ΛΕΣΒΟΣ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 11/01/2024 - 8:59 μμ
Με ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η τηλεπαρουσίαση για την νικηφόρο Μάχη του Κλαπάδου που σφράγισε την Απελευθέρωση της Λέσβου
Του Μιχάλη Χριστοδούλου
Στην τηλεπαρουσίαση προσκεκλημένοι ήταν από την Νέα Υόρκη, το Τορόντο, την Βοστώνη, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Χίο, την Μυτιλήνη, την Καλλονή, και άλλα μέρη.
Η τηλεπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε την 8η Δεκεμβρίου 2023 και άρχισε με χαιρετισμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.Χρυσόστομο. Στην συνέχεια τον Εθνικό Ύμνο έψαλε με υπερηφάνεια ένα εφτάχρονο παιδάκι, ο Μιχαλάκης που έχει γεννηθεί στην Νέα Υόρκη και έχει ρίζες στην Μυτιλήνη και στα Βέρβενα της Αρκαδίας.
Παρουσιαστής στην τηλεπαρουσίαση ήταν ο Δρ. Γιώργος Ασημέλλης, που τώρα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο «New England College of Optometry». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Δρ. Στρατής Αναγνώστου, που έχει γράψει το βιβλίο: «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923) – Η περίπτωση της Λέσβου». Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Άγνωστες πτυχές από την απελευθέρωση της Λέσβου».
Ο Δρ Στρατής Αναγνώστου έκανε αναφορές βασισμένες στο βιβλίο που έγραψε η Σελμά Εκρέμ, κόρη του Νομάρχη Αιγαίου Αλή Εκρέμ Μπολαγίρ, ο οποίος δέχτηκε, την 8η Νοεμβρίου 1912, να γίνει η αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στην Μυτιλήνη χωρίς την ένοπλη αντίσταση των Οθωμανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Σελμά Εκρέμ ήτανε δέκα χρονών παιδάκι και έζησε τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης όπως τα είδε με τα μάτια της. Το 1930 η Σελμά Εκρέμ τύπωσε στη Νέα Υόρκη την αυτοβιογραφία της που συμπεριλαμβάνει δέκα περίπου σελίδες για τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης. Εκεί περιγράφει τις προσπάθειες που έγιναν από τον πατέρα της Εκρέμ που ήταν τότε Νομάρχης Αιγαίου και τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και η καταστροφή των σπιτιών της Μυτιλήνης. Οι προσπάθειες αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να δοθεί χρονική προθεσμία στον Οθωμανικό στρατό για να φύγει μέσα από την πόλη της Μυτιλήνης και να στρατοπεδεύσει στο εσωτερικό του νησιού.
Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης με αποφασιστικότητα είχε ζητήσει από τις Οθωμανικές αρχές να παραδώσουν την εξουσία και επειδή ο στρατιωτικός διοικητής αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα, ο Παύλος Κουντουριώτης έκανε γνωστό ότι δεν θα εμπόδιζε την αποχώρηση του Οθωμανικού στρατού από την πόλη για να μην γίνει ο πόλεμος μέσα στην πόλη και φέρει την καταστροφή.
Ο Οθωμανικός στρατός αποφάσισε να στρατοπεδεύσει στην περιοχή του Κλαπάδου, με την πρόθεση να προβάλει αντίσταση για να διατηρήσει την Οθωμανική εξουσία. Την 8η Νοεμβρίου 1912 έγινε η νικηφόρος Μάχη του Κλαπάδου και έφερε την πολυπόθητη λευτεριά.
Γι αυτόν τον λόγο, η Μάχη του Κλαπάδου θα γιορτάζεται κάθε χρόνο με ευγνωμοσύνη προς τους Ήρωες του 1912 που έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση νησιού μας, της Λέσβου.
Στην τηλεπαρουσίαση απηύθυναν χαιρετισμούς οι εξής: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ο Γιώργος Στρατηγέλλης επιστημονικός συνεργάτης του Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Βουλευτής Λέσβου Δρ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Αντιπεριφερειάρχης απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς αντιπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δρ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρ. Στρατής Γελαγώτης αντιπρόσωπος του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ο Άγγελος Μουζάλας από τις Εκδόσεις «Μύθος, η Δρ. Κωνσταντίνα Βάκκα- Κυριαζή συγγραφέας του βιβλίου «Η Λεσβιακή Φάλαγγα», ο Νεκτάριος Βακάλης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), ο Παναγιώτης Κουτλής Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης.
Η αποφασιστικότητα που έδειξε ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση, της πρωτεύουσας του νησιού μας, της Μυτιλήνης, που έγινε την 8η Νοεμβρίου 1912. Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης με ζητωκραυγές υποδέχτηκαν το ναυτικό άγημα που αποβιβάστηκε στην προκυμαία της Μυτιλήνης και ύψωσε την Ελληνική Σημαία στο Διοικητήριο.
Ο Δήμος της Μυτιλήνης, για να τιμήσει τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ονόμασε ένα κεντρικό δρόμο της πόλης με την ονομασία «Οδός Παύλου Κουντουριώτη»
Το βίντεο της τηλεπαρουσίασης:
Για μία ακόμη φορά ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους Ήρωες που αγωνίστηκαν στην νικηφόρο Μάχη του Κλαπάδου όπου σφραγίστηκε η Απελευθέρωση της Λέσβου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επανάληψη εκλογών του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Λήμνο
13.12.2024 - 2:21 μμ
Διάθεση προσκλήσεων για την εκδήλωση «Χριστουγεννιάτικο Γκαλά» του Δήμου Μυτιλήνης
13.12.2024 - 1:33 μμ