούν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την παραμονή υψηλόβαθμων στελεχών.

Οι πόροι της εταιρείας έχουν μεταφερθεί σε πιο μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να είναι έτοιμες.

Οι μισθοί

Τέλος, ας μην ξεχνάμε έναν από τους μεγαλύτερους λόγους που οι άνθρωποι αφήνουν μια δουλειά: τα χρήματα. Η μετοχή της Apple υποχώρησε σχεδόν30% πέρυσι, μετά από τρία χρόνια σημαντικών κερδών. Αυτό βαρύνει τις αποδοχές. Στην περίπτωση ενός αντιπροέδρου της Apple, τα μερίσματα μπορεί να υπερβαίνουν το ήμισυ της αμοιβής.

Την Παρασκευή, οι μέτοχοι της Apple ενέκριναν ένα νέο πακέτο αποδοχών για τον Τιμ Κουκ, τον διευθύνων σύμβουλου της Apple, που περιελάμβανε μείωση περίπου 40%. Συνολικά πάνω από το 80% του εισοδήματός του το 2023 θα μειωθεί, με το 75% αυτού να συνδέεται με την απόδοση της εταιρείας.

Μαζικές απολύσεις

Εταιρείες τεχνολογίας απέλυσαν περισσότερους από 150.000 εργαζομένους το 2022 εν μέσω ραγδαίας εξασθένισης της ζήτησης λόγω πανδημίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Layoffs.fyi, και αναμένονται περισσότερες απολύσεις καθώς η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνεται.

Κλάδοι Τεχνολογίας, Μέσων Ενημέρωσης και Τηλεπικοινιών

IBM Corp: Ο όμιλος πληροφορικής θα καταργήσει περίπου 3.900 θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από το 1% του προσωπικού του, απολύσεις που συνδέονται με τη στρατηγική αλλαγή κατεύθυνσης που εφαρμόζει.

Spotify Technology SA: Η υπηρεσία ροής μουσικής Spotify μειώνει το 6% του εργατικού δυναμικού της ή περίπου 600 θέσεις.

Alphabet Inc: Η Alphabet Inc καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας, γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλός της σε υπόμνημα.

Microsoft Corp: Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2023. Η εταιρεία απέλυσε λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους σε διάφορα τμήματα τον Οκτώβριο, ανέφερε η Axios, επικαλούμενη μια πηγή.

Amazon.com Inc: Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις σε ολόκληρη την εταιρεία θα επηρεάσουν περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους.

Meta Platforms Inc: Η μητρική εταιρεία του Facebook ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας, μόλις τέσσερις μήνες αφότου απέλυσε 11.000 υπαλλήλους.

Intel Corp: Ο διευθύνων σύμβουλος Πατ Γκέλσινγκερ δήλωσε στο Reuters ότι το προσωπικό θα είναι μέρος ενός σχεδίου μείωσης του κόστους. Η κατασκευάστρια εταιρία chip δήλωσε ότι θα μειώσει το κόστος κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Twitter Inc: Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης έχει απολύσει τουλάχιστον 200 εργαζομένους, ή περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της, ανέφεραν οι New York Times. Οι απολύσεις έρχονται αφότου το Twitter απέλυσε περίπου 3.700 άτομα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνολικού προσωπικού, τον Νοέμβριο, αμέσως μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον Ίλον Μασκ.

Lyft Inc: Η εταιρεία είπε ότι θα απολύσει το 13% του εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 683 υπαλλήλους, αφού είχε ήδη περικόψει 60 θέσεις εργασίας νωρίτερα φέτος και πάγωσε τις προσλήψεις τον Σεπτέμβριο.

Salesforce Inc: Η εταιρεία λογισμικού δήλωσε ότι θα απολύσει περίπου το 10% των υπαλλήλων της και θα κλείσει ορισμένα γραφεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, επικαλούμενη μια οικονομία γεμάτη προκλήσεις.

Cisco Systems Inc: Η εταιρεία λύσεων δικτύωσης και συνεργασίας δήλωσε ότι θα προβεί σε αναδιάρθρωση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου το 5% του εργατικού της δυναμικού. Η αναδιάρθρωση θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2023 και θα κοστίσει στην εταιρεία 600 εκατομμύρια δολάρια.

HP Inc: Η εταιρεία τόνισε ότι αναμένει να περικόψει έως και 6.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2025.

Workday Inc: Η εταιρεία λογισμικού θα περικόψει περίπου 500 θέσεις εργασίας, ή το 3% του εργατικού δυναμικού της, επικαλούμενη ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

NetApp Inc: Η εταιρεία cloud ανακοίνωσε μείωση 8% στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της. Η εταιρεία είχε 12.000 υπαλλήλους στις 29 Απριλίου 2022.

Rivian Automotive Inc: Η εταιρεία απολύει το 6% του εργατικού δυναμικού της σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος, καθώς η εταιρεία κατασκευής EV, που ήδη αντιμετωπίζει πτώση των ταμειακών αποθεμάτων και μια αδύναμη οικονομία, προετοιμάζεται για έναν πόλεμο τιμών σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Match Group: Η μητρική εταιρεία του Tinder ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου το 8% του εργατικού της δυναμικού, μια ημέρα αφότου προέβλεψε έσοδα πρώτου τριμήνου κάτω από τις προσδοκίες της Γουόλ Στριτ.

Dell Technologies Inc: Η εταιρεία θα καταργήσει περίπου 6.650 θέσεις εργασίας, ή το 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς η κατασκευάστρια εταιρία Η/Υ βρίσκεται αντιμέτωπη με πτώση της ζήτησης και προετοιμάζεται για οικονομική αβεβαιότητα.

Palantir Technologies Inc: Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων ανακοίνωσε ότι μείωσε περίπου το 2% του εργατικού της δυναμικού. Η Palantir, γνωστή για τη συνεργασία της με τη CIA, είχε 3.838 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Χρηματοοικονομικός κλάδος

Goldman Sachs Group Inc: Η Goldman Sachs ξεκίνησε τις απολύσεις στις 11 Ιανουαρίου σε μια σαρωτική προσπάθεια μείωσης του κόστους, με περίπου το ένα τρίτο των όσων επηρεάζονται να προέρχονται από τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και παγκόσμιων αγορών, ανέφερε στο Reuters μια πηγή με γνώση του θέματος. Οι περικοπές θέσεων εργασίας αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000, δήλωσε μια από τις πηγές στις 9 Ιανουαρίου, κάτι που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη μείωση εργατικού δυναμικού για την τράπεζα μετά την οικονομική κρίση.

Morgan Stanley: Ο κολοσσός της Γουόλ Στριτ αναμένεται να ξεκινήσει νέο γύρο απολύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε το Reuters στις 3 Νοεμβρίου, καθώς οι δραστηριότητες του dealmaking δέχονται πλήγμα.

Citigroup Inc: Η τράπεζα κατήργησε δεκάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, καθώς η ύφεση στις συμφωνίες συνεχίζει να επιβαρύνει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ, ανέφερε το Bloomberg News.

BlackRock Inc: Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων περικόπτει έως και 500 θέσεις εργασίας, ανέφερε το Insider, επικαλούμενο ένα υπόμνημα.

Genesis: Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων έχει περικόψει το 30% του εργατικού της δυναμικού σε έναν δεύτερο γύρο απολύσεων μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, δήλωσε στο Reuters άτομο με γνώση του θέματος.

Coinbase Global: Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων έχει αναφέρει ότι θα περικόψει σχεδόν 950 θέσεις εργασίας, στον τρίτο γύρο μείωσης του εργατικού δυναμικού σε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου τα κρυπτονομίσματα, που είχαν ήδη συμπιεσθεί από την αύξηση των επιτοκίων, δέχθηκαν νέα πίεση μετά την κατάρρευση του μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Stripe Inc: Η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά περίπου 14% και θα διαθέτει περίπου 7.000 υπαλλήλους μετά τις απολύσεις, σύμφωνα με email που στάλθηκε στους υπαλλήλους από τους ιδρυτές της εταιρείας.

Καταναλωτικός και λιανικός κλάδος

Beyond Meat Inc: Η βίγκαν παραγωγός κρέατος ανέφερε ότι σχεδιάζει να περικόψει 200 θέσεις εργασίας φέτος, με τις απολύσεις να αναμένεται να εξοικονομήσουν περίπου 39 εκατομμύρια δολάρια.

Blue Apron Holdings Inc: Η εταιρεία διαδικτυακών γευμάτων ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου το 10% του εταιρικού εργατικού δυναμικού της, καθώς προσπαθεί να μειώσει το κόστος και να εξορθολογίσει τις λειτουργίες. Η εταιρεία είχε περίπου 1.657 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

DoorDash Inc: Η εταιρεία διανομής τροφίμων, η οποία σημείωσε μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε ότι μειώνει τον αριθμό των εταιρικών της εργαζομένων κατά περίπου 1.250 υπαλλήλους.

Bed Bath & Beyond: Η επιχείρηση λιανικού εμπορίου θα απολύσει περισσότερους υπαλλήλους φέτος σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος. Πέρυσι, στελέχη της εταιρείας είχαν πει ότι η εταιρία λιανικής πώλησης οικιακών ειδών περιόριζε περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της επιχείρησης και της αλυσίδας εφοδιασμού.

Κλάδος ενέργειας και λιανικού εμπορίου

Dow Inc: Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής χημικών ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός και οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Phillips 66: Το διυλιστήριο μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 1.100, καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στον στόχο της για εξοικονόμηση κόστους ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Οι μειώσεις κοινοποιήθηκαν στους εργαζόμενους στα τέλη Οκτωβρίου.

Κλάδος υγείας και φαρμακευτικών

Johnson & Johnson: Ο φαρμακευτικός κολοσσός είπε ότι ενδέχεται να περικόψει ορισμένες θέσεις εργασίας εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ισχυρού δολαρίου, με τον οικονομικό διευθυντή Τζόζεφ Γουολκ να δηλώσει ότι ο όμιλος αναζητεί το “σωστό μέγεθος”.

Κλάδος κατασκευαστικών

3M Co: Ο βιομηχανικός όμιλος έχει αναφέρει ότι θα περικόψει 2.500 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση αφού ανέφερε χαμηλότερα κέρδη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ