Τετάρτη 27.09.2023

Μισθολογικές τριετίες: Τι είναι και από πότε θα ισχύσει το «ξεπάγωμα»

«Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως «φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%»

Οι μισθολογικές τριετίες είναι ένα σημαντικό ζήτημα και πάγιο αίτημα των εργαζόμενων με προϋπηρεσία, καθώς αυτή τη στιγμή τις «πληρώνονται» μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνισες αποζημιώσεις και εργαζόμενοι διαφορετικών «ταχυτήτων».

Μάλιστα, ένα ενδεχόμενο «ξεπάγωμα» θα οδηγούσε στην προσαύξηση του κατώτατου μισθού έως και 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία.

Γεωργιάδης για τριετίες: Δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύος – Τι θα ισχύσει από το 2024

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012. Σύμφωνα με αυτήν καταγράφεται μια άνιση μεταχείριση των εργαζομένων, κατ’ αρχάς εκείνων που απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, καθώς δεν έχουν καμία εξέλιξη στον μισθό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό που είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία πριν την εφαρμογή του νόμου 4093, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ