Τρίτη 05.12.2023

Μέλος της «Ομπρέλας» προτείνει… κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ

Την… κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου πρότεινε μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την τοποθέτησή του σε εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ η εφημερίδα «Εποχή» στην οποία μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ της Δευτέρας.

 

«Να πάμε να καταλάβουμε τα γραφεία του κόμματος σύντροφοι και να γίνει αυτό πολιτκό γεγονός στην Ελλάδα. Δεν λύνεται αλλιώς το ζήτημα. Δεν θα πρέπει να παραδώσουμε αυτά που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα, έτσι αμαχητί αν θέλετε» είπε χαρακτηριστικά παρουσία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην αρχή της τοποθέτησής του το εν λόγω μέλος είπε ότι «δεν είμαι συμμαχικός αν δεν πειστώ με ποιους θα κάνουμε συμμαχίες. Ποιοι θα το αποφασίσουν αυτό και ποιοι θα είναι οι συμμαχοι; Μέχρι τώρα μιλούσαμε για συμμαχίες με τις παρυφές του κέντρου και κάναμε μια συμμαχία που θα την κουβαλάμε μέχρι να πεθάνουμε αυτή με τον Καμμένο».

«Πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί και στην Κεντρική Επιτροπή να πούμε τα σύκα-συκα και τη σκάφη-σκάφη. Η ευθύνη των ηγετικών στελεχών είναι πολύ μεγάλη για το πώς ο Κασσελάκης πήρε το κόμμα και αν ισχύει ότι πήρε πλαστογραφημένες υπογραφές για να φτάσει τις 30 το θέμα μεγαλώνει. Εμείς φτιάξαμε το κόμμα» πρόσθεσε στην τοποθέτησή του.

Δείτε όλη την τοποθέτησή του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ στο 2:02:00 του βίντεο που ακολουθεί

ΣΥΡΙΖΑ: Μπήκαν τα θεμέλια διάσπασης στο κόμμα – Προανήγγειλε αποχώρηση ο Τσακαλώτος

Την κομματική τρίαινα ύψωσε από τον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όχι μόνο για τον ίδιο αλλά σχεδόν για το σύνολο των μελών της Ομπρέλας. Η χθεσινή σύναξη ήταν άκρως διαφωτιστική για τα μελλούμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχα δίλημμα εάν θα πήγαινα προς τα εκεί ή στον Ελληνικό Κόσμο για την εκδήλωση τιμής στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Τελικά με τη βοήθεια ενός φίλου μηχανόβιου πρόλαβα και πήρα κλίμα και από τις δυο εκδηλώσεις, αλλά πετάχτηκα και για λίγο στο Μέγαρο Μουσικής, όπου είχε εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου.

Σε αυτό το κλίμα και με τον κ. Κασσελάκη να κρατά πάνω στο τραπέζι τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Ομπρέλα ουσιαστικά προανήγγειλαν στην εκδήλωση της εφημερίδας «Η Εποχή» την αποχώρησή τους από το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να δίνουν το χρονικό στίγμα της διάσπασης.

Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι αυτό θα γίνει στην ΚΕ το Σαββατοκύριακο σε κλίμα μεγάλης έντασης ακόμη και αν -με βάση και τις νέες αντικρουόμενες διαρροές- δεν ζητηθεί η γνώμη του οργάνου επί των διαγραφών, αλλά επιχειρηθεί να εκφραστεί μια γενική πολιτική καταδίκη των ακραίων χαρακτηρισμών.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν σαφής στην εκδήλωση στον κινηματογράφο Τριανόν για το μέλλον σε ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκεται σε φάση ρευστοποίησης και στον οποίο κυριαρχεί ο αρχηγισμός, όπως είπε.

«Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα» είπε ο πρώην Υπουργός.

Άδειασε Φίλη και Σκουρλέτη -Περιέγραψε πώς πρέπει να είναι το νέο κόμμα

Μάλιστα πήρε αποστάσεις από τις προσωπικές επιθέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη χαρακτηρίζοντας στρατηγικό λάθος την κριτική στον πρόεδρο, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει χώρος για ένα κόμμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ, φωτογραφίζοντας τις προθέσεις του αλλά και τις προθέσεις της οργανωμένης βάσης της Ομπρέλας που ήδη αποχωρεί μαζικά από τις τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Το ζητούμενο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παραμένει το καθαρό αριστερό στίγμα στο μέλλον, και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα», όπως τόνισε.

Χωρίς να αποκλείει προγραμματικές συνεργασίες, «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, ενώ περιέγραψε ως εκδοχές της ραγδαίας φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ τον «αρχηγισμό» και τον «κυβερνητισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας ότι «στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας». «Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την περίοδο Τσίπρα.

Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα έδωσε ένα στίγμα για το πως φαντάζεται τη διάσπαση προειδοποιώντας ότι «το μεγάλο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι το λάθος του Λαφαζάνη ή του Βαρουφάκη».

ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εντωμεταξύ, παρά το γεγονός ότι οι τόνοι έπεσαν κατακόρυφα μεταξύ ηγεσίας και Ομπρέλας ο ΣΥΡΙΖΑ υπο τη νέα του ηγεσία δείχνει σημάδια βαθιάς κόπωσης.

Στην έκτη κατά σειρά δημοσκόπηση η φθορά δείχνει ανεπίστρεπτη με το ΣΥΡΙΖΑ να χάνει δυο και τρεις μονάδες στην πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση.

Στην τελευταία μέτρηση της GPO για τον ALPHA, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου κινείται στο 34,1% (από 32,3%), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,5% (από 15,3%), ενώ το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και το ΚΚΕ με 8,6% ανεβάζουν τα ποσοστά τους.

ΠΗΓΗ:

https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ