Πέμπτη 28.09.2023

Με ποιον τρόπο θα «πρασινίσει» ο Άγιος Ευστράτιος

Το ΚΑΠΕ έχει συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη των σημερινών σημαντικών αποτελεσμάτων σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Σύμφωνα με ειδική έκδοση του ΚΑΠΕ με τίτλο «ΕΡΓΟΡΑΜΑ 2021» έχει αναλάβει έργα που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη μείωση της κατανάλωσης στα κτήρια, στις μεταφορές και στη βιομηχανία. Στην ενεργειακή ψηφιοποίηση και στην ενεργειακή αποκέντρωση.

Ένα από τα έργα που έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ αφορά την διείσδυση των ΑΠΕ στον Άγιο Ευστράτιο. Στο μικρό αυτό νησί του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή, η ηλεκτρική ενέργεια του νησιού εξυπηρετείται από τον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ και η θέρμανση των κατοίκων από κοινούς λέβητες πετρελαίου, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχουν εγκατεστημένες ΑΠΕ στο νησί. Για τον σκοπό αυτό, κατασκευάζεται στο νησί ένα ολοκληρωμένο υβριδικό έργο, το οποίο αποτελείται από τις παρακάτω συνιστώσες: – Σταθμός ΑΠΕ με ανεμογεννήτρια 900 kW και φωτοβολταϊκά 225 kW, με δυνατότητα να παράγει πάνω από 3.000 MWh ετησίως.

Πηγή: energia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ