Πέμπτη 11.08.2022

Με αισιοδοξία και το κεφάλι ψηλά για να κατακτήσουμε τη ζωή και τα όνειρά μας!

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές για την προσπάθεια τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν πέτυχαν να εισαχθούν σε κάποια σχολή ή όχι. Για άλλη μια χρονιά είχαν να δώσουν μια πολύ δύσκολη μάχη αντιμέτωποι με την  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων, τις χρόνιες ελλείψεις σε καθηγητές αλλά και συγχωνεύσεις τμημάτων. Και όλα αυτά ενώ η πανδημία «θέριζε» μέσα στα σχολεία αφού η κυβέρνηση αρνιόταν να πάρει μέτρα προστασίας για την υγεία των μαθητών. Με οδηγό τους αγώνες που έδωσαν τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια, για «ανοιχτά και ασφαλή σχολεία»που «θα μορφώνουν και δε θα εξοντώνουν», πρέπει να είναι αισιόδοξοι για το επόμενο βήμα στη ζωή τους γιατί το μέλλον τους ανήκει!

Στα 6 τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη φέτος θα εισαχθούν μόλις 460 φοιτητές από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, 100 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι με την εφαρμογή της ΕΒΕ. Από αυτούς είναι άγνωστο το πόσοι τελικά θα μείνουν εδώ, αφού το υπέρογκο κόστος σπουδών, η ανεπάρκεια της φοιτητικής μέριμνας, η ακρίβεια στη διαβίωση και στη μετακίνηση από και προς το νησί οδηγούν πολλούς φοιτητές κάθε χρόνο, στο να ζητούν μετεγγραφή πιο κοντά στον τόπο καταγωγής τους ή στο να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι ανησυχίες που έχουμε εκφράσει όλα αυτά τα χρόνια για την υποβάθμιση και τη σταδιακή συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξαιτίας,των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους, αλλά και των αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων όλων των κυβερνήσεων με αποκορύφωμα τον πρόσφατο νόμο-πλαίσιο που «απογειώνει» την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, για μόρφωση και πτυχία με αξία. Δίκαια οι φοιτητές ανησυχούν για το αν τα τμήματα τους με τους ολοένα και λιγότερους εισακτέους θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου φέρει μεγάλες ευθύνες στα εμπόδια που συναντούν οι φοιτητές! Σύσσωμη ψήφισε τον πρόσφατο νόμο-πλαίσιο, αλλά και το νόμο Κεραμέως που έφερε την καταστροφική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όχι μόνο. Οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα στήριξης για τους φοιτητές, προκειμένου να μην αναγκαστεί κανείς να παρατήσει τις σπουδές του.

Η ΚΝΕ, θα δώσει όλες τις της δυνάμεις και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, για να μεγαλώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση των φοιτητών, για καλύτερους όρους σπουδών με τη γνώση να εμπεριέχεται εξ’ ολοκλήρου στο πτυχίο,για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, για να ξηλωθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.Με αισιοδοξία και το κεφάλι ψηλά για να κατακτήσουμε τη ζωή και τα όνειρά μας!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ