Παρασκευή 29.03.2024

Με 284 «ναι» πέρασε η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

top

Με συντριπτική πλειοψηφία 284 «Ναι» από τη ΝΔ και σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση, με εξαίρεση τα 16 «παρών» από το ΚΚΕ και τον Κώστα Ζουράρι που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε επί της αρχής από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο,

To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», έλαβε 284 ψήφους “υπέρ”, 16 ψήφους “παρών” και καμία ψήφο “κατά”, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, που το Σύνταγμα επιτάσσει στην περίπτωση μεταβολής στα όρια της επικράτειας.

Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το νομοσχέδιο και ιστορική την σημερινή ημέρα διότι η Βουλή αποφασίζει την αύξηση, με ειρηνικά μέσα, της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και γιατί, για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της. Εμφατικά εξάλλου επισημαίνει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι η βάση για τη διεύρυνση του κλίματος εθνικής ομοψυχίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ζητούν αυτό να είναι το πρώτο βήμα μιας συνολικότερης πορείας για την πλήρη άσκηση αυτού του δικαιώματος παντού στην ελληνική επικράτεια, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό δικαίωμα και οπουδήποτε. Όμως, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει», απάντησε η κυβέρνηση

Το άρθρο 4, υπερψηφίστηκε μεν αλλά δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία αντίστοιχη με την αρχή του νομοσχεδίου. Στην ψηφοφορία το άρθρο 4 έλαβε 180 ψήφους “υπέρ”, 119 ψήφους “κατά” και 1 “παρών”. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στην απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει σε αλιευτικά σκάφη χωρών της ΕΕ να αλιεύουν μέσα στα χωρικά της ύδατα που πλέον γίνονται 12 ναυτικά μίλια. Το ζήτημα αυτό θα εξειδικευτεί στο εσωτερικό δίκαιο, με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στην Κρήτη και αλλού

Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο.

«Δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο που η ίδια θα επιλέξει, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η επέκταση των υδάτων προς Δυσμάς στέλνει αναπόφευκτα σαφές μήνυμα και προς Ανατολάς. «Δείχνει πως η βία δεν παράγει δίκαιο», όπως είπε, «αρκεί η ηγεσία των γειτόνων να εγκαταλείψει τον μονόλογο των απαιτήσεων και να προσέλθει σε διάλογο». «Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων» είπε.

Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με στόχο να συζητήσει το ζήτημα για το οποίο διαφωνεί, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με ελπίδα αλλά και με μηδενική αφέλεια. Επανέλαβε ότι εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και δεν ακολουθήσει την διεθνή νομιμότητα, τότε υπάρχει πάντα η προοπτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι εκτός των άλλων, υπάρχει και η ανάλογη αποφασιστική στάση των ΗΠΑ, με συνέπειες όχι μόνο γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές.

Τόνισε επίσης ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο, καθώς και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια συνολική προσέγγιση που θα μπορέσει να λύσει κι άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. «Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε να αμφισβητεί διεθνείς κανόνες και συμβάσεις», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να συμφωνήσει, θα ακολουθήσει η προσφυγή στα διεθνή όργανα.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά στο Ιόνιο με την ενεργητική διπλωματία που αφήνει πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα, με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Η χώρα έχει καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο.

Θύμισε ότι μόλις πρόσφατα ο αλβανός πρωθυπουργός δήλωνε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%.

 

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ