Πέμπτη 28.09.2023

«Μητέρα των μαχών» δεν είναι οι υποκλοπές

Τελικώς δεν «πέφτει» ο Μητσοτάκης από τις υποκλοπές, όπως ορέγονταν ορισμένα συμφέροντα που δεν βολεύονται με την κατανομή των κονδυλίων των 30 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης και ονειρεύονταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη ετοίμαζαν την είσοδό τους στο Μαξίμου.

 

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο αποτέλεσαν μία ανώμαλη προσγείωση για τους κύκλους της αστάθειας.

Οι πολίτες, που έχουν πάντα τον πρώτο και τελευταίο λόγο, χρέωσαν το κόστος της υπόθεσης των υποκλοπών στη Νέα Δημοκρατία, αλλά εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν φαίνονται αποφασισμένοι να παραδώσουν τη σκυτάλη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν λάβουμε υπόψη ότι οι δειγματοληψίες δεν συμπεριέλαβαν τη συζήτηση στη Βουλή, όπου ο Μητσοτάκης, ιδίως στη δευτερολογία του, έθεσε τα πράγματα όπως είναι και συσπείρωσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τα δεδομένα δεν είναι απογοητευτικά για το κυβερνών κόμμα.

Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος η Ν.Δ. μπαίνει στην έναρξη της πολιτικής σεζόν από χαμηλότερη βάση σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης περιόδου. Πέρυσι πριν από τις φωτιές η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου 12 μονάδες και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές μειώθηκε περίπου στις 9. Φέτος με την υπόθεση των υποκλοπών το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος φτάνει στο 8,5%, σύμφωνα με την έρευνα της Marc για το «Πρώτο Θέμα», ενώ η GPO («Τα Nέα») προσδιορίζει την απόσταση στο 6,3%, στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για τη Ν.Δ.

Η ανθεκτικότητα της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι στην κλίμακα ιεράρχησης των προβλημάτων οι ερωτηθέντες δεν τοποθετούν το ζήτημα των υποκλοπών, αλλά τα ζητήματα της καθημερινότητας και της οικονομίας, όπου εκεί το προβάδισμα του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα είναι ισχυρό, μεγαλύτερο της διαφοράς των δύο κομμάτων.

Το 84,2% των πολιτών, βάσει της Marc, ανησυχεί για το κύμα ακρίβειας και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Τα εθνικά θέματα και οι τουρκικές προκλήσεις ανησυχούν το 36,4% των ερωτηθέντων, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας είναι πηγή ανησυχίας για το 30,2%. Επονται οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας (26,3%) και μόλις το 16% προτάσσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Ακούγεται παράδοξο αλλά η κλίμακα των προβλημάτων των πολιτών ευνοεί το κυβερνών κόμμα. Στην ακρίβεια και την οικονομία η πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει διαθέσει τεράστια κονδύλια για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα «πακέτα» βοήθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Και στα Ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο, ο Μητσοτάκης πέτυχε τη σύναψη σημαντικών αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ, τις οποίες δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο προσφυγικό κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο 2015 όταν η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι και τα κυκλώματα διακινητών θησαύριζαν με ροές εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από Ασία και Αφρική.

Στα δύο βασικά προβλήματα των πολιτών, η Ν.Δ. έχει τον πρώτο λόγο, μπροστά μας όμως υπάρχει ένας δύσκολος χειμώνας. Εάν η οικονομία αντέξει και η κυβέρνηση λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για την ενίσχυση των πολιτών, μεταξύ μας δεν υπάρχει λόγος για να μην το πράξει, θα έχει και τον πρώτο λόγο και στις εκλογές.

Γιατί οι υποκλοπές είναι σοβαρό θέμα, όχι όμως για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ενδιαφέρονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και θέλουν μία συγκροτημένη εξωτερική πολιτική απέναντι στις απειλές της Αγκυρας.

Πηγή :
https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ