Παρασκευή 01.03.2024

«Μεγάλη Βρετάνια»: Ένα παλάτι δίπλα στ ανάκτορα που χτίστηκε από έναν Λημνιό

Επιστολή στην εφημερίδα Καθημερινή, απέστειλε η Αλεξάνδρα Καραβία – Λαµπαδαρίδου και η εφημερίδα τη δημοσίευσε στη «Στήλη των αναγνωστών».

Η επιστολή, στάλθηκε με αφορμή το αφιέρωμα του κ. Βατόπουλου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Η Αλεξάνδρα Καραβία – Λαμπαδαρίδου, στην επιστολή της, αναφέρεται στο άγνωστο, για τους πολλούς, ιστορικό δεδομένο, πως το κόσμημα της Πλατείας Συντάγματος, έχει χτιστεί από τον Λημνιό στην καταγωγή Αντώνιο Δημητρίου.

IMG 5839

Η επιστολή της κ. Αλεξάνδρα Καραβία – Λαμπαδαρίδου * : 

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να συγχαρώ τον συνεργάτη σας κ. Νίκο Βατόπουλο για τα ωραία κείµενα, όπου µε τρυφερότητα και νοσταλγία µας περιγράφει τις οµορφιές της Αθήνας, σε σπίτια, δρόµους και γωνιές, που σιγά σιγά εξαφανίζονται χωρίς να καταλάβουµε πως µαζί µε αυτές χάνεται και η ψυχή µας. Περισσότερα συγχαρητήρια ανήκουν στον κ. Βατόπουλο για το αφιέρωµα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (φ. 6-7 Ιανουαρίου 2024) που δικαίως το χαρακτηρίζει διαµάντι στο στέµµα της Αθήνας. Είναι αλήθεια πως το ξενοδοχείο αυτό είναι το οµορφότερο και περισσότερο ιστορικό ξενοδοχείο της χώρας µας, αφού έχει συνδεθεί µε όλα τα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας µας.

IMG 5844

∆εσπόζει της πλατείας Συντάγµατος και υπερέχει φανερά από τα µέγαρα των Νεγρεπόντη, Μαυροµιχάλη, Βούρου και λοιπών αριστοκρατικών οικογενειών, σε κοµψότητα, επιβλητικότητα και οµορφιά από την εποχή που κτίστηκε µέχρι σήµερα. Νοµίζω ότι θα ενδιέφερε τους αναγνώστες σας να µάθουν ποιος ήταν ο άνθρωπος που έκτισε αυτό το κοµψό και εξαιρετικής οµορφιάς κτίριο, που την αρχική µορφή του διατηρεί µέχρι σήµερα, µολονότι µεγάλωσε. Ηταν ο Λήµνιος την καταγωγή Αντώνιος ∆ηµητρίου, ο οποίος γεννήθηκε το 1791 στη Λήµνο αλλά εργάστηκε και πλούτισε στην Τεργέστη. Ηταν πλοιοκτήτης, τραπεζίτης και ασφαλιστής. Η οικονοµική του επιφάνεια ήταν τεράστια και η κοινωνική του θέση περίοπτη στην ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης. ∆είγµα της επιρροής του στην οικονοµία της Τεργέστης ήταν η θητεία του ως προέδρου του Χρηµατιστηρίου της τα έτη 1905-1911. Ηταν ένας από τους πρώτους µετόχους της Ελληνικής Τράπεζας Ασφαλίσεων στην Τεργέστη (Greco banco d’ assicurazione).

Το 1842 ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ανέλαβε το έργο ανεγέρσεως επιβλητικού μεγάρου στον χώρο αντιδιαμετρικά απέναντι από την κάτω πλευρά των βασιλικών ανακτόρων. Ο Οθων όταν πληροφορήθηκε την έναρξη των εργασιών και την ιδιότητα του οικοπεδούχου ως εμπόρου, ζήτησε να δει τα σχέδια, διότι φοβήθηκε ότι δεν θα ανταποκρίνονταν στις αριστοκρατικές απαιτήσεις της περιοχής. Οταν είδε τα σχέδια του Χάνσεν ενθουσιάστηκε. Τα μαρμάρινα στοιχεία του με τα χαλκευμένα ραβδωτά τόξα έχουν πρότυπο την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Τα περίεργα χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα στα παράθυρα και τους εξώστες θυμίζουν μυθολογικά θέματα και από την πλευρά της οδού Πανεπιστημίου οι εξώστες είναι μαρμάρινοι με φουρούσια που παριστάνουν φτερωτούς λέοντες.

IMG 5845

Τα ακροκέραμα, τα πήλινα αγγεία και οι ζωγραφικές διακοσμήσεις είχαν κατασκευαστεί στη Βιέννη και ήταν πρωτοποριακά για την εποχή τους. Ετσι ο Αντώνιος Δημητρίου έκτισε το τριώροφο τότε μέγαρο, στο ισόγειο του οποίου θα μετέφερε την επιχείρησή του, τον ένα όροφο προόριζε για την κόρη Ελένη Χατζηκώνστα και τον άλλο για τον γιο του. Ωστόσο η οικογένεια δεν κατοίκησε ποτέ σ’ αυτό. Από την αρχή το ενοικίασε η Γαλλική Σχολή, αργότερα χρησίμευσε και σαν προσωρινή κατοικία βασιλόπαιδος και τέλος μεταμορφώθηκε στο σημερινό διαμάντι στο στέμμα της Αθήνας. Ο Αντώνιος Δημητρίου και η σύζυγός του Φωτεινή (θυγατέρα του Λήμνιου καπετάνιου Δημητρίου Γλυκή) είναι ευεργέτες της Λήμνου, στην οποία προσέφεραν σημαντικά χρηματικά ποσά για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος στη Μύρινα (Μητρόπολη), εικόνες και χρυσά τάλληρα. Πάντοτε όταν υπέγραφε προσέθετε και την καταγωγή του. Αντώνιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ ή μ ν ι ο ς. Η κόρη του Ελένη παντρεύτηκε μέλος της οικογενείας Χατζηκώνστα, οικογενείας επίσης ευεργετών.

ΥΓ.: Περισσότερα για τον Αντώνιο ∆ηµητρίου, στο βιβλίο µου που κυκλοφορεί, µε τίτλο «Οι ευεργέτες της Λήµνου». Με κατέλαβε οργή όταν είδα φυτεµένους ασθενικούς φοίνικες στην πρόσοψη, ευτυχώς όµως εξαφανίστηκαν.

*Συνταξιούχος συμβολαιογράφος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ